bezár
 

irodalom

2015. 04. 22.
Összefogva, de külön utakon
Kis Könyves Éj 2015 - sajtótájékoztató, 2015. április 16.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Negyedik alkalommal rendezik meg 2015. április 24-én este a Kis Könyves Éj elnevezésű, országszerte egy időben több helyszínen is zajló programsorozatot, ami idén  már a Budapeti Nemzetközi Könyvfesztivál egyik hivatalos kísérőrendezvénye is egyben. Bő egy héttel az esemény előtt a Massolit Book ands Caféban tartott sajtótájékoztatón a főszervezők. Vértes Judit, Vörös Júlia és Mészáros János beszéltek a kezdetekről, külföldi példákról, alapkoncepcióról, támogatókról és együttműködő partnerekről, valamint  a résztvevő boltok jelenlévő képviselői is bemutatták saját prgramkínálatukat.   

2012-ben indult útjára a kezdeményezés, hogy a független könyvesboltok számára legyen évente egy este, amikor közös szervezésű rendezvénysorozat keretein belül bemutatkozhatnak a megszokott törzsközönségükön túli szélesebb könyvrajongó rétegnek is. A programokra ellátogatók megtapasztalhatják,  milyen sokszínű is ez a világ, hány különféle profilú izgalmas könyvesbolt található nem csak Budapest belvárosában, de az ország különböző pontjain is, s hogy ők milyen speciális kínálattal tudnak szolgálni. Első évben 21, most viszont már 30 résztvevő csatlakozott a programsorozathoz, ami idén egyben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál egyik hivatalos kísérőrendezvénye is lesz.  

Kis Könyves Éj

Hogy a könyvfesztivállal egy időben szervezzék az eseményt, egyébként eddig is fontos gyakorlati szempont volt, hiszen így nagyobb lehetőség adódik arra, hogy a boltok külföldi szerzőket is meghívhassanak, amihez segítséget kapnak a szervezők a Budapesten működő külföldi kulturális intézetektől is. Két főtámogató a Nemzeti Kulturális Alap és a Flamand Kormány Magyarországi Delegációja, míg a Magyar Könyvkiadók és Könyterjesztők Egyesülése elsősorban a promóció terén nyújt nagy segítséget. Létezik egy közösségi finanszírozási kezdeményezés is, ami révén bárki támogathatja az eseményt. Ezenkívül együttműködő partner még a Menedék- Migránsokat Segítő Egyesület, a BUM és a BUPAP is, utóbbi a sétákért lesz felelős, többek között Saly Noémi kalauzolásában is bolyonghatnak az érdeklődők a könyvesboltok között, Bogáti Bogátával pedig kerékpáros túrán vehetnek részt a jelentkezők. Külső, nem könyvesbolti helyszínként a Jurányi Inkubátorház is csatlakozott a rendezvényhez, ahova az Író Cimborák szervez felolvasásokat.  

A koncepció fontos eleme, hogy bár a könyvesboltok közti összefogás révén több lehetőség nylíik a programok szervezésére és reklámozására, a Kis Könyves Éj igyekszik alulról szerveződő rendezvény maradni abban az értelemben, hogy az egyes résztvevő helyszínekre bízzák, milyen, a  saját profiljukhoz illő programmal várják majd az érdeklődőket, ez lehet ugyanis elsősorban a hitelesség záloga. A Massolit Books and Café például igazodva ahhoz, hogy angol nyelvű könyvesbolt lévén törzsközönségük inkább külföldiekből áll, igazán nemzetközi programmal állt elő: lesz cseh és portugál fellépő, magyar író angol fordításban megjelenő könyvének bemutatója és különleges programként 13. századi flamand női misztikus dalok is hallhatók lesznek - hogy még csavarjunk egyet a dolgon: magyar fordításban. A komoly könyvbemutatók helyett ilyenkor az Írók Boltja is inkább lazább, "kevésbé sznob" oldalát mutatja meg és a zene lesz a főszereplő idén is: most éppen Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz Lászó tolmácsolásában. 

Kis Könyves Éj

Mindig érdekes kérdés, hogy egy elsősorban gyermekirodalmi profilú bolt miként oldja meg, hogy a szülők érdeklődésének megfelelő programot is kínáljon: A Két Egér Könyvesboltban például a késő esti beszélgetés Ane Riel dán elsőkönyvessel és Stefan Spjut svéd krimiíróval a skandináv krimi köré fog szerveződni. Ugyancsak elsőkönyvessel, Mathias Menegozzal találkozhatnak a Francia Intézetbe nemrég visszaköltözött Latitudes Könyvesboltba látogatók, ám ahogyan a legtöbb helyszínen, itt is lesz természetesen zenei program. A nemzetköziség teljesen más aspektusáról kaphatnak képet az érdeklődők a Klauzál13-ban, ahol a Néprajzi Múzeum bevándorlókról és kedves tárgyaikról szóló kiadványát mutatják be néhány könyvbeli szereplő közreműködésével. Az Undergorund Kiadó pedig inkább a közösségi együttétre, elsősorban a közös rajzolásra és zenélésre helyezi a hangsúlyt. 

Kézműves foglalkozások, zene és tánc, vagy éppen gasztronómiai programok tűnnek leginkább hasonlónak a budapesti és a vidéki kínálat között. Ám míg mondjuk Belső-Erzsébetvárosban gyakran cserélődik a törzsközönség, egy kisvárosban sokkal tartósabb a kapcsolat könyvesbolt és visszatérő vásárlói között. Egy kis vidéki könyvesboltban gyakran a könyvkínálatot is aszerint töltik fel, hogy a tulajdonosok jól ismerik vevőik személyes érdeklődését. Ezeken a helyszíneken inkább a gyerek- és családi programok dominálnak, szerencsés esetben olyan helyen található a bolt, ahol biztonságosan lehet akár még bújócskázni is.  Ilyen jó helyzetben van például a biatorbágyi Kisgombos Mesebolt, ahol idén Berg Judit lesz a sztárvendég, és egy képzetbeli hajóvá fog alakulni az üzlethelyiség, és az este folyamán matróztáncot is tanulhatnak az odalátogatók. Egy másik helyszínen, Nagykovácsiban pedig Hevér Gábor színművésszel terveznek beszélgetést. 

Részletes programkínálat a kiskonyves.blog.hu oldalon.

 

Fotó: Bach Máté  

Kis Könyves Éj

nyomtat

Szerzők

-- Pethő Anita --


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés