bezár
 

film

2015. 04. 29.
Öt Cannes-i filmet is behoz a Mozinet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három Cannes-i versenyfilm, köztük Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, a Saul fia és további két, a Rendezők Kéthete szekcióban bemutatott alkotás még az idén látható lesz a magyar mozikban.  

A versenyprogram kihirdetése óta tűkön ülünk, hogy láthassuk a magyar versenyfilmet. A film Cannes-i világpremierjéről a prae.hu tudósít, de arra sem kell sokáig várni, hogy itthon is láthassuk a filmet, ugyanis június 11-én a mozikba kerül. A 38 éves rendező, Nemes Jeles László alkotását a nevezett 1854 filmből választották a világ legjobbjai közé. A 35 mm-es filmre forgatott Saul fiáról egyelőre annyit tudunk, hogy az auschwitzi haláltáborban játszódik, főhőse a gázkamrában meggyilkoltak maradványainak elégetésével megbízott Sonderkommando tagja, aki az egyik áldozatban felismeri saját fiát, és ettől kezdve egyetlen dolog hajtja, hogy megadhassa neki a végtisztességet. A főszerepet, Sault Röhrig Géza kapta, a további szereplők Zsótér Sándor, Molnár Levente és Urs Rechn, lengyel, amerikai és izraeli színészek is szerepelnek a filmben. A rendező korábban rövidfilmeket készített, amelyek több, mint száz nemzetközi fesztivált megjártak, Türelem című rövidfilmje pedig 2007-ben a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat kapta a Filmszemlén, bejutott a Velencei Filmfesztivál versenyébe, sőt, jelölték az Európai Filmakadémia legjobb rövidfilm-díjára is.

Saul fia

Az Október 8-11. között megrendezésre kerülő Mozinet Filmnapokon lesz először látható a budapesti, pécsi, szegedi, szolnoki, kecskeméti és szombathelyi mozikban a legújabb Paolo Sorrentino-film, az Ifjúság (La giovinezza), amely szintén bejutott a Cannes-i versenyprogramba. A két főhőst, a visszavonult karmestert és filmrendező barátját Sir Michael Caine és Harvey Keitel alakítják. Az expresszív vizuális képekkel dolgozó, Fellini filmjeit idéző alkotás az Alpokban játszódik egy luxusszállóban, és látható benne Rachel Weisz, Paul Dano és Jane Fonda is.

Ifjúság

Októberben láthatja először a magyar közönség az ausztrál Justin Kurzel Machbeth-adaptációját is, amelyben Michael Fassbender és Marion Cottillard kapták a főszerepeket. A film a látványos akciójelenetek mellett kortárs problémák beemelését ígéri.

A Rendezők Kéthete szekcióból két filmet már biztosan forgalmaz itthon a Mozinet az év második felében, az egyik a belga Jaco Van Dormael (Mr. Nobody) provokatív fekete komédiája, A legújabb Testamentum (Le tout nouveau testament), amelyben Isten feldühödött lánya fellázad apja ellen. A Benoît Poelvoorde (Coco Chanel, A hírnév ára) által megformált Mindenható nap mint nap azon töri a fejét, hogyan tudna apró hétköznapi bosszúságokat okozni az embereknek. A 12 éves Ea megelégeli ezt és feltöri apja számítógépét és SMS-ben elküldi a földi halandóknak a haláluk időpontját. A sötét humorú film hangulatában mégis az Amélie csodálatos életére emlékeztet.

A legújabb Testamentum

A másik film a Les Cowboys, az eddig forgatókönyvíróként (A próféta) ismert Thomas Bidegain első rendezése, amelyben egy aggódó apa (Francois Damiens) szeli át Európát az eltűnt lányát keresve, aki azután tűnt el, hogy randizni kezdett egy fiatal muszlim fundamentalistával. A hajszában segítséget kap egy amerikai fejvadásztól is, akit John C. Reilly alakít. Reilly egyébként egy másik filmmel is szerepel Cannes-ban, ugyanis a görög Yorgos Lanthimos versenybe került sci-fi-komédiájában, a The Lobster-ben szintén feltűnik.

 

nyomtat

Szerzők

-- Puskás Lilla --


További írások a rovatból

Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés