bezár
 

art&design

2015. 05. 26.
Nem's Judith: Térkísérletek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem’s Judith a geometrikus absztrakció kiemelkedő hazai követője. Művei rendszeresen láthatóak az Abigail Galéria kiállításain és kvalitásos színfoltot jelentenek a galéria árverésein is. A művész az 1990-es évek elején telepedett le Párizsban, és szoros kapcsolatot tartott fenn az ott élő magyar származású alkotókkal (Vera Molnar, Anna Mark, Martha Pan, Joseph Kadar). Párizsi évei alatt kapcsolódott be a nemzetközi művészeti világba.

A Próféták hazatérnek sorozatban egy sokoldalú művészegyéniség, Nem’s Judith alkotásaiból rendezett önálló kiállítást a galéria. A tárlat címe, Térkísérletek, anyaga a művész 1993 és 2013 közötti munkáiból válogat. Azonos címmel jelent meg a fenti korszakát összefoglaló kötet, így a kiállítás egyben könyvbemutató is. A könyv szerkesztője Ébli Gábor esztéta, a cikkeket Palotai János filozófus és Somosi Rita művészettörténész írta. 

Nem's Judith: Cím nélkül (1993)

Nem’s Judith az évek során számos különböző művészeti formával kísérletezett. Először a Mail art mozgalomhoz csatlakozott, majd a Livres-objets (könyvtárgy) műfajhoz fordult, de emellett a sokszorosított grafika terén is számos technikával foglalkozott (elektrografika, komputergrafika, szitanyomat). Kollázsai, régi kaptafára applikált munkái vagy különleges papírmunkái – ahol a hordozóra ragasztott festett papírcédulák reliefszerű, vibráló, színdús hatást eredményeznek ­– tanúbizonyságot tesznek kreativitásáról és különféle művészeti kifejezésmódok iránti nyitottságáról. Kompozíciói szisztematikus, előre definiált alkotói módszerre alapulnak. Nem’s munkái korlátozott számú képalkotó elem és színek meghatározott elegyének variálásán alapulnak.

A most kiállított művek közös pontja, ahogy a kiállítás és a könyv címe is tükrözi, a térrel való kísérletezés. Ennek különböző variációit láthatjuk a kanál- és sámfaobjekteknél, valamint a reliefeknél. Az alkotó ezeket a tárgyakat azért használta, hogy ötleteit gyorsan megvalósíthassa, a kanalak homorú, azaz negatív tere és a sámfák pozitív tere alkalmat adott az invenciókra. Ezt láthatjuk a kiállított, keretbe foglalt kanalas művek, az ötletesen megformált sámfák, a zenei ritmusra komponált reliefek, az igényesen megmunkált miniatűrökhöz hasonló ékszerek formájában. Kollázsai, régi kaptafákra applikált munkái vagy különleges papírmunkái Nem’s Judith vibráló kreativitását és különböző művészeti technikák iránti nyitottságát tanúsítják.

Nem's Judith: Kanalak 29. (1993)

Nem’s Judith művészeti tevékenysége mellett számos nemzetközi kiállítás, biennále szervezésében is szerepet vállalt. 1993 és 2000 között – Joseph Kadar mellett – több művészeti folyóirat társszerkesztője volt (Parisiens hongrois, Revue envelope, Revue d’Art 90°). Számos csoportos kiállításon vett részt az elmúlt két és fél évtizedben, melyek szorosan kapcsolódnak a MADI-mozgalom tevékenységéhez. 2006-ban a  budapesti Light and Loft Galéria, illetve a zürichi La Ligne Galéria rendezett egyéni kiállítást műveiből, 2010-ben totemjeinek különleges világa a veszprémi Vass László Gyűjteményben került kiállításra.

Alkotásait rangos magyar (Magyar Nemzeti Galéria, Budapest; Vass László Gyűjtemény, Veszprém; Kassák Múzeum, Budapest) és külföldi (Modern Művészeti Múzeum, Tome, Japán; Modern Múzeum, Lódz, Lengyelország; Museum Ritter, Waldenbuch, Németország) közgyűjteményekben és magángyűjteményekben őrzik.

Nem's Judith Térkísérletek című kiállítása a budapesti Abigail Galéria és Aukciós Házban (Millennium Center, Piarista utca 4.) tekinthető meg 2015. május 20-tól június 27-ig.

nyomtat

Szerzők

-- Takács Ágnes --


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés