bezár
 

irodalom

2015. 10. 30.
Műút a Kalickában
lapszámbemutató - 2015. 10. 27.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Többszörösen rendhagyó módon mutatják be a mostani Műút folyóiratot a Kalickában, a szokatlanságot egyrészt az adja, hogy e számba tulajdonképpen már másodjára engednek betekintést, hiszen volt már egy bemutató október 13-án a Rácskertben. Másrészt pedig rendkívüli az is, hogy az est a moderátor távollétében zajlik le: Kabai Lóránt egy felvételen keresztül jelentkezik be, majd a költők, írók magukra hagyva olvasnak fel műveikből.

Kicsit meglepődünk, amikor a derengő félhomályban a semmiből felhangzik Kabai hangja. Páran egy ideig forgatják a fejüket, keresik a hang forrását, ám Kabai gyorsan tisztázza magát: sajnálja, de rajta kívül álló okok miatt nem lehet jelen, viszont a technika csodáinak köszönhetően mégis be tud köszönni és tud minket üdvözölni. Mivel nem látja, ki hol ül, így a résztvevőket abc rendben mutatja be: Hegedűs Ágota, Kemény István, Nyilas Atilla, Vécsei Rita Andrea, majd röviden ajánlja a folyóirat 53. számát, mely Nyilas 50. születésnapja előtt tiszteleg.

Ez alkalomból Zemlényi Attila, Birtalan Ferenc, Egressy Zoltán, Györe Gabriella, Béki István, Turányi Tamás, Kemény István, Mándoki György, Dukai Nagy Ádám, Antal Balázs, Papp Dénes, Csizmadia Patrícia és Horváth Benji egy-egy verssel tiszteleg a félszázados költő előtt, de Szili József Nyilas Atilla Az ékesszólásról című önéletrajzi nagy töredéke című írása is az évfordulóhoz kapcsolódik, éppúgy, ahogyan Szepessy Ákos, Nádas Alexandra, Bozsaky Dávid, kabai lóránt művei. Kabai e mostani számból kiemeli még Szabó Gábor kritikáját Hazai Attila: A maximalista [és más történetek] című munkájáról, Herczeg Ákos és Szentesi Zsolt írását Potozky László Éles című művéről, Bihary Gábor Veszteségpoétikák című szövegét, Gárdos Bálint, Sepsi László és Antal Balázs kritikáit, majd zárja sorait, elköszön és átadja a szót a felolvasóknak, kijelentve, hogy “szerkesztő nélkül lehet jó lapszámbemutatót csinálni, de szerző nélkül nem érdemes”.

Kalicka - Műút

Ezután az egyetlen lámpa fényénél megkezdik a résztvevők a felolvasást, abc rendben, ha már így lettek bemutatva. Hegedűs Ágota elsőként az Együgyű című prózáját olvassa fel, az elhagyott séf monológját halljuk, majd Kemény István következik, aki egy “rosszkedvű verssel” nyit. Az Esti kérdés Petri Györgyhöz kissé hosszúra és erőltetettre sikeredik, ennek ellenére azért vannak benne elég jól működő mondatok: “Átjár a hála, ha belegondolok, hogy mennyi szemétséget vállalt át helyettem”. Nyilas Az ékesszólásról című töredékéből olvas fel részleteket, azokat, melyek a Műútban is megjelentek, A csipkevasalót és a Jelenést, majd a kört Vécsei Rita Andrea zárja, aki a Király Alexis! prózáját hozza erre az alkalomra.

Ezután következik még egy kör, Hegedűs Ágota Lepketangó szövege jön, ami sokkal jobban leköt, mint az előző írása, pedig az is meglehetősen jól működött. Kemény most hozza a “jókedvű versét”, amit Nyilas Atilla 50. születésnapjára írt, a Tavaly nyáron végig fáztál ritmusára. Ez a vers a Pohárköszöntő Nyilas Atilla ötvenedik születésnapjára, ami szintén megjelent a Műút mostani számában. Nyilas ezután megköszöni a verset és hálálkodik egy sort, hiszen szerinte egy költő számára nincs nagyobb születésnapi ajándék, mint egy neki szentelt lapszám. A Műút szerzőinek és szerkesztőinek való köszönet után Nyilas a készülő művéből hoz tizenkét ötsoros versszakot, amelyek talán az est legerősebb, leghatásosabb munkái.

Műút - Kalicka

Az estet Vécsei Rita Andrea zárja, aki a Mondják: a remény című szövege után a Valami édes prózáját olvassa fel, ami meglehetősen felélénkíti a félhomályban épp elálmosodni készülő közönséget. A szöveg első mondata - “Egy fasz fogad” - megadja a kezdő lökést, majd a szöveg humoros és ironikus sorai, mondatai változatos reakciókat idéz elő a résztvevők között.

Műút 2015053 lapszámbemutató - Kalicka Bisztró - 2015. 10. 27.

 

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
A 14. Frankofón Filmnapokról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés