bezár
 

gyerek

2015. 11. 02.
„Csinálj filmet! – Éljük meg együtt!”
Filmkészítés terápiás jelleggel a Norvég Civil Alap támogatásával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
„Csinálj filmet! – Éljük meg együtt!” A Gyerekszem Egyesület 2003 óta működtet filmkészítő szakköröket gyermekotthonokban. 2007-ben indította el a Gyerekszem Filmfesztivált, ahol családban és családon kívül nevelkedő gyerekek mutathatják be az alkotásaikat.

A filmkészítő foglalkozások jelenleg a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával zajlanak, gyermekotthonban élő gyerekek és projektvezetőik részvételével. Idén a Hűvösvölgyi, a Szilágyi Erzsébet és a Szegletkői Gyermekotthonok, illetve az Aszódi Javítóintézet lakói alakítják a stábokat.

A foglalkozások felépítése egy kreatív szakkör és egy terápiás jellegű csoportfolyamat ötvözete, amely egy filmforgatás szakmai lépéseit és hagyományos csoportpszichoterápiás elemeket is tartalmaz. A művészetterápiás projekt legfontosabb célja: a gyerekek traumatikus élményeinek megfogalmazása verbálisan és vizuálisan, illetve ezen keresztül a negatív tapasztalatok feldolgozása, miközben megismerkedhetnek a filmkészítés alapjaival is. A több fázisból álló szakköri munka megtanítja a gyerekeket a távlati célokért történő folyamatos, elmélyült munkára is. A szakkörben résztvevők a következő hatásokat, eredményeket érik el: feszültségoldódás, problémamegoldás növekedése, önismeret erősödése, magabiztosság növekedése.

A filmforgatás mint a fantázia tere, a szakkör mint átmeneti tér van jelen, ad átélési kereteket a gyerekek számára. Tapasztalatok alapján a filmalkotó gyermekek számára a filmezés fantáziaterében lehetőség nyílik az „én” szolgálatába állított regresszióra, létrejön a tudattalannal való fokozott kommunikáció és megvalósul a feltörő tartalmak szimbolikus átdolgozása a potenciális térben zajló alkotótevékenységen keresztül.
A projekt során a gyerekek szeptember óta heti rendszerességgel találkoztak a foglalkozásvezetőkkel és készítik az alkotásokat.

A filmek elkészülésének határideje 2016 március vége. Az események az egyesület és a fesztivál alábbi honlapjain is követhetőek, ahol majd a projekt eredményei is láthatóak lesznek:

www.gyerekszemfilmfesztival.hu

www.gyerekszemegyesulet.hu 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
gyerek

Az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottságának tiltakozása
gyerek

Új sorozat indul a Pagony Podcast csatornáján

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés