bezár
 

irodalom

2008. 01. 14.
A halak jegyében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A halak jegyében Szórakoztató, helyenként maliciózus megjegyzésekkel fűszerezett polgári beszélgetés vendége lehetett az ember csütörtök este Budapesten. A nyugalmat szerencsére Burger Barna mesteremberesen mosolygós humortalansága, valamint a 11 kötetes Kőrösi Zoltán kéjesen rosszmájú megjegyzései együtt zavarták meg a Vámos Klubban, ahol közös könyvük kapcsán életükről és több munkájukról is korrektül szó esett.
Bár mostanában állítólag a póker dívik a művészek körében, s más kártyajátékot sem vetnek meg, a kártya itt szóba sem került, hisz nem a Mindenki Korda Gyurija, hanem Vámos Miklós és az Alexandra vendégei voltunk. Ki gondolná, hogy az élet kacskaringói folytán egy író és egy fotográfus azért ismeri egymást, mert felnőtt korukban egy ideig együtt fociztak! Holott ez lenne az élet természetes rendje. (No, jó, a kártya sem smafu…) [a]http://www.burgerbarna.hu/ [text]Burger Barna[/a], akiről kiderült, hogy szülei focistának szánták, elmesélte, hogy „egy amatőr nagypályás” meccsen ismerkedtek meg [a]http://www.korosizoltan.com/[text]Kőrösivel[/a].

Burger Barna

– „Elég azt mondani, hogy nagypályás” – kezdte akcióját [a]http://www.korosizoltan.com/[text]Kőrösi[/a].

Aztán Vámos Miklós a nagyközönség elé tárta, hogy a Népszabadságban [a]http://www.korosizoltan.com/[text]Kőrösi Zoltán[/a] neve helytelenül Kőrösi Lászlóként jelent meg. A szereplők nem átallottak részben még magukból is hülyét csinálni az ügy miatt, és a közönség jól szórakozott öniróniájukon. Vámos hosszan exkuzálta magát, mondván, ha ő lenne a hibás, nem venné szívére, ha a Népszabadságra folt vetülne. [a]http://www.korosizoltan.com/[text]Kőrösi[/a] – mintegy az est házigazdáját védvén – kijelentette, ő a maga részéről megbékélne azzal, ha a Népszabadság vinné el a balhét, egyébként is beszélt már az ottani szerkesztőkkel. Vámos Miklós kifejtette, hogy ugyan tényleg nem biztos benne, de ha mégiscsak ő lenne a gixer oka, nem tudna aludni – mire az eset „áldozata” azzal igyekezett véget vetni a nyílt színi önostorozásnak (emlékeznek még a flagellánsokra?), hogy ha Vámos Miklós és a Népszabadság együtt ismerik el a hibát, ő azzal is megbékél.


A történelem viharának szele

A beszélgetés a nevek és a születési adatok bűvöletében folytatódott, s helyenkint meglepő fordulatot vett. [a]http://www.korosizoltan.com/[text]Kőrösi[/a] bevallotta, csak tinédzser korában vette észre, hogy rajtuk kívül egy [a]http://www.korosizoltan.com/[text]Kőrösi[/a] sem található szerte a rokonságban, mindenki Kálovics. A probléma gyökeréig egészen a Titót még ’láncos kutyaként’ emlegető (1953) korszakig kell leásni, amivel egy időben az író édesapja katona volt eredeti nevén, Kálovics Lászlóként.

Kőrösi Zoltán vív„Kőrösi, Kőszegi vagy Kővári!” – ezeket kellett átgondolnia egy éjjel a katonának, ugyanis reggelre választania kellett közülük nevet magának.

[a]http://www.burgerbarna.hu/[text]Burger Barna[/a] nevével kapcsolatban az derült ki, hogy ami egyszerű, az is lehet joggal bonyolult. A név Vámos Miklós fordításában Vári Vigasztalás Fia, mire [a]http://www.korosizoltan.com/[text]Kőrösi[/a] meglepetten kérdezett rá, hogy a Barna hogyhogy nem barna. A házigazda aztán rámutatott: a Barnabásból származik a Barna. Megfejelte mindezt azzal az információval, hogy a két eltérő egyéniség egyformán szerda hajnalban született, és mindketten a halak jegyében.

Mivel [a]http://www.korosizoltan.com/[text]Kőrösi Zoltán[/a]t a Magyar Rádióban nemrég még magas posztokon találtuk (irodalmi szerkesztőség vezetője, majd művészeti főszerkesztő), ám ma már „szabadúszó”, közös megegyezéssel történt távozásának okairól és a honi média állapotáról nem esett szó. (Március végéig köti a hallgatás terhe.) Izgalmas volt viszont, hogy [a]http://www.burgerbarna.hu/[text]Burger[/a] egyetlen munkahelyén „térmester” volt. Ezt az állást úgy csípte meg még fiatalemberként, hogy az Újpest játékosaként beadta személyijét a csapatnak, majd hónap elején a [a]http://gergoke.hu/reklamok[text]BRG gyárba[/a], a Flórián térre járt fizetésért. Így sajnos nem tudhattuk meg, hogy mi a térmester, hiszen ő sem tudja, neki a labdát kellett rúgnia.


A nagy történetet

[a]http://www.burgerbarna.hu/[text]Burger Barna[/a] mesélte el, és ismét kiderült, hogy kis történetekből adódott össze. Az est apropóját adó Délutáni alvás (a történet árnyéka) című kötetük miatt [a]http://www.korosizoltan.com/[text]Kőrösi[/a] egy éve adott neki egy kéziratot, kérdezvén, lehet-e belőle közös kötet. Elvárásai is voltak: semmilyen értelemben, még fizikailag se legyen szokványos könyv. A fotográfus egy délutáni alvás után ébredt rá, hogy polaroid fotók alkotják majd a képek zömét, melyekből csak egy eredeti létezhet, és nem olyan élesek, sokkal szétfolyósabbak a digitális vagy a hagyományos filmre vett fotóknál. A könyv papírját, méretét is meghatározta, majd dicsérni kezdte az est során többször pozitív kontextusban említett Pintér László tördelési munkáját.

A könyv 16 fejezete 16 ferencvárosi történetet mesél el, s mindegyiknek van egy párja, a történet árnyéka – lendült bele szakmai síkon [a]http://www.korosizoltan.com/[text]Kőrösi[/a]. A fejezetek élén egy idős hölgy akt-, illetve dehogy, Budapest fotói láthatók. Nincs két egyforma oldala, mint ahogy egy jó városban, melytől Budapestet is régóta csak kevés választja el, nincs két egyforma pillanat: mindig egy másik ház vagy arc jön szembe velünk.

Vámos Miklós a V-k alattA fő művekre áttérve Vámos Miklós [a]http://www.korosizoltan.com/[text]Kőrösit[/a] a Milyen egy női mell? Hazánk szíve című kötetéről faggatta. A sok ehhez kapcsolódó történet közül az tetszett leginkább, hogy egy bizonyos lap főszerkesztője kijelentette, ilyen című könyvről nem jelenhet meg nála kritika, majd nem sokkal később kiadta Bán Zoltán András [a]http://www.prae.hu/prae/articles.php?aid=753[text]Susánka és Selyempina[/a] című művét. Arról az irodalomtörténeti csemegéről is [a]http://www.korosizoltan.com/[text]Kőrösi[/a] rántotta le a leplet, hogy eredetileg a Hazánk szíve címet adta a kötetnek, amiről a kiadó kijelentette, hogy ironikus, és a magyar nép nem vesz ironikus című könyvet.


Légy önmagad a gép előtt is!

Fotózkodás ügyében [a]http://www.burgerbarna.hu/[text]Burger Barna[/a] módszerét elemezte a műsorvezető a fotográfussal egyetértésben. [a]http://www.burgerbarna.hu/[text]Burger[/a] másokkal szemben általában hagyja az embereket természetesen viselkedni. Ez történt a Fej vagy írás című munkája során is, melyben 92 magyar író portréja látható. A „vascsőbe” nézéstől irtózó Vámos Miklós például egy mólóra szeretett volna menni fotózkodni, míg egy másik író alig, hogy beengedte a kapun, megkérte [a]http://www.burgerbarna.hu/[text]Burgert[/a], hogy ott helyben, a mínuszokban egy-két perc alatt fényképezzen. A [a]http://www.korosizoltan.com/[text]Kőrösiről[/a] készült kép („cigányvajdába oltott Móricz, ady-s beütéssel”, © by KZ) is a lépcsőházi séta során jött létre, még az egész folyamat elején. [a]http://www.korosizoltan.com/[text]Kőrösi[/a] egyébként a fotó/írás kapcsán saját poétikájába is betekintést enged: a fotó szerinte bezárja az időt, míg a szó, a mondat kinyitja. Egy mondaton belül több idősíkba is eljuthatunk, például 15 évvel ezelőtt itt jártunk, és jövőre is itt leszünk.

Burger és KőrösiA beszélgetés végén mindenkinek lehetett három kívánsága: amit a másiknak szeretne, természetesen nem magának. Egyvalamit mindketten kívántak a „másiknak”: 80 éves korukban még hadd focizzanak (’fotballozzanak’/futballozzanak) együtt. Kívánságukban a hallgatóság is osztozott.

Az est utáni, a távozó közönség soraiban zajló zsivajból kihallatszott, hogy egyeseket zavart a sok beszólás, maliciózus megjegyzés. Ám számomra kifejezetten üdítő volt a domesztikált kultúratermelők és -fogyasztók közt az éles szavak jelenléte.

Vámos Miklós 2008. január 10-én, csütörtök este 7-től az Alexandrában [a]http://www.korosizoltan.com/[text]Kőrösi Zoltán[/a] és [a]http://www.burgerbarna.hu/[text]Burger Barna[/a]: Délutáni alvás (a történet árnyéka) című könyve kapcsán beszélgetett a szerzőkkel.

Fotó: Balogh Endre
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés