bezár
 

art&design

2015. 12. 23.
Punk vizuálkult és első osztályú fogások
Interjú Szert Lilivel és Batta Ramonnal egy friss gasztro fanzine kapcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jön a Buttered Bread gastro fanzine: az extrém gasztronómia és a 70-es évek brit punk fanzine kultúrájának 2015. év végi felvirágoztatása az első számmal. Megjelenik 1000 ingyenes példányban, hogy otthon is kipróbálhassuk az ízletes ételeket. Az új gasztro-művészeti projekt kapcsán Szert Lilivel és Batta Ramonnal beszélgettünk.

PRAE.HU: Lili, te kiállítások szervezésével, művészeti menedzsmenttel foglalkozol. Ki tudnád emelni néhány munkád, amire büszke vagy?

Szert Lili: 7-8 éve Dániában jártam egy fotós suliba, és amikor hazajöttem, szerveztem egy kiállítás-sorozatot a kinti fotósok munkáiból. A helyszínek között riksával lehetett közlekedni. A Kaposvári Egyetem egyik művészeti karos diploma-kiállítását a Gödörbe hoztam el. A védés nyilvános volt, bárki beülhetett. Anno Fábián Gergővel, a Godot akkori üzletvezetőjével leültünk ötletelni egy vendéglátótér/kiállítótér koncepciójáról. Ebből lett a Telep. Most Nádudvari Noémivel gondolkodunk együtt kultprojekteken, a fanzine előszavát is ő írta.

Jakócs Dorottya lapnyitó képe

PRAE.HU: Mi az, hogy gastro fanzine?

Szert Lili: A fanzine egy műfaj. Egy ingyenes tematikus magazin, ami nonprofit is készül, vagyis a közreműködők nem kérnek fizetséget, mert mindenki lelkesedésből csinálja.

Batta Ramon: Nekem nagyon bejön a 70-es évek angol és amerikai punk fanzine korszaka. Régen a punk zenéről és kultúráról rengeteg ilyen fanzine jelent meg. Meg akartuk tartani ezt a punkos hangulatot, csak kajával.

PRAE.HU: Mi a punkos vonalon kívül a művészeti koncepció?

Szert Lili: A koncepció az, hogy mindig 11 recept lesz a kiadványban, és mindig 4 művészt mutatunk be. Ők 3-3 receptet illusztrálnak, illetve egyiküké a borító. Két befutott művész mellett minden számban bemutatunk két kevésbé ismertet. Tehát a vizuális alkotók mindig változnak, csak Tokodi Zsófi kézírását hagyjuk meg minden számban, mert nagyon eltalálta a magazin világát és aranyos kis rajzokat is firkál a receptek szövege mellé, valamint Dukai István grafikus logóját. Persze mindig Ramon saját fejlesztésű receptjeire épül a fanzin képanyaga.

Batta Ramon: Az első szám húzóneve a street artos Jakócs Dorottya, aki egyébként tetováló is, valamint Szurcsik Erika, aki egyébként énekes egy punk bandában. Bemutatjuk Jámbor Évit és Kelemen Tilit, aki Berlinben él. Ki is utaztam hozzá a fanzine miatt.

Kelemen Tili oldala a lapban

PRAE.HU: Miért kellett Berlinbe menned?

Batta Ramon: A koncepció része az is, hogy az ételeimet a művészekkel együtt főzzük meg és fogyasztjuk el. A művészek erre reagáltak, szóval ezért kellett kimennem vacsorát főzni Tilivel.

PRAE.HU: Gránátalmás belugalencse savanyított céklával és kecskesajttal, és ez csak egy recept a sok közül. Ramon, ha jól sejtem, nem ma kezdtél főzni.

Batta Ramon: Nyolc éve főzök, ebből öt éve dolgozom. Voltam a Kőleves kertben, a Godot-ban, a Műcsarnok alagsori éttermében, másfél évig a Prezi szakácsa voltam. Itt kezdtem el durván kísérletezni, mert teljesen szabad kezet kaptam. Aztán elegem lett, akkor Lili épp Indonéziában volt egy művészeti ösztöndíjjal, és meglátogattam. Itthon később Sulyok Miklóssal dolgoztam az M étteremben. Ez nagyon jó időszak volt. Nyáron a Káli Kapocsban voltam, most a Kőlevesben ismét. Olyan ételeket szedtem össze a Buttered Breadbe, amiket nem a nevük alapján fogsz szeretni; meg kell kóstolni őket. A tél során többször lesz is erre alkalom.

Kultúrtikett

PRAE.HU: Mit terveztek?

Szert Lili: A fanzine anyagából lesz egy plakátkiállítás. Elég nagy méretben lehet majd megtekinteni a grafikákat, ami egyben menüül szolgál majd január 14-én a Castroban este hattól, mert a konyhát Ramon veszi át. Lesz február 6-án egy ugyanilyen a Kőleves felső termében, de az ünnepélyes keretek között tartott kiállítás-megnyitóra december 28-án kerül sor az M Lakásétteremben. Sulyok Miklós tart beszédet és átengedi a terepet Ramonnak. Ide egy hatfogásos fix menüvel készülünk. Aki erre a programra jönne, annak nem árt időben foglalni, mert a Kultúrtikettek fogynak. 

nyomtat

Szerzők

-- Mesterházy Fruzsina --


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés