bezár
 

építészet

2008. 01. 28.
Casa Larrain, Bahía Azul - Chile, Los Vilos
építész: Cecilia Puga
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Casa Larrain, Bahía Azul - Chile, Los Vilos Van még valaki, aki azt gondolja, hogy a ház négy fal, rajta ajtó és ablak, és egy tető, amin kémény díszeleg? Íme egy ház, melynek van teteje, ablaka, ajtaja. Cecilia Puga munkája Chiléből. Puga olyan szemszögből nézi a házat, ahonnan nem sokunk. A feje tetejére állítja az építészetet.
los vilos színesLos Vilos partjainál a tengerpart sziklás, és az óceán vad. A növényzet gyér. Napközben a tűző napon forróság, reggel és este a hideg csípős. De mégis vannak Chileiek, akik Valparaiso helyett ezt a holdbéli tájat választják pihenésre. Cecilia Puga megbízói is itt képzelték el öreg napjaikat.
los vilos2
los vilos1


A ház olyan, mint a környezete, ahonnan kinőtt. Mintha a lávával együtt jött volna a föld alól, és alakult volna ilyenre. Durvára, vadra, érdesre. Rendkívül egyszerű a megformálása és a monokróm anyaghasználata. A látszólag barátságtalan hatása ellenére van a helyben valami, ami megfoghatatlanul vonzó. Egyértelműen ilyennek kell lennie a világ végének, és így kell kinéznie egy háznak, ami a világ végén épül fel. Ahol nem kényelmes fotelban terpeszkedik az ember, puha szőnyeggel a lába alatt, párnával a feje mögött. Itt az ember magára marad a gondolataival, és a háborgó óceánnal. Ha már idáig elér, innen nincs visszaút.
los vilos3
los vilos7
<embed src="http://blip.tv/play/AanqegA" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="310" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed>
A ház házformájú. Rendes teteje van, rendes falai, oldalán ablakok. Három részből áll. Az építész két tömegre bontotta a földszintet, aminek a tetejére rátette a harmadik részt. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ez a rátett harmadik rész egy feje tetejére állított ház. Ha ez a mozzanat nem lenne, valószínűleg nem időznénk el a ház tanulmányozásával. De ő megtette, mi elidőzünk.
belső
fsz
emelet
alaprajz

A földszinten az egyik épülettömegben a vendéghálókat helyezte el, a másikban pedig a nappali tereket. A fejetetejére állított emeleti szintre kerültek a tulajdonosok privát terei. Az épület minden eleme a helyszínen készített beton. A monolitikusságot a szigorú rendben kiosztott nyílások se oldják. Ez a ház csak ott él, azon a helyen, ahol született, hiába a formák egyszerűsége és a tartalom számunkra se ismeretlen jelentései, ez a ház minálunk, egy falu végén csak egy betonbunker lenne, amire a helybeliek sandán néznének. De ott a világ végén...
színes
[a]http://www.chilearq.com/v2/proyectos.php?tipo=85 [text] Casa en Bahía Azul [/a]
építész:Cecilia Puga
helye: Los Vilos, Chile
építés ideje: 2002

fotó:Cristobal Palma, Cecilia Puga
Video:0300.tv


nyomtat

Szerzők

-- Árvai András --


További írások a rovatból

építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés