bezár
 

zene

2016. 03. 28.
Straight Outta Gütyül
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Straight Outta Gütyül Hét Komárom megyei tizenéves ácsi fiatal olyan erős amatőr házi rapvideót pakolt fel a netre, hogy néhány nap leforgása alatt gyakorlatilag országos ismertségre tettek szert. A klip hatására beszélgetést folytattak róluk a Morning Show-ban, majd riportot készített velük a Petőfi TV és a 444 is. Míg a nézettségük folyamatosan növekszik, a videó alatt tovább folyik a feltöltésekor kirobbant kommentháború.

Ugyanis a magukból kikelt raprajongók és más „jóérzésű” mezei felháborodók egyenesen a halálba kívánják őket, fölöslegesnek vélik a srácokat övező média hype-ot és gyerekesen gagyinak tartják magát a produkciót. Másoknak viszont tetszik amit látnak, mosolyra húzott szájjal nézik meg újra és újra a Straight Outta Gütyült, és biztosítják a fiúkat a respektről.

Hiszen a videoklip-készítéssel a 14-16 év körüli fiatal gyerekek célja - mint az a velük készült riportokból egyértelműen kiderül, de talán magából a klipből is látszik – nem volt egyéb, mint önmaguk öncélú szórakoztatása, az eredmény pedig egy szűk baráti kör összetartásának zenés mozgóképbe ágyazott manifesztuma.

De hogy ez mennyire, de mennyire nem nyilvánvaló egyesek számára, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ennek ellenére is kapnak hideget-meleget, magyarán szanaszét oltja szegényeket a szürke hétköznapokon edzett frusztrált trollsereg.

Néhány szakmabeli, úgymint Deniz, Fankadeli, Fluor és Majka ellenben abszolút helyén kezelte a dolgot és Facebook megosztással jutalmazta videójukat. Tehát a klip laikusok általi fogadtatása és szakmai recepciója meglehetősen heterogén képet fest, valaki vagy szereti, vagy nem, köztes véleménynek helye nincs.

A csapat a nevét (Gütyül Gang) egyébként a közel 8 ezer lakosú dunántúli város, Ács egyik jól körülhatárolható, Gütyül néven ismert részéről kapta, ami se nem egy gettó, se nem nyomortelep, furcsa neve miatt viszont mégis érdekes.

A dal címe pedig közvetlen utalás az N.W.A.-ről készített Straight Outta Compton című nagysikerű filmre, s mint az a velük készült beszélgetésekből tudható, példaképeiknek tekintik a nagy elődöket: 2Pac-et, Dr. Dre-t, Eazy-E-t és másokat, s ez kétségkívül dicséretre méltó. Végül is nem törvényszerű, hogy egy mai tinédzser a langyos emo rap vagy a lájkvadász műgengszterek helyett Dre-ék zenéjén nevelkedjen, nem igaz?!

HerdsMan, Bolla, Szabó, Dodi, WalAki, Hege és S.K.U.B.A ugyanakkor nem törekszenek másra, minthogy magukat hozzák, értelmes talpraesett karakán srácok, akik pontosan tudják, hogy mennyit érnek.

A Gütyül(i) Gang alapvetően persze mégis csak egy ütős vicc, egy falusi kisvárosi tréfa, amit jól benéztek a (fő)városi táposok.

És ami nem több annál, mint ami: HerdsMan, a csapat feje maga köré verbuvált néhány barátot, ők jófejségből, brahiból vállaltak egy-egy verzét, felvették, megvágták, kirakták és jót derültek rajta, merthogy Skuba-t, a fiatal Ogli G-re hajazó tagot és a kimondottan tehetségesnek tűnő pörgő nyelvű HerdsMan-t leszámítva a többiek súlytalan karakterek.

A jövőben mindenesetre érdemes lehet még odafigyelni rájuk, Herdsman-re és Skubára mindenképp, hisz az utánpótlás úgy látszik onnan jön, ahonnan a legkevésbé várnánk.

gütyül

nyomtat

Szerzők

-- Tóth Béla István --


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
A 14. Frankofón Filmnapokról
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés