bezár
 

zene

2016. 04. 16.
Szibériai torokénekes együttes ad koncertet Magyarországon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szibériai Huun-Huur-Tu torokénekes együttes ad koncertet április 25-én Szegeden és 26-án a budapesti Hagyományok Házában.

A Fonó Budai Zeneház szervezésében Magyarországra érkező Huun-Huur-Tu a hagyományos tuvai torokének stílus legismertebb képviselője. Ez a különleges énektechnika azt teszi lehetővé, hogy az énekes egyszerre két-három hangot is megszólaltasson.

A legtöbb tradicionális tuvai zenét egy szólóénekes vagy zenész adja elő, a Huun-Huur-Tu azonban a régi dalokat és dallamokat saját készítésű, hagyományos hangszerek kíséretében, eklektikus hangszereléssel mutatja be - közölte a Fonó hétfőn az MTI-vel.

Tuva Szibéria déli részén, a mongol határon fekszik. Az itt élő, türk-mongol nyelvet beszélő tuvinok dalaiban - akárcsak életükben - központi szerepet játszik a természet, a környezet, az állatok.

Az együttes 1992-ben alakult Oroszország autonóm köztársaságában, Tuvában. A Huun-Huur-Tu alapító tagjai Kaigal-ool Khovalyg, Sayan Bapa, Alexander Bapa és Albert Kuvezin voltak.

Az alapító tagok közül Albert Kuvezin 1994-ben elhagyta az együttest és új zenekart alapított. Kaigal-ool Khovalyg elsősorban khöömei és kargyraa stílusokat énekel. Sayan Bapa többféle pengetős hangszeren is kitűnően játszik, többek között olyan hagyományos hangszereken, mint a doshpuluur vagy az igil, és a kargyraa stílusra specializálódott. Alexei Saryglar - aki 1995-ben Alexander Bapa-t váltotta az együttesben - a sygyt stílus képviselője, különböző ütős és húros hangszereken, valamint zongorán játszik. Radik Tolouche nagyapjától tanult népzenét és torokéneklést, 2005-ben csatlakozott a Huun-Huur-Tu-hoz.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés