bezár
 

gyerek

2008. 01. 29.
Mátyás király meséi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mátyás király meséi Reneszánsz - gyerekeknek: kézenfekvő Mátyás királyhoz nyúlni. A Nemzeti Táncszínház produkciója mese is, színház is, és a gyerekek nyelvén érthető kulturális időutazást ígér!
Rohamosan változó világunkban kevés olyan változatlannak mondható, biztos 'pont' létezik, mint hagyományos világképünk szellemiségét képviselő népmesekincsünk. Hunyadi Mátyást, akit a magyar nép meséiben mindmáig 'igazságos Mátyásként' emleget, 1458-ban koronázták magyar királlyá. Az 550. évforduló 2008-ban a megemlékezés mellett arra is alkalmat ad, hogy a gyermekek figyelmét felhívjuk az igazság egyetemes érvényű gondolatára.

A Budapest Táncszínház előadása korhű kosztümökkel, díszletek között a Mátyás korát megelevenítő mese világába vezeti el ifjú nézőit. A táncjáték nemcsak a mesét dolgozza fel dinamikus, lendületes és sokszínű koreográfiával, hanem színészi játékkal a reneszánsz korának mai gyermekek számára érdekes, értékes nyelvi és irodalmi kincset jelentő beszédét is megidézi. Az időutazás során a mese üzenete észrevétlenül, mégis mélyen beépül a fiatal publikum lelkébe.


Szereplők: Ács Adrienn, Balkányi Kitti, Csetényi Vencel, Fodor András, Győrffy Endre, Hain Ildikó, Nagy Tibor, Réti Szilvia, Sághy Alexandra, Somorjai Judit, Stáry Katalin, Szabó Antal, Zsadon Flóra
Koreográfus-rendező: Földi Béla
Fényterv: Földi Béla, Nasser Hammadi
Dramaturg és narrátor: Boros Zoltán
Zeneszerző: AnselManók
Díszlet- kosztümtervező: Molnár Zsuzsa



További előadások:
Fesztivál Színház
Február 27. (10.30 és 15.00), 29. (15.00 és 18.00), március 1. (15.00 és 18.00), április 4. (15.00 és 18.00)
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

gyerek

Új sorozat indul a Pagony Podcast csatornáján
gyerek

Budapesten, Debrecenben és Szegeden 2024. januárjában

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés