bezár
 

irodalom

2016. 04. 25.
Minden nyelvben új szöveg
Ilma Rakusa beszél Love after Love című kötetéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 23. Nemzetközi Budapesti Könyvfesztivál utolsó napján Turi Tímea szerkesztő beszélgetett Ilma Rakusa költővel és Kiss Noémi fordítóval a Love after Love című kötetről.  

Ilma Rakusa német nyelven alkotó író, költő a kötet első versének felolvasásával nyitotta meg az eseményt, melyet eredeti nyelven olvasott fel. Bár a költőnő német írónak, költőnek vallja magát, tökéletesen beszél magyarul. A szövegközpontúság az egész beszélgetés alatt jellemző volt, gyakran olvasott fel maga az alkotó és a fordító is a kötetből. A német nyelvű, eredeti szövegeket mindig a magyar fordítás követte, Kiss Noémi felolvasásában. 

A versek német nyelven íródtak, mégis sokszor angol nyelvű címet viselnek, mi több, a szövegeken belül is sok angol kifejezést, betétet találhatunk. Ezek az angol közebeékelések nem funkció nélküliek a versekben, hanem - Ilma Rakusa elmondása szerint - a megjelenített szerelem, viszony közös nyelvét szimbolizálják.

A nyelv-kérdés többször is felmerült a beszélgetés folyamán. A költőnő említette az angol nyelvű fordítás érdekességeit, és hosszasan beszélt a magyar fordításról is. Minden nyelvben új szöveg keletkezik, mondta, hiszen egy fordítás során a nyelvek különbözőségéből adódóan valamennyit változnak a szövegek. Ilma Rakusa a magyar fordítás munkálatai alatt sokat beszélt, gondolkodott Kiss Noémi fordítóval együtt a szövegek üzenetének átültetése kapcsán. Szerették volna, hogy az eredetiben megtalálható ritmus és szenvedély mellett a szavak hangzása, lüktetése is hasonlítson. Fontosnak tartották, hogy a szövegekben megjelenő erőteljes érzelmek, a harag és feldúltság - mely a kötet végére békés megnyugvássá válik - maradéktalanul jelen legyen a magyar fordításban is.

Kiss Noémi szerint általában véve is ha egy líra elveszíti az eredeti szöveg érzelmi hőfokát, akkor maga a líra is elveszett, az csak egy fordítás lesz és nem önálló mű - ez különösen igaz a Love after Love kötetre.

Ilma

Ilma Rakusa elmondta, hogy korábban szigorú formai keretek közé szorított verseket írt, ez alól kivétel a Love after Love. Itt érezhetően kötetlen, szabad formában született a legtöbb alkotás, melyet az intenzív érzelmi töltet hozott magával. Visszatérő elem az ismétlések, felsorolások használata, melyek kidolgozott mikrostruktúrákra épültek.

Többször hangsúlyozták a szöveg heves érzelmi telítettségét, a kötet megírása egyfajta végső lezárást jelentett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne nehéz alkalomadtán felolvasni a műveket - mondta Ilma Rakusa. 

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Szabo Rozsa --


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Vaktérkép


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés