bezár
 

irodalom

2016. 12. 19.
Mosolygó számozottak
Fekete I. Alfonz és Molnár T. Eszter könyvbemutatója a Nyitott műhelyben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A József Attila Kör 2016. december 14-én este 5 órakor Budapesten, a Nyitott Műhelyben mutatta be új, 202. JAK-füzetét, A számozottakat Molnár T. Esztertől, valamint a negyedik, 2016-os év JAKkendő-díjas kötetét, Fekete I. Alfonz: A mosolygó zsonglőr című könyvét.

Gaborják Ádám, a József Attila Kör (JAK) elnöke a felvezetőben elmesélte, hogy a díj a MrSale Öltönyüzlet, s annak cégvezetője, Békés Zoltán miatt jöhetett létre. Célja a fiatal kortárs magyar irodalom helyzetbe hozása, és az elismerést évről-évre odaítélik egy-egy pályakezdő magyar prózaírónak. A korábbi díjazottak Szil Ágnes, Mán-Várhegyi Réka, valamint Papp-Zakor Ilka voltak. A JAKkendő-díj negyedik kuratóriumának tagja Harmath Artemisz kritikus, irodalomtörténész, Lapis József kritikus, irodalomtörténész, valamint a JAK-füzetek sorozatszerkesztői, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós volt, ők választották ki a pályázók közt Fekete I. Alfonz A molyolygó zsonglőr című kötetét.

Gaborjáktól megtudtuk, hogy Molnár T. Eszter jelenléte az esten többek közt annak köszönhető, hogy ő is a JAKkendő-díjra adta be a könyvét, ám időközben ifjúsági regénnyel lepte meg a közönséget, így inkább a 202. JAK-füzetként jelentették meg a könyvét.

Fekete I. Alfonzzal és Molnár T. Eszterrel a JAK-füzetek két sorozatszerkesztője, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós beszélgetett. Alfonztól megtudhattuk, hogy a rengeteg inspiráció mellett a Rejtő Jenő előtti ponyvairodalom hatott rá erősen, Eszter pedig inkább Bodor Ádámra utalt.

Borsik Miklós kiemelte, hogy míg az új JAKkendő-díjas könyv inkább folyamként ömlik, karneváli jelleggel, az új JAK-füzet takarékos, minden írásjelet megfontolt stílusban mesél.

A szerkesztésről megtudtuk, hogy Molnár T. Eszter élvezte, Fekete I. Alfonz viszont „húzd meg-ereszd meg” játékot játszott, mert néhol bizony a szerkesztői javaslat ellenére ragaszkodott saját megoldásaihoz.

A szövegekből mindkettejüktől szemléltetést is kaptunk, mégpedig saját, szerzői felolvasásban.

Fekete I. Alfonz 1986-ban született Szabadkán. Budapesten és Szegeden végezte egyetemi tanulmányait. A prózán kívül kritikákat ír, valamint fantasyvel, tündérmesékkel és gyerekirodalommal foglalkozik.

Molnár T. Eszter 1976-ban Budapesten született, jelenleg Németországban, Freiburgban él. Korábbi kötete (Stand up! és Most már igazán) 2016-ban jelentek meg a Tilos az Á Könyveknél.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés