bezár
 

építészet

2017. 03. 01.
Kaliforniai háló
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kaliforniai építészhallgatók apró menedékeket terveztek Los Angeles növekvő számú hajléktalanjai számára. A diákok egyetemi félévük során  a városi hajléktalanok életét vizsgálták és megoldásokat kerestek arra, miként lehet egyszerű és könnyen beszerezhető anyagokból menedékhelyet varázsolni a fejük fölé.

A Los Angeles-i University of Southern California építészhallgatói egy szemeszteren át foglalkoztak a hajléktalan emberek lakhatási lehetőségeivel. Az egyetem Homless Studio címen kurzust indított, hogy a diákok a  hajléktalan emberek számára készülő menedékhelyek tervezésével és megvalósításával foglalkozzanak, kezdve egy bevásárlókocsi sátorszerkezetté átalakításától egészen egy hulladékokból, kidobott anyagokból készített mini házig. Cél volt, hogy megvizsgálják az építészek szerepét és lehetőségeit a hajléktalanság segítésben, dolgozzanak ki megoldási javaslatokat a gyorsan növekvő hajléktalan népesség segítésére Los Angelesben és azon túl is.

Kaliforniai álom

"Home for Hope" - USC diákjai

A kurzus szakmai támogatója volt a The Martin Architecture and Design Workshop Santa Monica-i székhelyű non-profit szervezet, amely egyébként is támogatja a fiatal és szociálisan érzékeny,  szociálisan gondolkodó tervezőket ösztöndíjakkal, oktatási programokkal.

Kaliforniai álom

Kaliforniai álom

Kaliforniai álom

Kaliforniai álom

Jelenlegi 47 ezer hajléktalan él Los Angeles megye területén, számuk 5,7% nőtt 2015 óta. A probléma nem csak városi, országos méretű: több mint 500 ezer hajléktalan él az USA-ban. Napról napra sürgetőbb a lakhatási problémáikra megoldást találni, az akciójuk is ezt célt szolgálta.

Az osztály három különböző  területtel foglalkozott, ami mozgatható szálláshelyek tervezésétől egy moduláris lakóparkig terjedt.

Az első projekt keretében a diákok kidolgoztak egy olyan nomád menedékhelyet, ami bármikor összecsukható és ha úgy adódik, máshol felállítható. Adottságnak tekintették, hogy az építéshez felhasznált anyagok olyanok legyenek, amikhez bárki könnyedén hozzáférhet, miközben az utcán él, akár mint az említett bevásárlókocsi vagy egy fadoboz.

Kaliforniai álom

Kaliforniai álom

Kaliforniai álom

Rolly -Joseph Maria Ceja és Alexxa Solomon

A diákok három mikro lakás-típus kidolgozásán gondolkodtak egy hetes workshop keretében, miközben a városban található kidobott anyagokból építették meg a házaikat, úgy hogy csak a kerekek, zárak, csavarok voltak az egyetlen üzletben megvásárolt elemek.

A szemeszter végén közösen, együttműködve dolgozták ki a főprojektet, egy 30 ágyas menedékhelyet a helyi a Hope of the Valley Rescue Mission számára.

Kaliforniai álom

Kaliforniai álom

Tiny Home - Aleksandr Dabrovsky, Sohum Bagaria, Ricky Lo és Lucy Cheng

A csapat gyakorlatilag egy falut tervezett, ami 8,5 négyzetméteres moduláris egységekből áll. Némelyik  hálószoba ággyal, kis asztallal, polccal, míg mások fürdőszobát vagy közös helyiségeket foglalnak magukba. A komplexumhoz terveztek teraszokat, udvarokat, közösségi helyeket. A koncepció úgy tűnik megvalósul, a projektet a város is támogatja és jelenleg adománygyűjtő fázisban van.

A diákok a félév során megtapasztalhatták tervezőként, van hatalmunk és lehetőségük környezetük  megváltoztatására, egy adott városi probléma megoldására, vagy lgalábbis a megoldásra pozitív javaslatokat tenni.

Kaliforniai álom

Kaliforniai álom

Kaliforniai álom

A University of Southern California részt vevő diákjai: Jeremy Carman, Jayson Champlain, Alexxa Solomon, Maria Ceja, Aleksandr Dabrovsky, Sohum Bagaria, Ricky Lo, Lucy Cheng, Heeje Yang, Joseph Chang, Belinda Pak

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés