bezár
 

irodalom

2017. 03. 26.
A GABO Kiadó a könyvfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A GABO Kiadó a könyvfesztiválon A GABO Kiadó megjelenései a Könyvfesztiválon

Könyvfesztivál, 2017, GABO Kiadó 

E. O. Chirovici: Tükrök könyve

 

Amikor Peter Katz, a nagymenő irodalmi ügynök Tükrök könyve címmel egy befejezetlen kéziratot kap, kíváncsivá lesz. Szerzője, Richard Flynn arról az időről készít memoárt, amelyet a Princetonon töltött a 80-as évek végén, és ebben dokumentálja a híres Joseph Wiederhez fűződő kapcsolatát.

1987-ben egy este Wiedert brutálisan meggyilkolják otthonában, és az ügy örökre megoldatlan marad. Peter Katz tűzön-vízen át a végére akar járni annak, hogy mi történt azon a huszonöt évvel azelőtti estén, és meggyőződése, hogy a teljes kézirat majd fényt derít arra, hogy követhette el az erőszakos bűntényt. Csakhogy veszélyes dolog mások visszaemlékezéseivel játszadozni, ez pedig talán egy olyan emlék, amit legjobb lenne nem előásni.

Chirovici román, magyar és német ősöktől származó családba született, és a dél-erdélyi kisvárosban, Fogarason nőtt fel. Tizenöt könyve jelent meg Romániában, mielőtt négy évvel ezelőtt elhagyta az országot, és Angliában telepedett le. 

E. O. Chirovici: Tükrök könyve

Műfaj: krimi

Fordította: Komló Zoltán

 

JM Gulvin: Hosszú számolás

 

Egy Texas ranger. Egy kiégett elmegyógyintézet. Egy kérdéses öngyilkosság.

 

JM Gulvin csavaros, új krimisorozatában John Quarrie rangert egy háborús veterán állítólagos öngyilkosságának helyszínére riasztják. Bár a helyi rendőrség le akarja zárni az ügyet, John Q.  másként ítéli meg az esetet.

Vélekedését osztja az áldozat fia, Isaac is, aki ekkor tér haza a vietnami háborúból, és meggyőződése, hogy apját meggyilkolták. Ugyanebben az időben más erőszakos bűncselekmények sora történik a környéken, köztük egy tűzeset a Trinity elmegyógyintézetben, amelyben eltűnik Isaac ikertestvére, Ishmael. John Q. versenyt futva az idővel próbálja feltárni a család sötét titkait és véget vetni a hosszú számolásnak...

A korszak és a hely hangulatát megidéző regény letehetetlenül izgalmas lélektani rejtvény – nem csak a Viharsziget és A törvény nevében (True Detective) rajongóinak.

JM Gulvin: Hosszú számolás

Műfaj: krimi

Fordította: Turcsányi Jakab

 

M. J. Arlidge: Hazudsz, hazudsz

 

Helen Grace felügyelő sohasem látott még ilyen pusztítást. Hat tűzeset huszonnégy órán belül. Két ember meghalt... Többen megsebesültek. Mintha valaki porig akarná égetni a várost... Helennek és csapatának át kell rostálnia a törmeléket, hogy megtalálják a gyújtogatót, aki tüzet – és hatalmat – akar, miközben emberéletek válnak hamuvá. Elég egyetlen rossz lépés, és még több élet kerülhet veszélybe. Ahogy fokozódik a nyomás, és újabb épületek égnek ki, Helen sötét késztetései is önpusztítással fenyegetnek... 

M. J. Arlidge tizenöt éve dolgozik a televíziós dráma műfajában. Az utóbbi öt évben olyan bűnügyi sorozatok gyártásában vett részt az ITV számára, mint a Torn vagy a The Little House, legújabban pedig az Undeniable, amelyet 2014 tavaszán sugároztak. Jelenleg A néma szemtanú epizódjait írja, de eredeti bűnügyi sorozatokon is dolgozik angol és amerikai tévécsatornáknak.

Bemutatkozó thrillere, az Ecc, pecc, amelyben bevezeti Helen Grace felügyelő alakját, világsikert hozott. A két folytatás (Üsd, vágd; A babaház) szintén bestseller lett. A Hazudsz, hazudsz a Helen Grace-thrillersorozat negyedik darabja.

M. J. Arlidge: Hazudsz, hazudsz

Műfaj: krimi/thriller

Fordította: Turcsányi Jakab

 

Tommy Wallach: Akkor felnéztünk

 

Úgy tekintettünk egymásra, mint a sportoló, a könnyűvérű csaj, a lógós, a színjeles stréber. Aztán egy nap felnéztünk az égre, és minden megváltozott. A tévé azt harsogta, hogy két hónapunk maradt, mielőtt a Radar nevű aszteroida eléri a Földet. Két hónapunk maradt, hogy megszabaduljunk a skatulyáktól, leszámoljunk korábbi énünkkel, és valami többé váljunk. Olyanná, ami megmarad a világvége után is. Két hónapunk volt arra, hogy végre igazán éljünk.

Tommy Wallach Brooklynban élő zenész és író. Irodalmi és nem irodalmi szövegei a McSweeney's, a Tin House, a Wired, a Salon és egyéb folyóiratokban olvashatók. Elnyerte a MacDowell-ösztöndíjat, és zenei EP-je jelent meg a Decca Recordsnál, de fellépett már a New York-i Guggenheim Múzeumban is. Az Akkor felnéztünk az első regénye. A szerzőt a tommywallach.com oldalon lehet becserkészni; ugyanitt olvashatók írásai, és meghallgathatók zenei szerzeményei is.

Tommy Wallach: Akkor felnéztünk

Műfaj: ifjúsági regény

Fordította: Gázsity Mila

 

Julie Buxbaum: Három dolgot mondj

 

Jessie-vel csak a baj van, ő legalábbis így érzi a Los Angeles-i magániskolában töltött első héten. Már épp azon gondolkodik, hogy visszasomfordál Chicagóba, amikor e-mailje érkezik egy Valaki/Senki (VS) nevű sráctól, aki felajánlja, hogy segít neki eligazodni a Wood Valley Gimi dzsungelében. Ez valami vicc? Megbízhat VS-ben, elfogadhatja tőle a segítséget, amelyre óriási szüksége van?

Alig két éve, hogy meghalt az édesanyja, és miután az apja váratlanul feleségül vett egy interneten megismert nőt, Jessie kénytelen az ország másik felébe költözni, és mostohaszörnyével meg annak beképzelt fiával élni.

Jessie végső kétségbeesésében úgy dönt, VS-re bízza magát. A srác hamarosan a lány mentőkötelévé és szövetségesévé válik, és Jessie szeretné személyesen is megismerni. De mi van, ha egy rejtélynek jobban áll a megoldatlanság?

Julie Buxbaum művében komédia és tragédia, szeretet és veszteség, fájdalom és emelkedettség keveredik. Első ifjúsági regényének szereplőit minden bizonnyal hamarosan az olvasó is barátaivá fogadja.

Julie Buxbaum: Három dolgot mondj

Műfaj: ifjúsági regény

Fordította: Szabó Luca

 

Lauren Graham: Gyorsan elhadarom

 

A Szívek szállodájától a Szívek szállodájáig, és ami a kettő között történt

 

Ebben a kötetben Lauren Graham egy pillanatra megállítja az időt, és végignéz eddigi életén. Hangos nevetésre késztető történeteket mesél a gyerekkoráról, a karrierje beindításának időszakáról és arról, amikor évekkel később a Vásott szülők forgatásán a lakókocsijában ülve feltette magának a kérdést: „Te most… ööö… befutottál?” Őszintén beszél arról is, milyen szinglinek lenni Hollywoodban („Már vadidegenek is aggódtak értem, olyan sokáig voltam szingli.”), arról, amikor egy alkalommal meghallgatáson vett részt a feneke, valamint arról is, milyen volt zsűritagnak lenni A kifutóban („Mintha csak divatalapú rövidzárlatot kaptam volna.”). Visszaemlékszik, milyen élmény volt, amikor megkapta a pergő nyelvű Lorelai Gilmore szerepét, valamint milyen érzés volt kilenc évvel később újra felvenni a szerepet, és mit jelentett neki mindez.

A könyvet fotók és a Szívek szállodája: Egy év az életben forgatása közben Graham által vezetett napló részletei színesítik. Olyan, mint egy kellemes, otthon töltött este, amikor mindent alaposan kibeszélünk a legjobb barátunkkal, nevetünk, történeteket mesélünk, és persze mindent gyorsan elhadarunk.

Lauren Graham színész, író és producer. Legismertebb szerepeit a kritikusok által is elismert Szívek szállodájában és a Vásott szülőkben alakította. Ő írta a New York Times listavezető regényt, az Egy nap talánt. Játszik a Broadwayn, és olyan filmekben szerepelt, mint a Tapló Télapó, a Férjhez mész, mert azt mondtam és a Max. A Barnard Főiskolán BA-diplomát szerzett angolból, és a Déli Metodista Egyetemen MFA-végzettséget színjátszásból. New Yorkban és Los Angelesben él.

Lauren Graham: Gyorsan elhadarom

Műfaj: önéletrajzi

Fordította: Szabó Luca

 

Gayle Forman: Engedj el

 

Ebben a regényben, amellyel Gayle Forman bemutatkozik a felnőtt olvasóközönségnek, a rá jellemző humorral és emberismerettel arról mesél, hogy néha el kell hagynunk az otthonunkat azért, hogy ismét megtalálhassuk. 

Mindazoknak a nőknek, akik valaha is álmodtak arról, hogy hazafelé elhúznak a lehajtó mellett, és nem loholnak haza vacsorát főzni, mindazoknak, akik elképzelték már, hogy felszállnak egy vonatra, és elmennek egy olyan helyre, ahol senki sem követel örökös odafigyelést, bemutatjuk Maribeth Kleint, a meghajszolt dolgozó anyát, aki olyan lelkiismeretesen gondoskodik a férjéről és az ikreiről, hogy még azt sem veszi észre, amikor szívrohamot kap. 

Ám, amikor megdöbbenésére azt kell tapasztalnia, hogy lábadozása teher azoknak, akik eddig mindenben rá támaszkodtak, Maribeth megteszi az elképzelhetetlent: becsomagol és elmegy. De mint ez oly gyakran megtörténik, amint eljutunk oda, ahova menni szeretnénk, egészen más szemszögből látjuk az életünket. Távol a család és a foglalkozás állandó elvárásaitól, és a felszabadító új barátságoknak köszönhetően Maribeth végre veszi a bátorságot azoknak a rejtélyeknek a megismeréséhez, amelyeket mindeddig titkolt szerettei és önmaga elől. 

Az Engedj el nagyszívű, csetlő-botló, fejlődni és megbocsátani tudó alakjai arra tanítanak, hogyan számoljunk le a félelmeinkkel. Gayle Forman, az emberi természet nagy ismerője szembenéz a modern anyaság ellentmondásaival.

Gayle Forman: Engedj el

Műfaj: női irodalom

Fordította: Sóvágó Katalin

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés