bezár
 

irodalom

2017. 04. 06.
A Móra Könyvkiadó újdonságai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Móra Könyvkiadó újdonságai A Móra Könyvkiadó programjai a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Termekben zajló programjaik

2017.04.21., péntek
17.00–18.00, Kner Imre terem

 

Kamaszgondok – Problémaközpontú ifjúsági irodalom
Caroline Solé: Szavazz rám! és Ruth Oshan: Minden, ami szép kötetének bemutatója

Résztvevők: Pacskovszky Zsolt és Nádori Lídia fordítók és Dávid Ádám szerkesztő

 

2017.04.22., szombat
14.00–15.00, Kner Imre terem

 

REPOSZT – Klasszikus költőink és szlemmerek? Hogy kerül a csizma az asztalra?
A Móra Kiadó új sorozatának bemutatója

Résztvevők:
Kemény Zsófia, Pion István, Gábor Tamás Indiana és Szálinger Balázs

Köteteik a magyar költészet kiemelkedő alkotóinak - Petőfi, Arany, József Attila verseihez kíván kedvet csinálni. Válogatást adni 12 éven felülieknek, a versekkel ezeddig csak az iskolában, csak tananyagként ismerkedő fiataloknak.

Fiatal költőket, szlemmereket kértek fel a kötetek összeállítására - Pion István, Kemény Zsófi és Gábor Tamás Indiana - azt feltételezve, hogy ők sokkal hitelesebben tudják megragadni a gyerekvilághoz jobban kötődő érzelmeket, jelenségeket, jellegzetességeket.

Minden kötetet más szlemmer szerkeszt. Minden kötet 70-80 verset tartalmaz, s mellettük a válogató kommentjeit arról,  miért érdekes számára egy-egy vers, miért  szereti vagy éppen miért nem.

Rendhagyó, formabontó köteteket szerkesztettek. Mert reakciókat szeretnének – együtt érzőt, egyetértőt vagy épp hogy vitára ingerlőt. Mindenképpen olyat, ami a maga ellentmondásosságában arra ösztönöz, hogy végig olvassuk a köteteket, értelmezzük a verseket, gondolkodjunk, vitatkozzunk, beszélgessünk róluk.


2017.04.22., szombat 17.00–20.00, Osztovits Levente terem

A világhír küszöbén.

Astrid Lindgren: Háborús napló című kötetének bemutatója, egybekötve az íróról készült dokumentumfilm magyarországi ősbemutatójával.

Résztvevők:
A programot megnyitja Niclas Trouvé, Svédország nagykövete. A könyvet Holländer Judit fordító és Dóka Péter szerkesztő mutatja be.

 

2017.04.23., vasárnap
14.00-15.00, Lázár Ervin terem

Anyámasszony katonái?

Vig Balázs: Todó kitálal a suliról és Dóka Péter: Fekete eső című kötetének bemutatója.

Résztvevők:
Vig Balázs, Dóka Péter, Hajdú Steve színművész. Moderátor: Oláh Andrea

 

Vig Balázs: Todó kitálal a suliról – nem csak alsósoknak
 

Todó „Felsőben minden tárgyat más fog tanítani. Jövőre érzékeny búcsút veszünk Szandi nénitől. Szerintem nekem sikerül majd visszatartanom a könnyeimet búcsúzáskor.” – TODÓ

Todó a tőle megszokott nagy igazságérzettel és mesélőkedvvel vezeti végig olvasóit az alsó tagozat megpróbáltatásain, és kitálal iskolásoknak, szüleiknek, sőt a tanítóknak egyaránt.


Dóka Péter: Viharlovag 1.- Fekete eső
 

Kalandos lovagregény és fantasy egyedi találkozása Dóka Péter könyve. A szerző jól ismert humora, fantáziája most is magával ragadja az olvasót. Hősei bukott lovagok, szélhámos vitézek, történetíró törpék, jámbor sárkányok. A trilógia első részében Azovil, a rettenetes erejű kisfiú lovagi küldetésre indul Igazi Lancelot és Jolóka törpe kíséretében, hogy megmentse országát és ezzel az egész világot a pusztulástól. A férfiak azonban nem járnának sikerrel Vasfog, a sárkánylovas kislány segítsége nélkül…


2017.04.23., vasárnap
15.00-16.00 / Lázár Ervin terem

 

Az informatikus kutyája.

Könyvbemutató és rendhagyó irodalomóra Lackfi Jánossal és az Eszter-lánc trióval. Molnár György: akusztikus gitár, ének, Kárász Eszter: ének, ukulele, Benkő Zsolt: blues gitáros.

 

Szabadtéri program

2017. április 22., szombat

 

10:00-tól,  amíg a jó idő tart ☺
LOL-piknik – Tavaszi bizsergés.

Találkozzunk a B épület előtti zöld területen. Keressétek a LOL-zászlót!  

 

Programjaik a Gyerek(b)irodalomban

 

2017. április 22., szombat
11:45-12:15
 

Kerekítő manó és az évszakok.

A Manócska Társulat zenés, mondókás babaszínháza 1-3 éveseknek. Közreműködnek: Papp Judit hegedű- báb, Bálint Ildikó báb. / 

14:30-15:30
 

"Kerekítő manó bandája" zenés-bábos  tavaszi meseelőadás óvodásoknak.

Aki a földön tart és gyökereket ver: Gyulai Csaba az ütőhangszereivel, aki szárnyakat ad: Nemes Janó a fúvós hangszereivel, aki közel hozza, elbábozza és elénekli: Kovács Judit. 

 

2017. április 23., vasárnap
13:00-14:00

Robotkészítő automata – Kézműveskedés, közös festés a Robotok című képeskönyv alkotójával, Molnár Jacqueline grafikussal. 

 

Dedikálások a Móra Kiadó standjánál /D épület,  26. sz. stand

 

2017. április 22., szombat

14:00-15:00 Nógrádi Gábor dedikálja ifjúsági regényeit
14:00-15:00 Marék Veronika dedikálja képes- és mesekönyveit
15:30-16:00 Kovács Judit /Kállai-Nagy Krisztina dedikálja a Kerekítő sorozat köteteit
15:00-16:00 Kemény Zsófia és Gábor Tamás  Indiana  dedikál

2017. április 23., vasárnap

11:00-12:00 Balázs Ágnes író/Kőszeghy Csilla grafikus dedikál
14:00-15:00 Vajda Éva dedikálja Anup és a csodálatos tűzhely c. mesekötetét
14:00-15:00 Molnár Jacqueline szerző, grafikus dedikálja Robotok címmel megjelent képeskönyvét
15:00-16:00 Vig Balázs író és Ritter Ottó grafikus illusztrálja Todó kitálal a suliról c. kötetet
15:00-16:00 Dóka Péter író és Baranyai (B) András grafikus dedikálja a Fekete eső címmel megjelent ifjúsági regényt
16:00-17:00 Nyulász Péter író és Ritter Ottó grafikus  dedikálja a Berger Szimat Szolgálat köteteit
16:00-17:00 Lackfi János és  Molnár Jacqueline grafikus dedikál 

 

Könyvfesztiváli újdonságaik

 

Molnár Jacqueline: Robotok

 

Ebben a könyvben a csodálatos Molnár Jacqueline ismét elképesztő tűzijátékot rendez, és kiderül, hogy a gépekhez nem kell fizika, anélkül is izgalmasak. Meg hogy a robot is ember. Vagy az ember is robot?” (Lackfi János)

Molnár Jacqueline a kortárs magyar gyerekkönyv-illusztráció egyik legeredetibb alkotója, aki a Robotok című képeskönyvében új arcát mutatja meg. Nemcsak ő illusztrálta a könyvet, hanem a szövegét is ő írta. A kerettörténet szerint egy 0243 nevű, hétköznapi robot mondja el, hogy milyen is az élet Robotországban. Megtudjuk, hogy az ott dolgozó gépek épp olyan különbözőek, mint mi, emberek. Ez a költői szépségű, elgondolkodtató picture book tehát csak látszólag mesél a robotokról; igazi célja az (emberi) érzelmek sokféleségének feltárása. Molnár Jacqueline képes néhány mondattal és gyönyörű, humoros festményeivel megmutatni a 3–7 éves „olvasónak”, hogy a robotokkal együtt hogyan kezelheti dühét vagy épp szomorúságát. A szeretet és a szerelem pedig még a gépeket is „furcsa lényekké” változtatja, akik kísértetiesen hasonlítanak ránk.

Az animációs filmesként indult, Barcelonában élő grafikus eddig harminc könyvhöz készített összetéveszthetetlen hangulatú képeket. A Móra Könyvkiadó részére eddig tizenkét kötethez készített illusztrációkat: hatot Lackfi János írt, és további kettőt ő fordított, illetve válogatott. A két alkotó egymásra találása hasonlóan egyedi humorú könyveket eredményezett, mint Janikovszky Éva, illetve Lázár Ervin és Réber László esetében.

Molnár Jacqueline: Robotok

Molnár Jacqueline: Robotok 

3+
48 oldal

2699 Ft

 

Vig Balázs: Todó kitálal a suliról – nem csak alsósoknak

 

Felsőben minden tárgyat más fog tanítani. Jövőre érzékeny búcsút veszünk Szandi nénitől. Szerintem nekem sikerül majd visszatartanom a könnyeimet búcsúzáskor.” – TODÓ

Az óvodában nem könnyű az élet, ezt már tudjuk, Todó elmesélte nekünk. És mi a helyzet az iskolával? Hamar kiderül, hogy nem is olyan egyszerű a beilleszkedés és a barátkozás. Hát még, ha valaki nem tudja fejből a Himnusz szövegét az évnyitón, dobálják a táskáját, botrány robban ki a saras váltócipője miatt, vagy titkos videót mutatnak neki a szünetben. Todó a tőle megszokott nagy igazságérzettel és mesélőkedvvel vezeti végig olvasóit az alsó tagozat megpróbáltatásain, és kitálal iskolásoknak, szüleiknek, sőt a tanítóknak egyaránt.

Vig Balázs: Todó kitálal a suliról – nem csak alsósoknak

Vig Balázs: Todó kitálal a suliról – nem csak alsósoknak 

6+

96 oldal

2499 Ft

Ritter Ottó rajzaival

 

NAGYMENŐK sorozat – Könnyű olvasni, nehéz elfelejteni!
 

A 8 éves kortól ajánlott zsebkönyvtár kötetei a világtörténelem nagy alakjait mutatják be. Olyan személyiségeket, akik igazán menők voltak saját korukban, nyomot hagytak maguk után, és megváltoztatták a világot! Történetüket a legnépszerűbb olasz ifjúsági írók mesélik el színesen és humorosan. Jó sztori, színes képek, felejthetetlen hősök – és a történelem nem unalmas tantárgy többé!

 

Alessandro Gatti: Kolumbusz Kristóf, a határokat nem ismerő utazó

 

A genovai hajós egész életét egy álomnak szentelte: Európából Nyugat felé hajózva, a Föld megkerülésével elérni a mesés Kelet partjait! Kolumbusznak 41 éves koráig kellett várnia, mire támogatókra talált, végül három vitorlással és maroknyi legénységgel felfedezett egy addig ismeretlen földrészt. Ezzel az emberi történelem új, zavaros és kegyetlen szakasza vette kezdetét, amely Kolumbusz személyes sorsát is megváltoztatta.

Alessandro Gatti: Kolumbusz Kristóf, a határokat nem ismerő utazó

Alessandro Gatti: Kolumbusz Kristóf, a határokat nem ismerő utazó 

8+
80 oldal

1499 Ft

ford. Todero Anna

Matteo Piana rajzaival

 

Sabina Colloredo: Kleopátra, a sivatag királynője

 

Kleopátra már fiatal lányként is makacs, lázadó természetű, de tele van tudásszomjjal. Vonzerejének köszönhetően meghódítja Julius Caesart és Marcus Antoniust. A szerelem mellett az a vágy vezérli, hogy egyetlen nagy birodalmat hozzon létre. Végül minden másképp alakul. De őt még a végzet sem tudja megtörni.

Sabina Colloredo: Kleopátra, a sivatag királynője

Sabina Colloredo: Kleopátra, a sivatag királynője 

8+
80 oldal

1499 Ft

ford. Todero Anna

Barbara Bongini rajzaival

 

Balázs Ágnes: Kalózkaland a szófajok szigetein (Mesélő nyelvtan 3.)

 

Irkafirka Iringó és barátai minden este táncmulatságot tartanak az Igék szigetén, hiszen kiszabadították Tündérszép Ilonát a mocsári banya fogságából, és teljesítették a küldetést, amivel megbízta őket a Hangok földjének uralkodója. A legnagyobb ünneplés közepén azonban félelmetes külsejű kalózcsapat ront rájuk. A kalózok megkötözik a királyt és Árgyélust, s mire bárki észbe kaphatna, már tovább is repülnek égi hajójukon a két fogollyal. A hangok csapatának nem marad más választása, minthogy a kalózok után induljon, a felderítő úton különös népekkel ismerkednek meg: a Szófajok szigetein élő számnevekkel és névmásokkal.

A meséhez kapcsolódó foglalkoztató feladatok és a letölthető zenei anyag segítségével játszva elsajátítható a magyar nyelvtan. A könyv a 4. osztályos tananyag nyelvtani ismereteire épül. Használható kiegészítő tananyagként, fejlesztésre, ismétlésre felsőbb éveseknek is.

Balázs Ágnes: Kalózkaland a szófajok szigetein (Mesélő nyelvtan 3.)

Balázs Ágnes: Kalózkaland a szófajok szigetein (Mesélő nyelvtan 3.) 

9+
144 oldal

2499 Ft

Kőszeghy Csilla rajzaival

 

Kalle-trilógia


Astrid Lindgren: Kalle nyomozni kezd

 

Mihez kezdene Sherlock Holmes egy békés kisvárosban, ahol nincsenek bűntények, és ezért nincs is mit kinyomozni? Holmes elmenekülne egy ilyen helyről – Kalle Blomkvist, az ifjú mesterdetektív persze nem megy sehova, hiszen még csak tizenhárom éves, és itt él a családja meg a két legjobb barátja: Anders és a vagány Eva-Lotta, akibe titokban fülig szerelmes. Kalle minden felbukkanó idegenben bűnözőt lát – és ezúttal talán nem téved: Einar bácsi valóban gyanús alak, pisztolyt hord magánál, és bárhová besurran a tolvajkulcsával. Kalle az évszázad bűnesetét szimatolja, barátai viszont inkább belevetnék magukat a Rózsák háborújába, a szokásos nyári csatározásba a rivális gyerekcsapattal. Bandaháború vagy bűnüldözés? Egy biztos: a nyomozás csakis akkor lehet sikeres, ha Anders és Eva-Lotta is Kalle segítségére siet.

Csaknem hetven év telt el azóta, hogy Astrid Lindgren az izgalmas Kalle-trilógiával megteremtette a skandináv krimi ifjúsági változatát – most ennek a sorozatnak az első kötetét tartja kezében az olvasó. 

Astrid Lindgren: Kalle nyomozni kezd

Astrid Lindgren: Kalle nyomozni kezd 

9+
200 oldal

2499 Ft

Németh Gyula rajzaival 

 

REPOSZT - KLASSZIKUSOK FIATALOKNAK
Válogatás 12 éven felülieknek Petőfi, Arany, József Attila verseiből.

 

Arany János, Kemény Zsófi: Arany János versei Kemény Zsófi válogatásában

 

Olvasni jó, verset olvasni még jobb. Mondják, mégis kevés fiatal olvas verseket. Ha valakik, akkor a szlemmerek képesek megmutatni a fiataloknak, hogy mennyire érdekesek ma is a száz-százötven évvel ezelőtt írt versek. Kemény Zsófi versválogatása és a versek kommentjei arról győznek meg: Arany János menő, és nem érdemes félresöpörni.

Arany János, Kemény Zsófi: Arany János versei Kemény Zsófi válogatásában

Arany János, Kemény Zsófi: Arany János versei Kemény Zsófi válogatásában 

12+

128 oldal

1999 Ft

 

József Attila versei Gábor Tamás Indiana válogatásában

 

József Attila huszonnyolc-huszonkilenc éves korában készített a korábbi költészetéből egy válogatott kötetet, és ahhoz nagyon szigorúan átválogatta mindazt, amit korábban írt. Indiana válogatása vitatkozik ezzel: egészen másokat emel ki, főleg a 16-20 éves József Attilát szereti, azt középiskolás, majd egyetemista-fiatal értelmiségi költőt, aki keresi önmagát, a saját hangját, a saját mondanivalóját, aki meg akarja alkotni a saját költészetét. Aki még nincs kész, hanem forrongásban van, akiben az indulat már erős, de a formát még keresi.

József Attila versei Gábor Tamás Indiana válogatásában

József Attila versei Gábor Tamás Indiana válogatásában 

12+
104 oldal

1999 Ft

 

Ruth Olshan: Minden, ami szép

 

 

Tammie majd elolvad a pisztáciafagyitól. És a sírfeliratoktól. Naponta végigjárja a temetőt, és lefotózza az ütősebb szövegeket. Különc szokásának nyomós oka van: az agyára telepedő óriási vérrög, ami bármikor felrobbanhat, és megölheti Tammie-t. A lány az ideális sírfelirat helyett a tökéletes pasira talál rá. Vajon Fynn elfogadná őt a fejében ketyegő időzített bombával együtt is? 

Ruth Olshan: Minden, ami szép

Ruth Olshan: Minden, ami szép

14+

280 oldal

2499 Ft

fordította Nádori Lídia

 

Caroline Solé: Szavazz rám!

 

Indult egy új valóságshow: Az emberi szükségletek piramisa. 15 000-en veszünk részt a játékban, ám öt hét múlva már csak egyvalaki marad. Tizennyolc éves vagyok, egy dobozkartonon lakom, az utcán, Londonban. Még nem létezem. De baromi nagy a kockázata, hogy valakivé válok, sőt celeb leszek. És ennél rosszabb nem is történhetne velem.

Caroline Solé: Szavazz rám!

Caroline Solé: Szavazz rám!

14+

128 oldal

1999 Ft

fordította: Pacskovszky Zsolt

 

Astrid Lindgren: Háborús napló 1939-1945

 

Tizenhét bőrkötéses füzet. Valamennyi egy ruháskosárban lapult Astrid Lindgren hajdani lakásában, és csak egy évtizeddel az írónő halála után, 2013-ban került elő. A füzetek egyetlen naplóvá állnak össze, a kézírásos bejegyzések mellett több tucat újságcikk is található, valamint olyan levélátiratok, amelyekhez Lindgren a „piszkos meló” során jutott hozzá. Maga nevezte így rejtélyes munkáját, amelyet a svéd titkosszolgálat megbízásából végzett.

Annyira gördülékenyen és élvezetesen fogalmazott már akkor ez a rendkívüli ambícióval megáldott háziasszony, aki naplójában követni, dokumentálni és lehetőség szerint megérteni igyekezett a korszak bonyolult világpolitikáját. Azontúl, hogy éleslátással és fejlett kritikai érzékkel közelít a megismerhető adatokhoz, és értőn elemzi őket, családanyaként egészen új témákra is kitér – az élelmiszerektől és születésnapi ajándékoktól a gyermeknevelés problémáin keresztül a nemzeti lelkiismeret háborgásáig –, így teremtve még hivatalos íróvá válása előtt új műfajt: a női hadinaplót.

Az olvasmányos, precíz mondatokkal megírt szöveg megállja a helyét történelmi forrásként, ugyanakkor irodalomtörténeti dokumentumként is olvasható, hiszen Astrid Lindgren ezekben az években írta nagy sikert aratott regényét, a Harisnyás Pippit, amely meghozta számára a világhírt.

Astrid Lindgren: Háborús napló 1939-1945

Astrid Lindgren: Háborús napló 1939-1945

232 oldal

2999 Ft

fordította: Holländer Judit

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés