bezár
 

irodalom

2017. 04. 23.
Szöktetés a magasba
Felolvasószínház David Walliams A nagy szökés című regényéből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szöktetés a magasba A 24. Nemzetközi Könyvfesztivál vasárnap délután izgalmas csemegét kínált a legkisebbeknek, most jelent meg ugyanis David Walliams A nagy szökés című legújabb regénye, ami a második világháborúban szolgált Bunting repülőalezredes kalandját meséli el, akit unokája megpróbál megszöktetni az idősotthon gonosz nővérei elől.

Nem hagyományos könyvbemutatót láthattak a gyerekek, ugyanis a budapesti Katona József Színház két színművésze, Kiss Eszter és Mészáros Blanka, Dévai Balázzsal kiegészülve egy miniszínházat varázsolt a Gyerek-(b)irodalomba. Nem puszta felolvasásról volt szó, a jelenetek dramatizálva kerültek a kicsik elé, akik tátott szájjal figyelték a játékot.

Nem volt szükség díszletekre, a teret székekkel határolták, ezzel teremtve meg a színház tökéletes illúzióját. Kellékeket és jelmezeket sem használtak, egy-egy fejre kötött kendő teremtette meg a játszók közötti összhangot.

A könyv maga

Bár az előadás jellegéből adódóan a szöveget nem fejből mondták, hanem olvasták, mégsem vált zavaróvá a papír jelenléte. Ennek oka egy rendkívül egyszerű, ám annál ötletesebb dramaturgiai húzásban keresendő, mégpedig abban, hogy az éppen nem szöveget mondó szereplők figyelmüket harmadik társukra irányították.

Pontos koreográfia szerint használták a rendelkezésükre álló lehetőségeket, olykor ők is a díszlet részévé váltak, máskor humoros szófordulatokkal nevettették meg a gyerekeket és szüleiket. A nagy forgatagban ezek az apró, viccnek szánt momentumok elveszhetnének, ám a szöveg annyi poénlehetőséget kínál, hogy azok is jól szórakozhattak, akik később kapcsolódtak be a játékba, vagy a színkavalkád elvonta a figyelmüket egy-egy pillanatra.

Kiss Eszter Buntingként kissé szeleburdi, ám inkább kalandvágyó és élettel teli öreg, mintsem múltba révedő házsártos vénség. Játéka tökéletes bizonyítéka annak, hogy bár eredetileg Bunting nagypapa, nagymamaként is tökéletesen megállja a helyét, hiszen vágyai, álmai mindenkinek vannak, nemtől és kortól függetlenül. Mészáros Blanka és Dévai Balázs, a „szöktetők” méltó partnerei Kiss Eszternek, játékosságuk éppen akkor válik komollyá, amikor kell, a párbeszédekbe szőtt narráció szépen illeszkedik a kontextusba.

A 20 perces játék nem akart végigvezetni a történeten, csupán szemelvényeket láttatni a teljes műből, így, hogy megtudjuk, vajon végül sikerült-e Buntingnak megszöknie, el kell olvasnunk a könyvet, ami a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg.

nyomtat

Szerzők

-- Vass Antónia --

1990-ben született Székesfehérváron, az ELTE irodalom- és kultúratudomány mesterszakán végzett. Rendszeresen ír színházról és irodalomról különböző portáloknak, emellett fotózással is foglalkozik, leginkább színházi előadásokat fotóz. 2015-ben színikritikusi ösztöndíjat nyert, a Prae.hu-n 2016 óta jelennek meg cikkei.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés