bezár
 

színház

2017. 05. 27.
Ti hol tartjátok az oroszlánokat?
Lázár Ervin meséje Tatabányán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kolozsi Angéla nem fél az oroszlánoktól. Egy örök klasszikus, Lázár Ervin A kisfiú és az oroszlánok című meseregényéből készült valóság-játékot a tatabányai Jászai Mari Színházban mutatták be.

Egy kedves mese a kicsiknek, gondolhatjuk legyintve, de ne tegyük. A színház repertoárja az igazi klasszikus népszínházi elveket figyelembe véve gondol a felnövekvő generációra, így Crespo Rodrigo igazgató műsorpolitikájában kiemelt helyet foglalnak el a gyerekek. Minőségi szórakoztatással játszva tanít minden korosztályt. Bruckner Szigfrid története időtálló és kortalan – Lázár Ervin legelső meseregénye –, amely fontos problémát feszeget. Hol van a határ valóság és fantázia között? Tágítsuk tovább a kérdést, hiszen a fantázia és az illúzió egy lépésre van a virtuális világtól, amelybe gyerekeink, az Y és Z generáció már beleszületett. Szerencsére nem kampányol az iPadek mellett, sem ellene az előadás, de felnőttként néha újra meg kell tanulnunk látni a gyerekek szemével. A tényleges minőségi idő, amire szükségük van, felbecsülhetetlen értéket jelent. Erre kínál alternatívát a színház.

Szkéné színház

A rendező, Kolozsi Angéla bábszínész, rendező, író és dramaturg a Jászai Mari Színház visszatérő művésze. A tavalyi évadban a Sötétben Látó Tündért alakította Egri Mártára, idén a mesevilág határait tágítja a pajtában lakó oroszlánok történetével. Mert határátlépés, amire a felnőtteknek épp annyira szükségük van, mint a gyerekeknek. Ha pedig ezt a határátlépést gyerek és felnőtt együtt teszi meg, ott igazi csoda történik: a közös játék során kialakul egy közös nyelv, amin keresztül bármit el tudunk mondani magunkról a másiknak.  A cirkusz világának varázslatát a tatai Talentum Művészeti Szakgimnázium ifjú artistái csempészték a színpadra, annak ellenére, hogy a forgószínpadon terebélyesedő pajta nem sok helyet hagy a tanulóknak. A porond sztárja azonban egyértelműen Rezván Nikolett és Happy kutya, aki igazi.

A színészek pedig lubickolnak a lehetőségben. Kaszász Dániel (Peti) őszinte gyermeki bájjal és pontossággal játszik a felnőttek mellett. Az őt segítő fiatal építész páros Dévai Balázs (Viktor) és Pilnay Sára (Gabriella) minden játékban partnerei a fiatalembernek. Megyeri Zoltán (Bruckner Szigfrid) és Tóth Rita (Szilvia) oroszlán párosa az óvodás és iskolás közönség kedvence. Maróti Attila (Baltazár) és Bakonyi Csilla (Arabella) a cirkusz világának pozitív hősei. A történet kétsíkúságát és karaktereinek párhuzamba állítását nem játssza ki látványosan a rendezés, csak a rendőr-orvos (Kardos Róbert) és az építészek-oroszlánok (Mikola Gergő, Mihály Csaba) duplázásánál pendíti meg ezt az értelmezési lehetőséget. De jobb így, hiszen az elfoglalt, állandóan telefonáló Dr. Kassait (Crespo Rodrigo) és a gonosz Cirkuszigazgatót (Honti György) nem is kellene megfeleltetni egymással.

A dinamikában helyenként eltérő amplitúdóval dolgozó jelenetek ellenére a vágyott happy end nem késik soká. Peti meggyógyul, Szigfrid búcsúfellépését az artisták színesítik, apa végre kikapcsolja a telefonját és a pajtát sem bontják le. És a digitális generáció is elégedett. A gyerekközönség figyelmét rutinos rendezői attitűddel folyamatosan ébren tartó előadás egyszerűen fogyasztható, könnyed és mégis tanulságos. A feladat egyszerű: telefonokat kikapcsolni, hová bújtak az oroszlánok?

 

Lázár Ervin: A kisfiú meg az oroszlánok

 

Játsszák:

Kaszás Dániel 

Crespo Rodrigo

Dévai Balázs

Pilnay Sára

Mihály Csaba

Mikola Gergő

Kardos Róbert

Megyeri Zoltán

Tóth Rita

Bakonyi Csilla

Maróti Attila

Honti György

Díszlet  Szvatek Péter 
Jelmez  Fekete Mónika 
Dramaturg  Németh Virág 
Mozgás  Fejes Kitty 
Zene  Laun László 
Zenei közreműködő  Zoltán Dominika / Laun László 
Hangmérnök  Tihanyi Attila 


Rendező  Kolozsi Angéla 

 

A cirkuszi számokban közreműködnek: Rezván Nikolett és Happy kutya, valamint a tatai Talentum Művészeti Szakgimnázium artista tanulói  Alföldi Zoé, Burka Annabella, Csarankó Sára, Feriencsik András, Genoff Patrik, Heidt Anna, Sugta Julianna

 

Bemutató: 2017. május 10.

Jászai Mari Színház, Tatabánya

 

A fotók forrása: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta

nyomtat

Szerzők

-- Sárosi Emőke --


További írások a rovatból

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen
színház

Zemlényi Attila és kabai lóránt darabja Miskolcon
5x5: #szabadaPad – így telt a Ráday Utcai Színházi Találkozó első napja

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés