bezár
 

gyerek

2017. 07. 14.
"én sosem írtam gyerekeknek"
Böszörményi Gyula válaszai a prae.hu gyerekirodalmi körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"én sosem írtam gyerekeknek" Ha végre itt a nyár, és meleg az idő... akkor az ember végre talán olvashat. Például a kertben vagy a strandon, a körtefa alatt, vagy épp az ágak közt. A prae.hu megkért néhány gyerekirodalmi szakértőt és alkotót, hogy mondják el, mi volt a legemlékezetesebb gyerekkori nyári olvasmányuk. A kérdésekre elsőként Böszörményi Gyula író válaszolt.

PRAE.HU: Mondanál egy emlékezetes gyerekkori nyári olvasmányt és egy mostanit?

Sosem osztottam az olvasmányaimat évszakok szerint. Ha jó könyv akadt a kezembe, nekem mindegy volt, esik vagy fúj, illetve azon sem agyaltam, hogy az adott könyv mely évszakhoz illik. Egy emlékezetes nyári olvasmányélményemre azonban nagyon is emlékszem, bár az nem egyetlen, hanem tizenkét kötethez kapcsolódik. Jászdózsán, a nagymamáméknál nyaraltam és megkértem az unokaöcsémet, hogy hozzon nekem könyveket a falusi könyvtárból. Tizenkét sci-fi-vel tért vissza, én pedig befészkeltem magam az öblös fotelba és napokon át csak olvastam és olvastam. Akkor ismertem meg Asimovot, Bradburyt, Clarkot, akiket azóta is szeretek.

PRAE.HU: Egy külföldi könyv, amit magyarul és egy magyar könyv, amit "külföldiül" jelentetnél meg...

Mivel csak magyarul olvasok, így az idegen nyelven megjelent könyvek között nem ismerem ki magam, de egyszer az Írók Boltjában láttam egy vaskos angol kötetet: Woody Allen összes prózája. Bár ezek füzettekké szétcincálva már megjelentek, ezt a gyűjteményest szivesen látnám egyben, magyarul. És hogy mely magyar könyvet jelentetném meg idegen nyelven? Lehetek önző? Na jó, mégsem. Habár ellenkező esetben meg képmutató volnék, szóval mégis… Szerintem az Ambrózy-kat külföldön is szeretnék.

ambrozy

PRAE.HU: Ha teljesülhetne egy kívánságod, mit kívánnál a magyar gyerekirodalommal kapcsolatban?

Jaj! Elsősorban azt, hogy felejtse el GYEREKirodalmi bélyegét, mert ez a meghatározás csak fikció: nincs olyan, hogy gyerekirodalom, csak irodalom van… vagy nincs. A „gyerekirodalom” kifejezés csupán arra jó, hogy az orrukat felhőkarcolásra használó felnőttek azt mondhassák: „Nem, köszönöm, én ebből már kinőttem.” Esterházy Péter egyszer azt mondta nekem, hogy szeretne végre valamit gyerekeknek is írni, és megkérdezte, tudnék-e tanácsot adni arra vonatkozóan, hogyan is kell. Azt feleltem, sajnálom, de fogalmam sincs, mert én sosem írtam gyerekeknek – akkor sem, mikor a történeteimbe sárkányok, beszélő macskák és padlástéri boszorkányok keveredtek. Lásd még Lázár Ervin minden sorát.

nyomtat

Szerzők

-- Németh Eszter --


További írások a rovatból

Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
Interjú Somfai Annával

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés