bezár
 

gyerek

2017. 07. 30.
A legjobb értelemben véve regényes regény
Pethő Anita válaszai a prae.hu gyerekirodalmi körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A legjobb értelemben véve regényes regény Ha végre itt a nyár, és meleg az idő... akkor az ember végre talán olvashat. Például a kertben vagy a strandon, a körtefa alatt, vagy épp az ágak közt. A prae.hu megkért néhány gyerekirodalmi szakértőt és alkotót, hogy mondják el, mi volt a legemlékezetesebb gyerekkori nyári olvasmányuk. A kérdésekre ezen a héten Pethő Anita kritikus, irodalomtörténész válaszolt.

PRAE.HU: Mondanál egy emlékezetes gyerekkori nyári olvasmányt és egy mostanit?

White PrincessEmlékszem egy nyári estére, amikor Dániel Anna Erzsébet királyné című regényét olvastam az udvarunkon. Apám a füvet öntözte, én meg jöttem-mentem, folyton át-átlépve a slagon, és már nagyon fáradt voltam, de nem lehetett letenni a könyvet, már nem volt sok hátra belőle, már végig kellett olvasnom. Emlékszem arra is, hogy nyomdahibás példányom volt, nagyjából 20 oldal duplán szerepelt a könyvben. Most megint egy Erzsébet királynéról olvasok (ez nálam sűrűn előfordul), Philippa Gregory The White Princess című regényét, az angol cím most szándékolt, merthogy eredetiben olvasom. Ez viszont ritkán esik meg velem, mert bár napi szinten használom az angolt, de nem igazán vagyok jó barátságban vele. Több regényt kellene így olvasnom, akkor talán jobban megkedvelném ezt a nyelvet is.

 

PRAE.HU: Egy külföldi könyv, amit magyarul és egy magyar könyv, amit "külföldiül" jelentetnél meg...

Konkrét könyvet nem említek, de mivel nem tudom, és nem is akarom az irodalmat élesen elválasztani a hétköznapi valóságunktól, ezzel együtt pedig az akut társadalmi problémáktól, illetve mivel mégiscsak a történelmi regény a fő kutatási területem, én mindig örülök azoknak a kiadványoknak, amelyek bátran mesélnek a 20. század legsötétebb pillanatairól, éppenséggel akár 10-12 éveseknek is. Másrészt szimpatikusak azok a regények is, melyek már a nagyobb kamaszoknak szólnak, és egy-egy múltbeli történetet középpontba helyező, lebilincselő kalandregény olvasása során késztetik arra észrevétlenül is (mert ez is fontos, hogy ne didaktikus, ne szájbarágós, hanem a legjobb értelemben véve regényes regény legyen) az olvasót, hogy elgondolkodjon az egyén felelősségéről a közös ügyeink intézésében. Ilyet lehet még „behozni” többet is, továbbra is.

PRAE.HU: Ha teljesülhetne egy kívánságod, mit kívánnál a magyar gyerekirodalommal kapcsolatban?

Jó lenne ilyen könyveket magyar szerzőktől is minél gyakrabban olvasni. (Lehet, hogy nekem kellene ilyesmivel próbálkoznom? Hm, ki tudja, mit hoz a jövő.)

nyomtat

Szerzők

-- Németh Eszter --


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés