bezár

Döbrögi Mustangja
Miklauzic Bence: Parkoló
Élet-halál kérdések
Tommy Lee Jones: A Sunset Limited

Nem biztonsági játék
POPJAK - a magyar kortárs fantasy, 2015. január 27.

Az Ipoly-völgyéből a Nemzeti Színházba
2015. január.21., Nemzeti Színház, Versek Szódával, vendég: Pion István

art&design

Konceptuális kommunizmuskritika
A magyar közönség 2012-ben a Műcsarnok Európai utasok, Kolozsvári képzőművészet az ezredforduló után  kiállításán figyelhetett fel Ciprian Mureşan nevére. The End of Five-Year Plan című, 2004-es munkájával szerepelt a kolozsvári művészeti szcéna gazdagságát bemutató tárlaton. Maga a munka egyértelmű parafrázisa Maurizio Cattelan La Nona Ora (1999) című meteorsújtotta pápájának. A Mureşan-féle változat II. János Pál pápa helyett a román pátriárka balesetét jeleníti meg, nem kevés iróniával.
art&design

Akit sokáig csak Mrs. Pollockként ismertek
A New York-i Jewish Museum-ban nemrégiben egy igen izgalmas kiállításra bukkantam: a From the Margins (A peremvidékről) két olyan alkotót mutat be, Norman Lewis-t és Lee Krasnert, akik kulcsfontosságú szereplői voltak az absztrakt expresszionizmusnak, a kritikusok mégis gyakran figyelmen kívül hagyták őket a saját idejükben és még sokáig azután is. A kiállítás képeit nézegetve bennem egyre erősebbé vált a kérdés: hogyan lehetséges, hogy Krasner művészete marginalizálódhatott, miközben férje, Jackson Pollock karrierje folyamatosan felfelé ívelt, holott nyilvánvalóan ugyanabban a kulturális közegben, művészeti világban mozogtak?
gyerek

A csillagok állásán is múlik
Francia nyelvből fordít, manapság már csak egy-két könyvet évente. Emellett ír, Szabadesés című regénye a Móra Kiadó Tabu-sorozatában jelent meg, a kiskamaszoknak szóló Álomrendőrség első része pedig tavaly látott napvilágot a Betűtésztánál. Lehet ihletet meríteni a fordított szövegekből az íráshoz? Miben különbözik a francia gyerekirodalom az itthonitól? Mik foglalkoztathatják a mai kamaszokat, miről érdemes nekik írni? Ezekre a kérdésekre is válaszolt nekünk Pacskovszky Zsolt.
Merész kísérlet Kemény Zsófi első regénye. Három kamasz őszinte, kitárulkozó, egymásba fonódó története, mely – bár magán viseli az első regények gyerekbetegségeit – több szempontból ígéretes kezdésnek mondható.

Az átváltozás művészete
Iain Forsyth és Jane Pollard: 20,000 nap a Földön
Jelenkor: igen, akarjuk!
Jelenkor támogatói est

A szerelem hat szóban
Interjú Herbert Aniko képzőművésszel
Ilyen ez a szelaví
Cserna-Szabó András: Veszett paradicsom. Magvető, 2014
Csak a képmutatás
Bagossy László Tartuffe-rendezése az Örkényben
Hogy többet adjak egyszerű hangoknál
Beszélgetés Balázs Jánossal

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés