bezár

Magány, szeretet, félelem
Variációk egy karakterre - interjú Thomas Glaviniccsel
Irodalmi helyszín(l)elés a Józsefvárosban
Kávéháztól a lakótelepig című séta, 2014. 10. 18.

Grátisz belépő
Kerékgyártó Yvonne: Free Entry

Syrius legacy – egy örökség nyomában
CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál: Syrius legacy. 2014. október 14.
A lakótelep mint kulturális jelenség
Őrjítő ez a lakótelep - kerekasztal-beszélgetés a PIM-ben

irodalom

Az Ottlik-próza az, ami nem iszkol el
Igényesen szerkesztett, megjelenésében tetszetős a PIM Studiolo című sorozat első darabjaként napvilágot látott „A próza az, amit kinyomtatnak” című kötet, amelyet a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, a Fiatal Írók Szövetsége és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös szervezésében megvalósult, azonos című konferencián elhangzott előadások bővített és szerkesztett szövegei alkotnak. 
Úgy érzem évek teltek el azóta, hogy utoljára hallottam élőben az Amadinda együttest, és azt hiszem ez nem az én érdeklődésem hiányának tudható be. A CAFe Budapest szervezésében most újra alkalmam nyílt erre, ráadásul a Ju Percussion társaságában. Ahogy az alábbiakból kiderül, nem csalódtam bennük...
Pedro Lenz, A portás én vagyok című regény szerzője szülővárosának jellegzetes, svájci német tájnyelvén ír – úgy, ahogy körülötte mindenki beszél. Érzékenységgel megáldott művész, aki élő hétköznapi nyelven, friss és őszinte hangnemben úgy tudja elmesélni egy börtönből szabadult drogos életét, hogy közben az olvasó megszereti a főszereplőt.
színház

„Micsoda este! Igaz, Marti?”
Tegyük fel, hogy a színház célja, hogy tanítson valamit. Tegyük fel, hogy „csak” szórakoztatni kíván. Hogy az újítás, a mindig megújulás képességén keresztül válik élővé. Vagy a benne megbúvó és csöndben továbbélő hagyomány az, amit aztán századokon, korstílusokon át magában hordozva, mindig képes adni valamit a nézőinek. De az is lehet, hogy ezek együttese; használva, felhasználva, kihasználva egymást, a kiváltott hatást és a nézőt, a szegényt, a félénket, a kényelmes széke biztos menedékébe kapaszkodót.

Lajbizsebben
Nagy József: Wilhelm-dalok
E-könyv - az átmenet kora?
Beszélgetés az e-könyvről az Országos Könyvtári Napok keretében, ELTE BTK, 2014. október 15.

bábuvágy

Egy rabló élete sem fenékig sült kolbász
Otfried Preußler: Torzonborz-trilógia, Kolibri Kiadó
A dúlt sárkány esete a csíkos jakikkal
Várszegi Adél: A jakifészek. Scolar 2014.
Hoppapír
Hoppá hoppá a Budapest Bábszínházban
Szobordöntés komposzttal
Hagymácska a Budapest Bábszínházban

Szórul szóra
Izsó Zita: Színről színre. PRAE.HU-PALIMPSZESZT. Budapest, 2014
“Nagyfaluból” modern várossá
Budapest nagyvárossá alakulása

irodalom

Szépek, okosak és fiatalok
A helyszín a belvárosi, férfiruhákkal kereskedő Mr. Sale üzlet. Az apropó: az október 13-án tartandó nemzetközi Suit up day, azaz Öltözz öltönybe világnap (amiről ezidáig azt hittem, hogy az egyik amerikai sorozat agyszüleménye…). A résztvevők: „kortárs irodalmi élet színe-java”, az üzletben dolgozó emberek illetve a közönség, akiket három részre lehet osztani: törzsvásárlók, akik előre megfontolt szándékkal jöttek el az eseményre, vagy akiket eredetileg a nagy akciók csábítottak oda és csak úgy ottmaradtak, így azt sem tudták, mibe csöppentek bele, illetve akiket inkább az irodalom vagy Bach Máté képei vonzottak.
irodalom

A kötődés meddő vágya
A visszafogott, lefojtott hang ellenére is sűrű, sokrétű szöveg, a végig jelenlévő feszültséget pedig a szokatlan funkciójú ismétlődések és tükröződések tartják fenn. A 2014-ben irodalmi Nobel-díjjal jutalmazott francia író, Patrick Modiano A Kis Bizsu című regénye több szempontból is eltért attól, amit az emlékezésről szóló művek esetében megszokhattunk. 
irodalom

A regényírás etikai döntések sorozata
Nagy sikerű második könyve, A fehér király után Dragomán György közel tíz évíg váratta olvasóit egy újabb regénnyel, mire idén ősszel végre megjelent a Megvető Kiadó gondozásában a Máglya címet viselő alkotás. Ám ahogyan a Rózsavölgyi Szalonban megrendezett könyvbemutatón összegyűlt nagy számú érdeklődő közönség is mutatta, a szerző művei iránti kíváncsiság még ilyen hosszú idő után sem hagyott alább. 
irodalom

Hajmeresztő magyarok
Október tizedikén este hét órakor a Centrál Kávéházban volt Lackfi János legújabb kötetének, a Három a magyar igazság című kötetnek a bemutatója. Az esemény nem kevés érdeklődőt vonzott, a bemutatóra kialakított terem igen hamar zsúfolásig megtelt, s még a pótszékek után is az az érzése volt az embernek, hogy alig fér el. Az estet Juhász Anna vezette, s a két meghívott vendég, a Lackfi János és Both Miklós zenész szolgáltatta jó hangulat, azt hiszem, jó időre száműzte mindenkiből azt a fránya rossz magyar pesszimizmust és a homokos-vizes reménytelenséget.

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés