bezár

Barokk feel-good show
Dívák párbaja a Művészetek Palotájában 2014. december 1.
Életre kelt mesehősök a Katonában
Kolibri Matiné a Katona József Színházban

Krasznahorkai: én fejben írok
Szendy Péter és Krasznahorkai László beszélgetése Derridáról, Nietzschéről központozásról… és általában az életről

irodalom

A csereforgalom hiánya, meg a macera
Ha napjainkban valami nem érhető el online felületen néhány kattintással, az olyan, mintha nem is létezne. Egy kicsit így van ez a kortárs líra nemzetközi trendjeivel is. Ha valaki szeretne átfogó képet kapni, már azt sem igazán könnyű kideríteni, egyáltalán honnan és mivel kezdje az információgyűjtést. Ezt a hiányt igyekeznek pótolni a frissen indult Versum online magazin szerkesztői. Ám ahogy a honlap bemutatása apropóján rendezett beszélgetésen is kiderült, a kortárs magyar és nemzetközi líra kapcsolata ennél összetettebb problémákat is hordoz magában.
irodalom

A kortárs líra térképrajzolója
Nem hagyományos kritikaválogatás, de nem is monográfikus igénnyel megírt szöveg Lapis József Líra 2.0: Közelítések a kortárs magyar költészethez című kötete. A nyelvezete is el-eltér a klasszikus tanulmányírói megszólalásmódoktól, miközben a címéből is sejthetően reflektál az internet kortárs lírára gyakorolt hatásaira is. A kötet bemutatóján a Nyitott Műhelyben a szerzővel Mezei Gábor beszélgetett.   
színház

Testtől testig
Provokatív előadás a Parallel. A homoszexualitás és a feminizmus a központi témája, de az alkotók érzékenységének köszönhetően túl is mutat egy előítéletektől sújtott és az elfogadásért küzdő társadalmi réteg sajátos helyzetén. A Kortárs Drámafesztivál előadása énképünk és a társadalmi determináltság problematikájára kérdez rá nyers, szókimondó, elevenbe vágó formában.
Hogy mi a közös a Pál utcai fiúkban, Napóleonban, vagy a Virágpiacról hazafelé tartó Van Gogh-ban? Elsősorban az, hogy mindannyian felbukkannak a Baranyai (b) András rajzolta Európai Böngészőben, amelyet nemrégiben jelentetett meg a Pagony. Az olvasó a nagyméretű képeskönyvben öt világváros nevezetességeit, klasszikus mesehőseit, továbbá furábbnál is furább figuráit fedezheti fel, amennyiben kitartóan keresgél.

A lány, aki angyalhússal eteti novellahőseit
A 2014. évi JAKkendő-díj átadása, 2014. december 12.
A hiány körberajzolása
Arnulf Rainer: Retrospektive

irodalom

Tradíciók és törések
Az Írók boltjában mutatták be Péntek Orsolya Az Andalúz lányai című regényét. A Kalligram kiadó vezetője, Mészáros Sándor beszélgetett a szerzővel.
gyerek

Álarcos puszirablók?
Első meséjének főszereplői bajuszok voltak. Aztán egy rettegő fogorvosról írt történetet, legújabb könyve pedig arról szól, milyen következményei lehetnek az elmaradt jóéjtpusziknak. Vig Balázzsal beszélgettünk a humor fontosságáról, játékos, interaktív író-olvasó találkozókról és megható pillanatokról.
Gianina Cărbunariu legújabb rendezése a Securitate jegyzőkönyveiből és ex-secusokkal készült rendszerváltás utáni interjúszövegekből összemontírozott drámán alapul. A fizikai színház eszközeit is felhasználva erős, minimalista előadás született. A végeredmény több mint közéleti dokuszínház: a huszadik század tragédiája.
gyerek

Prózaíróként is drámaíró vagyok
Jelenleg a Budapest Bábszínház dramaturgja, előadásait számos díjjal jutalmazták. Tavaly jelent meg Csomótündér című mesekönyve, és biztosan sokan vannak, akik az Időfutár kapcsán ismerik, hiszen ő volt az egyik szerzője a népszerű rádiójáték-sorozatnak, melynek regényváltozata is született. A színházi munka és meseírás különbségéről, tabutémákról, öregségről, és a bábszínház örök varázsáról beszélgettünk Gimesi Dórával.

Félelmetesen közel
Madeleine Sackler: Veszedelmes játékok (Dangerous Acts)
Küldetés teljesítve
Szabó Tibor Benjámin: E.P.I.C. Az első küldetés.

(Kor)határtalan zene
Balázs János koncertje gyerekeknek
Kortalan tanmese az életről, mai ruhában
Shakespeare – Vízkereszt, vagy amit akartok

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés