bezár
 

film

2010. 06. 24.
Örvény - Szekeres Csaba filmje a mélyszegénységről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy hátrányos helyzetű kistelepülés, Told mélyszegénységben élő gyermeklakóinak sorsán keresztül mutatja be a szegénység újratermelődésének jelenségét és a kitörés nehézségeit Szekeres Csaba Örvény című dokumentumfilmje.
Mint a rendező a film csütörtöki szakmai vetítése előtt az MTI-nek elmondta, a forgatás helyszíne az ország egyik legszegényebb kistelepülése, a Hajdú-Bihar megyei Told volt. A stáb hat hónapon keresztül követte nyomon a Dózsa György utca lakóinak életét, akik számára nem csupán a gyerekek iskoláztatása, de a napi megélhetés is gondot jelent.

"Elhangzik a filmben egy tipikus mondat: aki egyszer ide bekerül, az képtelen kitörni. Azoknak a gyerekeknek szeretne ez a film valamiféle mementót állítani, akik a születésüknél fogva rá vannak kényszerítve arra, hogy ebben az örvényben éljék le az életüket, és ezt újratermeljék a majdani felnőttkori családjukban" - beszélt az alkotásról Szekeres Csaba.

Az Örvény főhőse egy Juli nevű lány, akiről a film elején csak annyit tudni, hogy mindenáron szeretne elkerülni otthonról, és állami gondozásba jutni. Az alkotók azt kutatják, miért akar elmenni, miért akar ebből a környezetből megszabadulni a fiatal lány.

Mint a rendező hozzátette, miközben a néző Juli sorsát követi nyomon, belelát két másik család életébe is. Az egyik családban a nagyobbik fiú rákos, így egyszerre kell a betegséggel és a szegénységgel küzdeniük, a másik történetben pedig egy olyan ötéves kisfiúról van szó, aki ennyi idős korára sem beszél.

Szekeres Csaba hangsúlyozta: az Örvény nem próbál állást foglalni, hanem "arra ad alkalmat, hogy az ember nézőként azonosulni tudjon hol a szegénység, hol a szegénységen segítő oldal látásmódjával. Ez furcsa kettős élményt ad folyamatosan" - fogalmazott.

A mélyszegénységben élő toldi gyerekek sorsát nyomon követő dokumentumfilm bemutatójára a rendező szerint szeptemberben kerülhet sor; az alkotók az Örvény moziforgalmazását is tervezik.

A pályafutása során játék- és tévéfilmeket is készítő Szekeres Csaba nevéhez számos szociális témájú alkotás fűződik, míg a Duna Televízióban 13 éve fut hasonló tematikájú dokumentumfilm-sorozata Felelet az életnek címmel.
nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés