bezár
 

zene

2008. 06. 20.
A Black Sabbath a heavy metal bandák listavezetője
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Black Sabbath vezeti minden idők 25 legjobb heavy metal bandájának listáját a Led Zeppelint és az AC/DC-t megelőzve. Az összeállítást a yahoo.com című weboldal tette közzé.
A zenei szaklapok, weboldalak időről időre előhozakodnak különféle öröklistákkal, amelyek egy része mosolyfakasztó. Ezek a fórumok a hozzáértés okán, illetve olvasói vélemények alapján teszik közzé ezeket a hosszabb-rövidebb összeállításokat. S bár a szakértelmet nem ildomos kétségbe vonni, a listák mindenképpen kérdéseket vetnek fel. 

A lista készítői nem adnak "használati utasítást" arra, hogy egy zenekarnak valóban a teljes pályáját vették-e figyelembe vagy esetleg csak a legjobb időszakát. A szerkesztők maguk is tanácstalanok: mit is nevezhetünk heavy metalnak? Amennyiben a teljes pályakép alapján készült a lista, mindenképpen különös, hogy nem a Led Zeppelin került az első helyre, mivel ezt a brit csapatot tekintik általában a műfaj elindítójának. Ezzel együtt nem kétséges, a számtalan összeállítást megért angol Black Sabbath is méltó arra, hogy az élmezőnyben kapjon helyet. A harmadik helyezett ausztrál AC/DC és a negyedik helyre került amerikai Van Halen egyaránt sokat tett e zúzós műfajért. 
 
A második nagy meglepetés az 5. helyre sorolt Jimi Hendrix Experience. A világ legjobb gitárosaként tisztelt húrtépő zseni első zenekarával kapcsolatban véletlenül sem szokás a heavy metalt szóba hozni. Tény, hogy a szakemberek olykor műfajtévesztésben "szenvednek", hiszen éppen húsz évvel ezelőtt fordult elő, hogy a hard rock és heavy metal kategóriában kapott Grammy-díjat a Jethro Tull, a progresszív rock brit élcsapata. 

Az amerikai Metallica 6. helyezése helyénvalónak tűnik, talán a brit Iron Maiden hívei joggal háboroghatnak, hogy "csak" a 10. helyre volt jó kedvencük. Nem biztos, hogy ezen a listán helye van a brit Deep Purple együttesnek (12. helyen), hiszen egyéb műfajokban talán meghatározóbb volt a csapat a teljesítménye. Kakukktojásnak tűnik ebben az összeállításban Robin Trowernek, a művészrock egyik legjobb együttesének, Procol Harumnak a gitárosa is.

A 25 közé bekerült a Kiss, a Guns ,N Roses, a Judas Priest, a számos bandát kiszolgáló Ronnie James Dio, az Aerosmith, amely szintén inkább rockos mint metálos.
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés