bezár
 

színház

2008. 06. 21.
A Szigligeti a leglátogatottabb vidéken
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szigligeti a leglátogatottabb vidéken "Kis színház, nagy közönség" szlogennel tartott évadzáró társulati ülést szombaton a szolnoki Szigligeti Színház háromtagú vezetése: Balázs Péter igazgató, Kiss József művészeti vezető és Bor Zoltán produkciós vezető.

 Az évad értékelése előtt egyperces néma tisztelgéssel emlékezett a társulat a színésztársra, a fél évvel ezelőtt 38 évesen tragikusan elhunyt Selmeczi Rolandra. 

"Egy szűk kör ma is piszkálódik, és diszkriminatív módon viszonyul hozzám és a színházhoz, de mindez már a múlt, egy lejárt, protekcionista, elfáradt színházi társaság óbégatása" - e gondolattal kezdte az évad részletes elemzését Balázs Péter igazgató, aki egy évvel ezelőtt kapott megbízást a Szigligeti Színház vezetésére.

Mindez már a múlt, mert tisztán emlékszem arra a diadalmenetre, ami Kálmán Imre Zsuzsi kisasszonyával kezdődött, folytatódott Kiss József: Az angyalok nem sírnak című drámájával, Goldoni Két úr szolgájával, a mindezt látogatottságban és sikerben felülmúló Oliver! musical-lel és a Duna Televízióval közös szilveszteri gálával, valamint a Fekete szárú cseresznyével, amit azért nem dicsérek túl, mert az ember a saját gyermekével szemben mindig kritikusabb - utalt arra Balázs Péter, hogy ő volt a felsorolásban utolsóként említett darab rendezője. 

A színidirektor elmondta: a művészi igényű, szórakoztató népszínház modelljének megvalósítására törekedett Szolnokon, ami nem zárja ki a korszerű eszközöket felhasználó, szabad színházcsinálást sem. Az évad sikeres volt, amit a szezon 100 ezer 173 fizető nézője igazol. Ezzel a nézőszámmal a vidék leglátogatottabb színháza volt a szolnoki. 

A művészi munkát illetően hangsúlyozta: a gondolati, lelki bátorság kora érkezett el a mai színházba, ahol az örök emberi gyávaság, a megalkuvás, az elvtelenség, a behódolás, a közöny ellen kell lázadni. 

Bejelentette: Petridisz Hrisztov színész és Márton Éva művészeti titkár távozik a szolnoki színházból, míg új színészek érkeznek a Tisza-partra: többek között Bot Gábor, Csengeri Attila, Kecskeméti Róbert, Kassák Dóra, Kertész Marcella, Koós Réka, Mécs Károly, Molnár László, Tátrai Eszter. 

Balázs Péter ismertette a következő színházi évad bemutatóit: a szolnoki társulat a Vörös Pimpernel című musical után sorrendben Franz Arnold-Ernst Bach: Apa csak egy van? című bohózatát, William Shakespeare: Rómeó és Júlia című tragédiáját, Ken Kesey-Dale Wasserman: Kakukkfészek című színművét, a Csókos asszony című operettet és az Országúton című színjátékot viszi színre. Utóbbit Federico Fellini filmje alapján Kiss József írta színpadra.

Szkéné színház


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Pál Dániel Levente --


További írások a rovatból

A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Üvegcipő a Vígszínházban
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen

Más művészeti ágakról

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés