bezár
 

film

2008. 07. 06.
Karlovy Varyban bemutatták a Báthory című filmet
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Karlovy Varyban bemutatták a Báthory című filmet Minden idők legdrágább közép-európai filmje minősítést érdemelte ki a filmkritikusoktól a Báthory című cseh-szlovák-magyar-brit koprodukcióban készült alkotás, amelynek ősbemutatója szombaton este volt Karlovy Varyban.
A nyugat-csehországi fürdővárosban péntek óta zajló 43. nemzetközi mozgókép szemle egyik legnagyobb érdeklődéssel várt filmjét Juraj Jakubisko, Prágában élő szlovák rendező jegyzi. A premier alkalmával nyilvánosságra hozott adatok szerint a Báthory Erzsébet (1560-1614) magyar grófnő legendákkal átszőtt történetét feldolgozó mű mintegy 400 millió cseh koronába azaz mintegy négy milliárd forintba került. Az eredeti költségvetés 300 millió cseh koronával számolt.

Báthory és Nádasdy
A premier előtt Juraj Jakubiskot, "a kelet-európai Fellinit", a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulásáért Kristályglóbusszal tüntette ki a fesztivál rendezőbizottsága.

"A Kristályglóbusz számomra nemcsak elismerés, de elsősorban kihívás, hogy folytassam a munkát" - jelentette ki Jakubisko a díj átvételekor.

"A filmben nem a véres grófnőt, hanem Báthory Erzsébetet, mint személyiséget kívántam bemutatni. Hogyan sikerült, azt a nézők fogják eldönteni" - mondta új filmjéről Jakubisko. 

Báthory Erzsébet szerepét Anna Friel angol színésznő alakítja. Rajta kívül több ismert világsztár - például Franco Nero, Hans Matheson - is játszik a 140 perces történetben. Franco Nero II. Mátyás királyt alakítja. A film négy nyelvi változatban - angol, cseh, szlovák, magyar - készült, s a cseh mozikban egy hét múlva lesz látható. Operatőrként a film forgatásában Kende János is közreműködött. 

Báthory Erzsébet
Az idén hatvanéves Juraj Jakubisko eddigi legkiemelkedőbb filmje az Ezeréves méh, amely a Pichanda család két nemzedékének 1887 és 1917 közötti életútját feltárva kalandozik a történelemben. Hasonlóan, mint az Ezeréves méh esetében, a szabadság és a boldogság keresése áll a középpontjában következő, ugyancsak erősen a művészeti tudatban élő filmtablójának, az Ülök az ágon, és jól érzem magam címűnek is, amely a nyolcvanas évek egyik csehszlovák sikerfilmje volt.
 
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2meKu7qQNIs&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/2meKu7qQNIs&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés