bezár
 

art&design

2011. 11. 07.
Csák Ferenc főigazgató távozik a Magyar Nemzeti Galéria éléről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Annak ellenére, hogy a tavalyi évhez képest idén 80%-kal növekedett a Magyar Nemzeti Galéria látogatószáma az elmúlt hetek történése alapján a Galéria helyzete alapjaiban rendült meg. Ilyen feltételek mellett egy felelősségteljes szakmai irányítás – mint ahogy ezt eddigi két év munkája során tette –, a továbbiakban Csák Ferenc főigazgató részéről nem lehetséges, ezért a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatói megbízatásáról 2011. december 31-ei hatállyal lemond.
Hatályos kormányhatározat szerint 2012. március elsejével a Magyar Nemzeti Galéria, mint önálló intézmény megszűnik és beolvad a Szépművészeti Múzeumba. Erről a lépésről a Magyar Köztársaság Kormánya maga döntött, két lépésben, indoklás nélkül egy kormányhatározat formájában. Első lépésként egy kormánybiztos került kinevezésre, megbízva őt egy majdani, új múzeumi épület koncepciójának megalkotásával, különös tekintettel a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek összevonására. Húsz nappal később, második lépésként a Kormány elrendelte a Magyar Nemzeti Galéria, mint önálló intézmény beolvadással történő megszüntetését.

E hallatlan lépéssorozat előkészítéséről sem a Magyar Nemzeti Galériának, sem a művészettörténész szakmának nem volt tudomása. Koncepció, stratégia vagy hatástanulmányok nem előzték meg ezt a döntést. Példa nélküli egy nemzeti gyűjtemény önállóságának megszüntetése pár hónap leforgása alatt.

Természetesen a döntések után, melyeket hangsúlyozva semmilyen szakmai egyeztetés nem előzött meg, a szakmai szervezetek tiltakozásukat fejezték ki. Az AICA nemzetközi szervezetének magyar tagozata írásos állásfoglalást adott ki, melyben határozottan elutasított egy szakmai konszenzus nélküli és koncepció hiányában történő megszüntetést.

A Magyar Nemzeti Galéria vezetése és Csák Ferenc főigazgató több közleményben elutasította a múzeumi közgyűjteményi rendszerbe ilyen hirtelenséggel és szakmaiatlanul történő beavatkozást.

Mindezek kiszámíthatatlanná és szinte lehetetlené tesznek egy jövőbeni szakmai munkát, miközben a Magyar Nemzeti Galériában jelenleg is 3200 négyzetméteren folynak felújítási munkálatok az állandó és időszaki kiállítási tereiben és az év végére megújulnak a főbejárati fogadóterei is. A Galéria részére előírt szakmai teendőkön kívül, 4 kiemelkedő országos jelentőségű kiállítás megrendezésén dolgoznak, megvalósítva ezzel a 2012/13-as évi kiállítási stratégiájukat (Ferenczy Károly életmű kiállítás, Magyarország - Államiságunk története a művészetben, Sport és Művészet, Derkovits Gyula életmű kiállítás).

Tavalyi évhez képest idén 80%-kal növekedett a Magyar Nemzeti Galéria látogatószáma. Ezzel a több mint 3oo ezer látogatóval a előreláthatólag 2011-ben Magyar Nemzeti Galéria Magyarország második leglátogatottabb múzeuma. Mindez úgy, hogy évközben 15%-os költségvetési-támogatás elvonás történt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium részéről. Az idén rendezett kiállításaink költségének 8o%-át saját bevételből valamint szponzorációból teremtette meg.

Az elmúlt hetek történése alapján a Magyar Nemzeti Galéria helyzete alapjaiban rendült meg. Ilyen feltételek mellett egy felelősségteljes szakmai irányítás – mint ahogy ezt eddigi munkája során tette –, a továbbiakban a Főigazgató részéről nem lehetséges. Ezért levélben értesítette dr. Réthelyi Miklóst, a NEFMI miniszterét, hogy a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatói megbízatásáról 2011. december 31-ei hatállyal lemond.
nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés