bezár
 

art&design

2011. 12. 13.
Még több Csontváry!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A meghosszabbított szegedi Csontváry-kiállítás újabb remekművekkel bővül: az eddig Szentesen bemutatott tizennégy grafikát és festményt a Móra-múzeumban állítják ki a szervezők. A december 22-ig látható kiállítás szentesi kollekciója ingyenesen tekinthető meg.
Tíz napja maradt a szegedieknek, hogy elköszönjenek a megyében vendégeskedő Csontváry Kosztka Tivadartól. A kiemelkedő jelentőségű kiállítást december 22-ig hosszabbította meg a Móra Ferenc Múzeum. Az utolsó másfél hétben a Kultúrpalotába költöztetik az eddig Szentesen bemutatott korai műveket.

Csontváry alapvetően autodidakta volt, zseniális tehetsége azonban így is megmutatkozott. A korai alkotásain egyértelműen látszik, hogy kiválóan rajzolt és festett, noha mindössze egy évet tanult müncheni és párizsi akadémiákon. Ebben az időszakban születtek azok a képei, melyek most bekerültek a Móra-múzeum falai közé: a madarakat, tengerpartot és őzet ábrázoló tanulmányfestmények, a szénnel készült portrék. Kiállítják első olajfestményét, a Pillangókat is.

A Szentesről beszállított tizennégy alkotást a közönség ingyen tekintheti meg. Az eddigi szegedi Csontváry-kiállítás pedig továbbra is adventi jegyárkedvezménnyel várja a látogatókat.
nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés