bezár
 

építészet

2012. 01. 27.
Prezi reggelire
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Január 20-án Somlai-Fischer Szabolcs, egy sikeres magyar start-up cég, a Prezi fiatal alapítója volt a Creative Mornings vendégelőadója a budapesti Toldi moziban.

A Creative Mornings 2008 végén indult New York városában, azóta 12 nagyvárosban van jelen. A budapesti Creative Mornings szervezésére a hg.hu csapata kapta meg a jogot. A havonta megrendezett esemény a kreatív szakemberek inspirációs forrásaként könnyű reggelit, kávét és húszperces előadást jelent, amelyet szabad eszmecsere követ. A belépés ingyenes, kezdés 9:00-kor, így tízkor már mindenki dolgozhat a munkahelyén. A második ízben megtartott rendezvényt egy jó hangulatú független mozi, a Toldi fogadta be. Az előcsarnok a korai időpont ellenére hamar megtelt, a bejárat előtt szürreálisan kígyózó sor keletkezett a hűvös reggeli órákban. Az álmos tekintetekben élet kezdett mozgolódni a terjengő kávéillat hatására. A későn érkezőknek már csak állóhely jutott, de a rövid izgalmas előadás megérte a várakozást. Egy olyan világba pillanthattunk be, mely valóban inspirálóan hatott az összegyűlt, magát kreatívnak tituláló közönségre.



Szabolcs építészként diplomázott, majd saját céget alapított, az Aether Architecture-t. Elmondása szerint az idők során mindig olyan inspiráló közösségben dolgozott, ahol az eredmény sikeréhez elsősorban járult hozzá, hogy több ember közösen gondolkodott együtt. Ezt a tényezőt olyannyira fontosnak tartja, hogy ha előáll egy designötlet, de a mögött nem áll legalább két személy, akiknek ez a közös szellemi terméke, akkor azzal szóba sem állnak. Ő egy igazi idealista, aki annyira hisz az egymást oda-vissza inspiráló alkotási folyamat többszörös erejében, hogy azt mondja: "Valaki vagy 100%-osan dolgozik vagy 50, a kettő közötti átmenet nem létezik."

Egyik első különleges munkájaként bemutatott egy wifi hullámokat lefotózni képes szerkezetet, majd egyéb projekteket és érdekes installációkat, mindezt az előcsarnok falára kivetített és Prezivel megkomponált képi alátámasztással. A Reorient című 2004-es Velencei Építészeti Biennálé kiállításán és a Kitchen Budapest megalapításán keresztül elkalauzolt bennünket a Prezi megvalósulásáig.

Hogy mi az a Prezi? Egy zoomoláson és mozaikszerűen elrendezett információn alapuló online prezentációs eszköz, mely új utat nyitott a vizuális kommunikáció világában. A programmal egy térbeli vázra helyezhetjük el a témák szerinti buborékjainkat, melyekbe belezoomolva további opciók kibontakoztatására van lehetőségünk. A képernyőn megjelenő felületek a monitor közepén egy kis területre fókuszálódnak, így a szemnek nem kell nagy mozgásokkal követnie a megjelenő információkat, ezért kíméli a szemet, így az agy lassabban fárad el és jobban képes koncentrálni. Többek között ebben rejlik a program hatékonysága más felhasználói felületekhez viszonyítva.

A cég csapata folyamatosan fejleszti a programot, hogy minél jobb legyen. A népszerűségi és felhasználói grafikon hihetetlen rövid idő alatt meredek emelkedésnek indult, tekintve, hogy az egész csak 3 éve kezdődött, és mára a Föld csaknem minden országában vannak fizető felhasználói.



Szabolcs hisz benne, hogy a program könnyű és kreatív kezelése örömforrást jelent az azt használó embereknek. Bizonyíték erre, hogy gyerekek körében is nagy sikert arat világszerte és az idősebb generáció is megelégedéssel alkalmazza. Szerinte nagyon sokat segíthet az emberi kommunikáció bármilyen területén.



A közönség soraiból elhangzó kérdések nagy számban irányultak a céget érintő anyagi és számadatok felé, melyeket a designigazgató cégstratégiai okra hivatkozva kedvesen elhárított, viszont szívesen válaszolt a cég filozófiáját érintő felvetésekre. Szabolcs könnyed, fesztelen stílusa és megnyilvánuló nyitott világnézete hatására meg is fogalmazódott az egyik jelenlevőben a kérdés, hogy vajon mennyire járul hozzá az elért sikerekhez Somlai-Fischer Szabolcs saját személyisége, a válasz határozottan hangzott el: "Egyértelműen."

nyomtat

Szerzők

-- Fenyvesi Judit --


További írások a rovatból

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés