bezár
 

art&design

2012. 02. 19.
A repülés halálos bája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Párizsi Magyar Intézetben 2012. február 4-én állították ki Vincze Ottó videóinstallációját: gombgalaxis, denevérkabát, base jumping. A művész ezúttal képzelt emlékévet hirdetett a francia fővárosban – óriás molinón, plakáton, pólón és videóinstalláción. A projekt – melynek ez a megmozdulás csak egy korai állomása – egy technikatörténeti szempontból meglehetősen marginális, másfelől nagyon különös eseménynek állít emléket.
"Franz Reichelt osztrák szabó pontosan 100 évvel ezelőtt, 1912. február 4-én próbálta ki saját maga szerkesztette repülő kabátját és ugrott le az Eiffel-torony első emeletéről óriási nyilvánosság, kamerák jelenlétében. Bár vállalkozását különböző – kezdetben kisebb – magasságokból, többszöri ugrás, bábokkal végzett modellezések, számítások előzték meg, kísérlete végérvényesen egyszeri és megismételhetetlen maradt. A szabó, ha nem is úgy, ahogyan tervezte, de végzetes tette révén beírta nevét a történelembe, hogy ma minden részletes párizsi útikalauz említést tehessen róla.

Reichelt kísérletét tekinthetjük az ejtőernyőzés, vagy az extrém sportok között újabban elterjedt, Batman típusú BASE jumping siklórepülés archetípusának is (nem összetévesztendő a kötéllel végrehajtott bungee jumpig-gal). Kudarccal végződött utolsó kísérlete ellenére ma már számtalan helyen tesznek említést nevéről, mint a korai ejtőernyőzés úttörőjéről. Alakja szimbolizálja az emberiség örökösen visszatérő nagy vágyainak egyikét, a levegő önerőből történő meghódítását, a végtelen szabadság megszerzését."

Vincze Ottó

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés