bezár
 

zene

2008. 08. 31.
Születésnapi események a Trafóban
Idén ősszel tíz éves a Trafó
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Születésnapi események a Trafóban 10 éves a Trafó. Szülinapja nem intézménytörténeti piros betűs ünnepnap, nem kultúrpolitikai megemlékezés, és nem is öntömjén. Inkább sok-sok kis pillanat: tánc, zene, beszélgetés, kiállítás, kép, mozgókép, installáció - számos ingyenes program a Trafó falain kívül és belül egyaránt.
Szeptember 5. (P)
Trafó Kávézó
Én és a Trafó - Erdős Gábor fotókiállítása

Ráday utca
18h Agostones (Ágoston Béla fúvószenekara)

Trafó Nagyterem
18h és 19.30h Szögtől függő (Ernst Süss videóinstallációja)

Tűzliliom tér (a Trafó mellett)
19h Budapest Tánciskola (tánc)
22h Tűzmadarak (tűz-zsonglőrök)
Trafó Nagyterem
20.30h Budbudas - Hommage à Sun Ra (koncert)

A Budbudas koncertjén az elektronikusan előállított zene és a hangszeres muzsikálás egyik legkreatívabb találkozásának lehetünk tanúi. Amit a 17 fős együttestől hallani és látni fogunk, az NEM kortárs, avantgarde, experimentális, tradicionális, klasszikus, pop, punk, rock, HANEM aktuális. A Budbudas az a koncertzenekar, amely olyan professzionális zenészekből jött létre, akik csapatjátékosok és edzők is egyszerre. Úgy uralják a pályát, hogy képesek egy rövid edzői pillanatért a meccs többi részét végigfutkározni. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy mindenkinek van egy száma, amit megír, és a többiek ezt kivitelezik a kedvéért. Így mindenki lehet főnök - de csak egyszer. A Budbudas egy soktagú big band, melyben zenészeken kívül látványkreátorok, hangmester és színpadmester is megtalálható. Összjátékuk magával ragadó. A Budbudas a Trafóban adta első koncertjeit, akkor még Dj-k kontra akusztikusok néven.
Tagok: Keszég László - mc, Busa István - mc, Grencsó István - fúvós hangszerek, Ágoston Béla - fúvós hangszerek, Hans van Vliet - fúvós hangszerek, Márkos Albert - cselló, Szesztay Dávid - billentyűs hangszerek, Hajnóczy Csaba - gitár, Benkő Róbert - nagybőgő, Jeszenszky György- dob, Hárságyi Péter - dob, Mango (Jávor Márk) - dj, Nagy András elektronika, Vajna Balázs - vj, Cserhalmi Sára - vj, Kovács Gábor - látvány, fény, Németh Márton - hangmérnök

22.30h The Qualitons (koncert)

A hatvanas és hetvenes évek funk-, progresszív soul- és beatzenéjének, illetve a magyar lemezkiadás elfeledett darabjainak állít emléket instrumentális klubzenéjével a nemrégiben alakult Qualitons tánczenekar. A tagsága alapján hagyományőrző-szupergruppként is aposztrofálható csapat külön hangsúlyt fektet a hazai tánczene méltatlanul elfelejtett korszakának felidézésére és az eredeti hangzásra. Zenéjükre éppúgy hatással voltak Zalatnay Sarolta, az Atlantisz, a Skorpió és a Bergendy felvételei, mint akár Fela Kuti, Quincy Jones, a Stark Reality vagy a Meters.

Tagok: Szőke Barna- gitár, Hock Ernő - basszusgitár, Benkő Dávid - billentyű, G. Szabó Hunor - dob

10 éves születésnapi programok városszerte

A 10 éves születésnap megünneplése lehetőséget teremt a Trafónak arra, hogy a szó legtágabb értelmében kitárja kapuit és kilépjen az épületből, az épület jelentette keretek szorításából, de nem hagyományos módon: színházi-, táncszínházi előadást vagy azok egyes részleteit fognak átvinni, átemelni nem-színházi környezetbe! A helyszínt - közteret, parkot, utcát, (rom)kocsmát, kávéházat, buszmegállót - kiindulópontként kezelve felhasználják az egyes helyek tulajdonságait, hogy megmutassák magunkat és a szemléletet, amit képviselnek.
Ezek az akciók nemcsak ahhoz járulnak hozzá, hogy a közönség sokkal intenzívebb, élményszerűbb és merőben újszerű élményhez jusson, hanem ahhoz is, hogy a városról alkotott kép új színekkel, mozdulatokkal és hangokkal gazdagodjon. A városlakó sorozat egyes állomásain nem rutinos kultúrafogyasztóként lép be az általa kiválasztott térbe, sokkal inkább belebotlik egy-egy produkcióba: éppen arra jár, ott lakik, arrafelé van dolga. Az akció, amelynek nézőjévé vagy részesévé válik, lehetőséget nyújt arra is, hogy új szemszögből lássa a korábban már megismert városi helyszíneket.
Augusztus utolsó napjaiban és szeptember elején tehát különböző belvárosi helyszíneken (Ferenciek tere, Nyugati tér, Ferenc körúti metróaluljáró, Ráday utca, Ferenc tér, Corvintető, Gödör) olyan akciókra és performanszokra kerül sor, amelyek megmozgatják a teret, átértelmezik az ismert helyszíneket.


Augusztus 29. (P)
Gödör
22h Café de la Danse (tánc)

Szeptember 1. (H)
Flórián téri aluljáró
13h Budapest Tánciskola (tánc)

Szeptember 2. (K)
Lónyai utca
18h Budapest Tánciskola és a Budapest Music Center közös előadása (tánc)

Szeptember 3. (Sze)
Móricz Zsigmond körtér
15h Tünet Együttes: Te szemét! (performansz)

Ferenciek tere
17.30 és 18.10h Radio Ballet vs. Co.ffein Projects (tánc-performansz)

Nyugati tér
18h Tünet Együttes: Te szemét! (performansz)

Corvintető
21h Café de la Danse (tánc)

Szeptember 4. (Cs)
Ferenc körúti aluljáró
17-19h Sub Rosa Produkció: Trafó 10 - Dinamó (installáció)

Mumus
21h Élőkép társulat- Bársony Júlia: Végtelen (performanszkiállítás)
Szögtől függő (Ernst Süss videóinstallációja)


A programok ingyenesek.

Támogatók: Főváros, Ferencváros, Gödör, Corvintető, NKA, Fidelio Súgó, radiocafé, Élet és Irodalom

nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés