bezár
 

irodalom

2012. 04. 18.
Hogyan képzeltük el a jövőt – és mi lett helyette?
Bari Máriusz (Damage): Damage Report. MangaFan, Budapest, 2012.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A DAMAGE REPORT a kétezres évek kordokumentuma az életünkről, kapcsolatainkról, internetekről, értékrendekről, szexről, technológiai újdonságokról és régiségekről, egy szóban: rólunk. Hogyan képzeltük el a jövőnket? És mi lett helyette? Hogyan működnek a jövőkutatók? Mik azok, amiket nem jósoltak meg, de megkaptunk? Milyen egy közösségi oldal az üzemeltetők oldaláról? Hogyan értjük a zenét, más kultúrákat és egymást? Milyen kulturális mozgalmak vannak a Tron és a Mátrix mögött? És tényleg van internetkapcsolat a Föld és a Mars között? Ezek a könyv legártatlanabb kérdései. (A PRAE.HU-n hamarosan játék indul a könyvért...)
A Damage Report térkép a széthullásig tágult világunkat penészként átszövő hálózati popkultúrához: a jövőhöz, amit úgy hagytunk magunk mögött, hogy észre sem vettük. E különös kegyetlenséggel elkövetett verbális ámokfutás egyszerre fanyar humorú világvégekalauz, összeesküvéselméleteken túli beszámoló a tudomány és technika titkos hadilaborokban, feketeklinikákon és hekker csetszobákban elért eredményeiről, és kijózanító tájékoztatás a szülőknek arról, hogy mit művelnek a zárt ajtók mögött a webkamerával ismerkedő lánygyermekeik. Baráti, de meggyőző útmutatás a jelenhez, mint egy tarkónak támasztott nagyfeszültséggel és neuronblokkolókkal működő DIY kézi-sokkoló.

Damage volt már a HVG újságírója, az LD50 alapítója, a Nyócker forgatókönyvírója, tinilányhordák által áttombolt jpop bulik szervezője és az IBS social media oktatója. E könyv szerzőjeként a magyar cyberpunk sötét hadurának maszkját viseli.
 
(Vályi Gábor kultúrakutató, BME Média Oktató és Kutató Központ)

Damage Report
Fotó: László Éva Lilla

Bari “Damage von Rock" Máriusz, aki a forgatókönyv- (Nyócker, 14sec) és újságírástól (HVG) az alternatív közösségi portál (LD50) és magazin (The Dose) gründolásán át a közösségi média oktatásáig (IBS) sokban kipróbálta már magát, jelen kötetében a kétezres évek borotvaéles popkulturális keresztmetszetét tárja az olvasók elé. A média és a szubkultúrák határmezsgyéit mentális fény- és lángszóróval felderítő, témaválasztásában és stílusában egyaránt formabontó DAMAGE REPORT a mindennapjainkat átszövő hatásrendszerekről és az általuk kiváltott, a társadalmitól az egyéniig húzódó visszacsatolásokról tesz jelentést, s egyben kísérletet is mindezek ábrázolására és sajátosan szubjektív értelmezésére.

E könyv minden bekezdésében tíz másik bekezdés van. Ennek a könyvnek a Wikipédia a lábjegyzete. Ha ez a könyv leves lenne, nem csak hogy megállna benne a kanál, de még két kézzel se tudnád kihúzni – és nagyon, nagyon szeretnél kanál lenni.
 
(Ajkay Örkény, a Neurománc fordítója)

Damage Report
Miért érdemes? 

Hiánypótló. A Damage Report egyszerre az elmúlt évek kordokumentuma, áttekintés az itthon méltatlanul keveset cikkezett cyberpunkról (Mátrix, Tron, Blade Runner) és popkultúráról (hasonló témákban Jake Smiles, Vágvölgyi András vagy Kömlődi Ferenc írt korábban) – mindez a Hunter S. Thompson és a korai Magyar Narancs ihlette gonzóstílusban.

Social könyv. Előrerohant a világ a kézirat lezárása óta? Megjegyzést fűznél valamelyik gondolathoz? Megoldható. Minden oldalhoz külön kommentfal tartozik, ahová bárki fűzhet megjegyzést, továbbviheti az egyes fejezetrészeket vagy ad absurdum akár a könyvet is. A virágos jókedvünkben social booknak instantkeresztelt megoldást a Karmamedia fejlesztette és implementálta.

Crowdfunding. Megvetted a könyvet és kifejezetten megtetszett valamelyik része? Csapj le rá jólnevelt városi gollamként. A Karmamedia itt is a háttérben: rajongói támogató rendszerükkel örökbefogadhatóak és személyreszabhatóak a könyv egyes oldalai. (Igen, mindenki a 69. oldalt szeretné elvinni.)

Zenében is elmondják. A könyhöz tartozó blogon folyamatosan jelennek meg azok a mixek és zenék, amelyeket a könyv egyes részei (egészen pontosan a 015: A nagy hullám Kanagavánál és a Marinetti Futurista kiáltványából remixelt stílusgyakorlat) ihlettek – a kollaborációk a Tilos Rádiótól a pécsi Space Inhalerz partyszervező csapaton keresztül a külföldön is elismert electrobetyár csapatig, a T*ts & Cl*tsig nyúlik. A legaktuálisabb anyagok (és a korábbi archív) itt találhatóak meg.

BARI MÁRIUSZ (Damage): Damage Report
Kiadó: 
MangaFan
Ottésakkor: Budapest, 2012
Facebook: 
facebook.com/damrep
Hivatalos oldal: 
damagereport.hu


 
nyomtat

Szerzők

-- Pál Dániel Levente --


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés