bezár
 

építészet

2008. 09. 02.
Bontják a Kultit
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bontják a Kultit Az előző napi előkészületek után kedden délután megkezdődött a Kultiplex bontása. Az egykor alternatív kulturális központnak és a Tilos Rádiónak is helyet adó Kinizsi utcai épület kiürítésével kapcsolatban jelenleg is folyamatban van a ferencvárosi önkormányzat által indított per, melynek első tárgyalási napját novemberre tűzte ki a bíróság.
"A bontásról nem kaptunk értesítést, ha nem kétszáz méterre van az új székhelyünk, talán még most sem tudnánk róla" - tájékoztatta az MTI-t kedden Csabai Gábor.

Mint a Tilos Rádió ügyvezetője hozzátette, kétségbeesetten keresték fel a jegyzőt: "az épületben maradt értékek a mieink voltak, és mi egészen mostanáig vártunk türelmesen, hogy hozzájussunk ezekhez. Ehhez az kellett volna, hogy lezáruljon az üzemeltető Centrifuga Kft. és az önkormányzat közötti peres eljárás".

"A Centrifuga Kft. volt a Kultiplex szórakozóhely üzemeltetője, ők adták ki azt a Kultiplex Kft-nek. Az önkormányzat abban a hiszemben lehetett, hogy a Centrifuga Kft. jogellenes üzemeltető, mert az akkori tulajdonos, a Budapest Film nem járult hozzá a további bérbeadáshoz. Ez azonban nem igaz, a hozzájárulásról szerződés is született" - beszélt a jogvita kezdeteiről.

Csabai Gábor elmondása szerint az épületből való kiköltözés után felbomlott a Kultiplex Kft. is. Ekkor a céget alkotó Sziget Kft., az OFF filmes és a Tilos rádiós közösség abban egyezett meg, hogy a Sziget Kft. semmire nem tart igényt, így az épületből kinyerhető értékek, az OFF-ot és Tilos Rádiót illették volna.

"Hétfőig csak apróságokat hoztunk el, az épület szerkezeti elemei, a rengeteg vas- és faanyag, a hasznosítható ablakok, ajtók, pultok és legfőképpen a klímaberendezés mind vártak. Ezek elszállítására hétfőn délután 5-ig adtak haladékot, ráadásul az épületben már áram sem volt, így tökéletes sötétben kellett dolgoznunk. Ugyan a polgármestertől ma kaptunk még néhány órát, de eddigre már nem tudtunk embereket és felszerelést szerezni, így csak egy mikrobusznyi anyagot tudtunk elhozni" - számolt be az általuk végzett kiürítési munkáról a rádió ügyvezetője.

"A jegyző és polgármester levélben tájékoztatták az ügyfelemet, hogy fel kívánják nyitni az épületet, ebből mi már arra következtettünk, hogy várható a bontási munka megkezdése" - közölte az MTI-vel Lukovits Péter.

Az üzemeltető Centrifuga Kft. jogi képviselője elmondta, korábban birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek az önkormányzattal szemben: "ezt a birtokvitát a Fővárosi Közigazgatási Hivatal által kijelölt kispesti jegyző előtt indítottuk meg, ő azonban nem hozott érdemi döntést, és felfüggesztette az eljárást az önkormányzat által indított polgári per jogerős elbírálásáig".

Lukovits Péter elmondása szerint a IX. kerület által indított kiürítési eljárásban az első tárgyalást novemberre tűzte ki a bíróság. "Úgy tűnik, az önkormányzat a saját maga által kezdeményezett pert sem várta meg a bontással. Pedig a törvény szerint a munkálatokat csak akkor kezdhetnék meg, ha ezt a pert jogerősen megnyerik" - tette hozzá az ügyvéd.

"Ügyfelem egy dolgot tehet: ha a bontási munka megindul, rendőri intézkedést kér; ha ez nem vezet eredményre, nem marad más lehetőségünk, mint pert indítani az önkormányzat ellen a károk megtérítéséért, de ez az elbontott épületet már nem tudja visszahozni" - beszélt a jogi lehetőségekről Lukovits Péter.

A Kultiplex lebontásáról és a telek parkosításáról azután döntött a IX. kerületi önkormányzat, hogy ingatlanfejlesztőknek eladtak egy Üllői úti foghíjtelket, amelyen a tervek szerint szálloda épülhet. Az előírások szerint azonban a kerületben nem csökkenhet a zöldterület aránya, így született határozat a kulturális központ elbontásáról, az indoklás szerint azért, mert a környék épületei közül ez van a legrosszabb állapotban.

Az intézmény megszűnését ellenzők szerint a döntésben vélhetően szerepet játszhatott az is, hogy a környék lakóitól korábban több panasz érkezett a szórakozóhelyre és annak közönségére.

Korábban a Budapest Rekonstrukció nevű civil szerveződés újította fel a Kulti melletti teret.
nyomtat

Szerzők

-- Árvai András --


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés