bezár
 

zene

2008. 09. 05.
Budapesti Mahler Ünnep a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapesti Mahler Ünnep a Művészetek Palotájában A Budapesti Fesztiválzenekar, a Művészetek Palotája, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Rádió és a Magyar Gustav Mahler Társaság közös rendezésében szeptember 6-11 között immár negyedszer kerül sor a Budapesti Mahler Ünnepre, amelyet szeptember 6-án, szombaton délután nyit meg a Művészetek Palotájában Esterházy Péter író és Fischer Iván, a fesztivál művészeti vezetője.
Ekkor kezdődik és szeptember 28-ig látható a Művészetek Palotája előcsarnokában a párizsi Gustav Mahler Zenei Archívumból érkező, Mahler, a Mozart-karmester című kiállítás és az idei fesztiválon elhangzó Mahler-művek legérdekesebb felvételeiből rendezett tárlat, amely egy kanadai magángyűjteményből érkezik Budapestre.
Fischer Iván
A fesztivál rezidens zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével három alkalommal lép fel: szeptember 6-án és 7-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Mahler monumentális 3.szimfóniája hangzik el az MR Énekkar és Gyermekkar, valamint Birgit Remmert (mezzo) közreműködésével, míg szeptember 10-én a zeneszerző egy másik remekműve, a Dal a Földről hallható Christianne Stotijn (mezzo) és Robert-Dean-Smith (tenor) szólójával.

A fesztivál a kezdetektől fogva megkülönböztetett figyelmet szentel a modern zenének, új művek létrehozásának és bemutatásának. A rendezők idén Csemiczky Miklóstól és Dubrovay Lászlótól rendeltek új műveket: ezek a szeptembert 6-i és 7-i koncertek első részében hangzanak el.
Matthias Goerne
A Mahler-ünnep céljai között szerepel, hogy rendszeresen fellépjenek Budapesten Mahler műveinek legkiemelkedőbb külföldi interpretátorai. Az amerikai bariton, Thomas Hampson tavalyi nagysikerű dalestje után idén Mahler művészetének egy másik világhírű tolmácsolója, a német Matthias Goerne ad dalestet. A szeptember 11-i, a Fesztivál Színházban rendezendő koncert műsorán három dalciklus szerepel: Sosztakovics Michelangelo-versekre komponált szvitje, Beethoven C.F. Gellert verseire írott sorozata (op.48) és Mahler Gyermekgyászdalai.

Szeptember 9-én délután jeles Mahler-kutatók részvételével tudományos szimpózium lesz a Művészetek Palotájában. Az előadások azzal a máig ható, zenetörténeti szereppel foglalkoznak, amit a karmester-operaigazgató Mahler játszott a Mozart-operák modern előadási gyakorlatának kialakításában.

A fesztivál társrendezője, a MR Bartók Rádió - a hangversenyek közvetítése mellett - több tematikus adást, Mahlerrel és műveivel foglalkozó műsort sugároz a Mahler-ünnep alatt.

A korábbi évekhez hasonlóan a Mahler Ünnepre reprezentatív kiállítású, többnyelvű album jelenik meg, számos cikkel és gazdag fotóanyaggal Mahlerről, illetve a hangversenyeken elhangzó művekről, a szerzőkről és az előadókról.
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés