bezár
 

film

2008. 09. 08.
Traumatológiáért BuSho-díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Traumatológiáért BuSho-díj A spanyol Daniel Sanchez Arévalo Traumatológia (Traumatology) című filmjét találta a legjobbnak az idei BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál öttagú nemzetközi zsűrije; a díjakat vasárnap adták át a Vörösmarty moziban.
A BuSho közleménye szerint az Arany Busho-díjat nyert film történetében egy esküvőt megszakít az örömapa szívrohama. A mű 22 percben meséli el a társadalmi problémákkal szembesülő család megható történetét.

Traumatológia














Az Ezüst Busho-díjat idén (is) magyar film vitte el. Simonyi Balázs Original Lager című filmje "egy retrómozi, mely csodálatos módon kombinálja a fiatal szellemiséget egy különleges időszakban, eredeti koncepcióra alapozva". (Simonyi Balázs tavaly is Ezüst Busho-díjat nyert a Tóth Barnabással készített Egy szavazat című munkájáért.)

"Kis történet, nagy film a bizalomról és a vágyról" fogalmazott a zsűri a Közepesen Ritka (Medium Rare) című, Stephan Stuckert rendezte angol filmről, amelynek a Bronz Busho díjat ítélte.

A "legjobb válogatás" díját idén a Sudio Baestarts kapta, ami azt jelenti, hogy ez a stúdió nevezte a legtöbb jó filmet a fesztiválra. A közönség visszajelzése alapján alakult egy "legnépszerűbb film" díj is, ami a For a Few Marbles More című holland munkának járt.

A diákzsűri fődíja a Hullámok/Waves című román filmért jár Adrian Sitarunak, a különdíj pedig a Hús című orosz filmdrámát illeti.
A legjobb kísérleti filmnek Szöllősi Dániel Hajdu Soundja találtatott, a
legígéretesebb tehetségnek Eileen Byrne-t tartják a La nuit passé című filmje alapján, a legjobb színésznőnek járó díjat Elinor Cohen kapta a Zohar című filmben nyújtott alakításért, a legjobb színész Sergium Costache lett a Hullámok című filmben nyújtott alakításával, a legjobb ötletnek Alfonso Camarero A nőgyógyász című produkcióját találták, a legjobb animációnak Yann Jouette Bernie babája című filmjét, a legjobb operatőrnek pedig Makszim Sinkorenkót nyilvánították a Hús című film fényképezése alapján.
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés