bezár
 

film

2008. 09. 09.
69 nevezés érkezett az I. Magyar Forgatókönyv Börzére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
69 nevezés érkezett az I. Magyar Forgatókönyv Börzére Összesen 69 egész estés játékfilm-forgatókönyvet neveztek az első Magyar Forgatókönyv Börzére. A pályázók között ugyanúgy találhatók ismert filmrendezők, írók és drámaírók, mint "szakmán kívülről érkező" reménybeli tehetségek. A beérkezett munkák széles műfaji spektrumot ölelnek át a thrillertől kezdve vígjátékon, kalandfilmen, sci-fin, mesén, animációs filmen keresztül egész az art house drámáig.
Az előzsűri tehát nem fog unatkozni szeptemberben. Gőzerővel olvasnak, hogy szeptember 30-ig megküldhessék a szakvéleményeket a könyvekről, ill. kiválasszák azt a 12 forgatókönyvírót, akik októberben részt vehetnek az egynapos fejlesztői workshopon, hogy aztán decemberben a magyar produceri és rendezői társadalom előtt prezentálhassák filmötletüket, s induljanak az MFB 1 millió forintos fődíjáért.

További jó hír, hogy a fődíj mellett egy 500.000 forintos különdíjat is kiosztanak a Filmjus Egyesület felajánlásából.


Az esemény részletei

Az elmúlt idők forgatókönyvírói fórumain többször kiderült: lehetőséget kell biztosítanunk a hazai filmíró tehetségek számára, hogy nagy szakmai nyilvánosság előtt mutatkozhassanak be filmötleteikkel. A magyar rendezői és produceri társadalom felől is több alkalommal megfogalmazódott az igény, hogy megismerjék a piacon található legjobb, még szabad megfilmesítési jogokkal rendelkező forgatókönyveket. Hogy a kínálatot és keresletet összekösse, a Fade In Script Consulting meghirdeti az első Magyar Forgatókönyv Börzét.

Az első Magyar Forgatókönyv Börzén a legjobb és legfrissebb, magyar nyelven írt forgatókönyveket kívánjuk bemutatni a jó sztorira vadászó rendezőknek és producereknek. A versenybe az anyaországi és a határon túli magyar alkotók nevezhettek. A pályázatok beérkezésének határideje 2008. augusztus 31-e volt.

A versenybe egész estés filmforgatókönyveket vártunk műfaji megkötés nélkül. A kiválasztás során előnyben részesülnek azok a pályaművek, amelyek a szélesebb nézőközönséget kívánják megszólítani minőségi, újszerű módon.

Minden beérkezett pályaműről 2 oldalas analízist készítünk, amelyben rámutatunk a forgatókönyv erényeire, esetleges hibáira, és javaslatot teszünk a további fejlesztés irányaira. Az analíziseket 2008. szeptember 30-ig küldjük meg a pályázaton részt vevő alkotóknak.

A Forgatókönyv Börze versenyprogramjában részt vevő 12 forgatókönyvet 2008. szeptember 30-ig választja ki az előzsűri, melynek tagjai Enyedi Ildikó rendező-forgatókönyvíró, valamint a Fade In-t képviselő Hegedüs Bálint, Krigler Gábor és Lovas Balázs forgatókönyvírók.

A kiválasztott forgatókönyvek alkotói 2008. október közepén egy szombaton egy egész napos forgatókönyvírói workshopon vehetnek részt Budapesten, ahol személyes konzultációk során fejleszthetik tovább forgatókönyvüket - kreatív konzultánsok: Enyedi Ildikó rendező-forgatókönyvíró, Prekop Gabriella forgatókönyvíró-dramaturg, valamint Hegedüs Bálint és Krigler Gábor forgatókönyvírók.

A 2008. decemberének első hétvégéjén, Budapesten, a Ráday utcai Filmesházban megrendezésre kerülő első Magyar Forgatókönyv Börzén a kiválasztott 12 alkotó kap lehetőséget arra, hogy egy egynapos felkészítés után egy pitch fórum keretében bemutassa filmötletét a rendezvényen megjelenő magyar rendezőknek és producereknek a történet eladásának reményében. Ezt követően a börzén részt vevő alkotók személyes konzultációt folytathatnak az érdeklődő szakmabeliekkel. Az esemény és az októberi egynapos workshop helyszíne valószínűsíthetően a Ráday utcai Filmesház lesz.

A 12 döntős alkotás közül neves személyiségekből álló szakértői zsűri választja ki 2008 Legjobb Magyar Forgatókönyvét, mely 1 millió forintos pénzdíjban részesül a Magyar Televízió fölajánlásából. A pénzdíjon túlmenően az MTV a fődíjas forgatókönyv megvalósításába koprodukciós partnerként is be kíván szállni, gyártási kapacitását felkínálva. A fődíj mellett a Filmjus Egyesület jóvoltából egy 500.000 forintos különdíjat is kiosztunk. A zsűri tagjai: Bereményi Géza forgatókönyvíró-rendező - a zsűri elnöke, Divinyi Réka forgatókönyvíró, Köbli Norbert, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének elnöke, Lovas Balázs forgatókönyvíró a Fade In képviseletében, valamint Dr. Sipos Pál, a Magyar Televízió kulturális főszerkesztője.

honlap: www.fadein.eu

nyomtat

Szerzők

-- Pál Dániel Levente --


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés