bezár
 

zene

2012. 07. 23.
A Csík zenekar megakoncertjével nyit a Sziget
Sajtótájékoztató és nyilvános próba 2012. július 23.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fennállásának legnagyobb eseményére készül a Csík zenekar: a majd’ negyedszázados banda a Sziget mínusz 1. napján hatalmas koncertet ad, ahol olyan legendás művészek is fellépnek, mint Presser Gábor, Kováts Kati vagy Bródy János. A technikai főpróbán egy kis ízelítőt kaptunk a produkciókból.
A próba előtti sajtótájékoztatón Lévai Balázs a koncert rendezője és művészeti vezetője elmondta, hogy egy igazán egyedülálló dologgal készülnek, hiszen a dalok nagy része kifejezetten erre az alkalomra lesz átdolgozva és megújítva. Másrészt valószínűleg ez lesz az egyetlen alkalom, mikor ilyen felállásban, ennyi legendával és nagyszerű művésszel kiegészülve hallhatjuk megszólalni a népies dallamokat. Gerendai Károly, a Sziget fesztivál alapítója kihangsúlyozta, hogy e koncertre jórészt magyarokat várnak, de nagyon reméli, hogy a külföldiek is szép számmal ellátogatnak majd erre a rendezvényre és továbbviszik a magyar népzene és a Csík zenekar hírét is.



A Csík zenekar töretlen népszerűségét és jelentőségét igazolja, hogy olyan sikeres együttesek után, mint az Illés, az LGT, a Kispál és a Borz és a Tankcsapda, ők is saját napot kaptak a fesztivál programsorozatában. Ez pedig hatalmas megtiszteltetés, hiszen még sohasem volt példa arra, hogy népzenei produkció ilyen jelentős szerepet töltsön be a fesztivál programjai között. A 24 éves zenekar tehát valóban eddigi legnagyobb fellépésére készül annak ellenére, hogy megalakulásuk óta már többször töltöttek meg jókora koncerttermeket. Kezdetben csupán a táncházak jelentették számukra az egyetlen fellépési lehetőséget, de a 2000-es sydney-i olimpia megnyitóján már a magyar zene egyik képviselőiként tűntek fel. Azonban az igazi áttörést az hozta el számukra, mikor 2005-ben Lovasi András felkérésére a Kispál és a Borz előzenekaraként felléptek a Pecsában. Szabó Attila, a zenekar egyik prímása mosolyogva emlékszik vissza erre az alkalomra: Andrással egyszer éppen arról beszélgettünk, hogy milyen érdekes, hogy a balkáni zenekarok az éppen aktuális és közkedvelt népzenei elemeket beépítik dalaikba, viszont nálunk, magyaroknál ez egyáltalán nem jellemző. András ezután vetette fel az ötletet, hogy mi lenne, ha a Csík zenekar a Kispál előzenekaraként lépne fel. Én pedig azt kérdeztem tőle, hogy mi lesz, ha minket ott majd megdobálnak? Erre ő azt javasolta, hogy játszunk el néhány Kispál számot is és akkor nem lesz baj. És ez végül egész jó ötletnek bizonyult…



Megszületett tehát az első három feldolgozás, ezeket pedig hamarosan további átdolgozott dalok követték. Csík János, a zenekar vezetője szerint ezek a muzsikák azért képesek működni, mert bennük egyszerre egyesül az eredeti hangzás, a sláger és a Csík zenekar hangvétele, a hagyomány is. Ettől a számok ugyanazok maradnak, miközben némiképp mégis megváltoznak egy kicsit. Kiss Tibi, a Quimby zenekar énekese úgy véli, hogy e dalok egyfajta hidat képeznek a popzene és a népzene között, így a Csík zenekar képes volt arra, hogy a folk zenét egy nagy nyilvánosság számára elérhetővé és szerethetővé tegye. Csík János is büszkén szólt arról, hogy e feldolgozásoknak köszönhetően olyan emberekkel is megszerettették a népzenét, akik előtte sohasem hallgattak ilyen jellegű dalokat. Ezek a személyek kezdetben csak az áthangszerelt dallamokat hallgatták, később pedig nyitottak a valódi népzene felé is. Úgy véli, hogy ily módon sikerült nekik a magyar folk muzsikát újra életre kelteni. Ferenczi György, a Rackajam zenésze reméli, hogy a Csík zenekar még sokáig meg tudja őrizni e nagyszerű karizmáját, mely segítségével a népi dallamokat ilyen magasságokba képes felrepíteni.



Az idei Szigeten pedig nemcsak a jól ismert slágerek fognak felhangzani, hanem a legújabb, kifejezetten erre az alkalomra készült feldolgozások is az eredeti dalok előadóinak közreműködésével. Olyan klasszikusnak számító művészeket hívtak meg erre az koncertre, mint Kováts Kati, Presser Gábor, Szörényi Levente, Bródy János és Földes László. De nem feledkeznek el állandó vendégművészeikről sem, hiszen egy-egy szám erejéig Lovasi András, Kiss Tibi és Ferenczi György is a színpadra lép. A technikai próbán a meghívott énekesek elmondták, hogy maguk is izgatottan várják ezt az eseményt és rendkívül kíváncsiak a dalok fogadtatását illetően. Kiss Tibi "igyekszik majd gerjedelmeit a facilitáló szorongáson belül tartani", de Kováts Kati úgy érzi, hogy "megáll benne az ütő", mert sosem adta elő még a Rock and Rollert élőben, ráadásul úgy gondolja, hogy Mariann (Majorosi Marianna, ének) sokkal szebben énekli ezt a dalt, így ő kénytelen egyszerűsíteni rajta. Bródy János közreműködésével két autentikus Illés szám lesz új köntösbe öltöztetve: az Átkozott féltékenységet és a Maszkabált hallhatjuk majd felcsendülni, de egy ritkán játszott és kevéssé ismert Kispál-szám is felhangzik majd a háromórás koncert alatt.



Presser Gábor a sajtótájékoztató végén megjegyezte, hogy vendégművészként fellépni igen hálás és könnyed szerep, hiszen mire őt a színpadra hívják, addigra a zenekar már megteremtette az alaphangulatot. Ennek ellenére ő is izgul kicsit e koncert előtt, de azt állítja, hogy ez teljesen normális jelenség minden olyan embernél, aki komolyan veszi magát és azt, amit csinál.

E különleges koncert a Sziget mínusz 1. napján, augusztus 6-án kel életre. A résztvevők szeretnék, hogy eme egyedülálló alkalom mindenki számára elérhetővé váljék, így egy kedvezményes, 6900 forintos jegy megvásárlásával részt vehetünk az eseményen. A koncert azok számára, akik "ottalvós" hetijegyet váltanak, ingyenes.
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés