bezár
 

zene

2008. 09. 13.
Zenei szervezetek az előadóművészeti törvényért
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A zenei szervezetek alapvetően támogatják az előadóművészeti törvény tervezetét, és bíznak abban, hogy az előkészítés lezárulhat hétfőn, amikor valamennyi művészeti ág képviselői együtt vitatják meg a jogszabály szövegének legutóbbi változatát.
Mindez a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége, a Magyar Zene- és Táncművészek Szakszervezetének (MZTSZ) képviselőinek és az énekkarok egy-egy tagjának pénteki budapesti megbeszélésén hangzott el.

A zenei szakmai szervezetek folyamatosan egyeztettek a készülő előadóművészeti törvényről. A nyár elején megvitatott szövegváltozattal kapcsolatban írásos észrevétel nem érkezett - közölte Gyimesi László, az MZTSZ főtitkára, a törvénytervezet egyik szövegezője. Ezt úgy értékelte, hogy a zenei szervezetek alapvetően támogatják a törvényt, az augusztusban elkészült változattal kapcsolatban tehát a munkafolyamatot lezáró megbeszélésre kerülhet sor a hétfői közös, valamennyi művészeti ágazatot érintő fórum előtt.

Mint mondta, az augusztusban elkészült anyag már 90 százalékban tartalmazza valamennyi előadóművészeti ág, így a zenészek módosítási javaslatait is. A törvény szövegének ilyen módosítása mellett a szabályozás által érintett minisztériumok is elemzik és kritizálják a szöveget.

Gyimesi László szerint az oktatási és kulturális tárcánál félretették a törvény működtetéséhez szükséges 4 milliárd forintot, de a jogszabály a november elfogadás esetén is csak 2010-ben lép hatályba. Ám konszenzussal akár már a 2009-re szóló költségvetési törvényben érvényesítheti a tárca ennek a keretnek felosztását - hangsúlyozta a főtitkár.

Kiemelte: előzetes becsléseik alapján a törvény elfogadása esetén a finanszírozási lehetőségek, legalábbis a zenekaroknál (énekkaroknál, kamara-szimfonikusoknál) csaknem 50 százalékkal bővülhetnek. Hosszabb távon pedig, a társasági adótörvény módosítása után a 4 milliárdos keret akár 5 milliárdra is nőhet.

A vitában a határozott és határozatlan idejű foglalkoztatással kapcsolatban elhangzott, hogy határozott ideig 5 évnél tovább nem lehet senkit alkalmazni, ezt az uniós jogszabályok írják elő. Többen felhívták a figyelmet arra, hogy a szakirányú végzettség kérdését pontosítani kellene, hiszen a bolognai képzési rend a felsőfokú tanulmányokat bachelor és master fokozatra bontja, így ki kell deríteni, hogy a bachelor fokozat megfelel-e a törvényi kritériumoknak.
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés