bezár
 

zene

2012. 08. 14.
Komolyzenei világsztárok, zöldségek és ütőhangszeres csirke
Arcus Temporum IX. pannonhalmi művészeti fesztivál 2012. augusztus 24-26.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén 9. alkalommal rendezik meg Pannonhalmán az Arcus Temporum kortárs művészeti fesztivált, amely a korábbi évekhez hasonlóan a kortárs komolyzene, színház és képzőművészet színe-javát kínálja a fesztiválra látogatóknak. Ahogy a szervezők fogalmaznak: a fesztivál "arra az emberi, szociális, vallási és kulturális törékenységre kérdez rá, amely az elmúlt években egyre nyilvánvalóbbá vált mindannyiunk számára".
Idén 9. alkalommal rendezik meg Pannonhalmán az Arcus Temporum kortárs művészeti fesztivált, amely a korábbi évekhez hasonlóan a kortárs komolyzene, színház és képzőművészet színe-javát kínálja a fesztiválra látogatóknak. A zenei, filmes, táncszínházi és képzőművészeti programok közös ismertetőjegye a legjobb értelemben vett "provokativitás", kérdések megfogalmazása és válaszok keresése. Ahogy a szervezők fogalmaznak: a fesztivál "arra az emberi, szociális, vallási és kulturális törékenységre kérdez rá, amely az elmúlt években egyre nyilvánvalóbbá vált mindannyiunk számára".

A sajtótájékoztatón Varga Mátyás bencés szerzetes, a fesztivál igazgatója az Arcus Temporum történetét ismertetve arról beszélt, kilenc éve ugyanaz a fő motívum az augusztusi előadások szervezésekor: hogyan állítható párbeszédbe régi és új, klasszikus és kortárs művészet, hogyan mozdítható meg a hagyomány a kortárs néző számára. Az elsősorban kortárs komolyzenei koncertekkel ismertté váló rendezvény az évek során ugyanezeket a hangsúlyokat keresi a bemutatott filmes, tánc- és képzőművészeti alkotásokban.

A komolyzenei program három alappillére: Igor Sztravinszkij, Kaija Saariaho, franciaországban élő finn zeneszerzőnő és Carlo Gesualdo zenei munkássága. Kaija Saariaho zenei és képzőművészeti tanulmányainak köszönhetően a hangzó és a vizuális művészetek ötvözését kísérli meg műveiben. Saariaho neve operaszerzőként és a kortárs komolyzenét a komputerzenével megújító zeneszerzőként ismert. Hangzásvilága sokak számára Debussy zenéjével rokon, de - ahogy azt a fesztivál dán zenei igazgatója, Bert Sørensen is gondolja – rokonságot mutat Sztravinszkij világával is.

Ebben az évben a fesztiválhoz kapcsolódik egy nemzetközi képzőművészeti eseménysorozat is: Parkinprogress címmel 24 alkotót bemutató, a pannonhalmi arborétumot helyszínként és hívószóként tematizáló, folyamatában alakuló kiállítást láthatunk. A kiállítás egy rezidens program záróeseményének tekinthető performansz, amelyen a meghívott alkotók a program ideje alatt létrehozott közös installációikat állítják ki. Ismét a szervezőket idézve: " az alkotások ember és társadalom, technológia és természet, egyén és közösség viszonyait vizsgálják".

A résztvevő művészek névsorát böngészve azért felfigyelhetünk némileg szokatlan megközelítésmódokra, például arra, hogy a Livescape formáció projektje a következőképp hangzik: "A land art hagyományait követve analóg módszerekkel, de az elektronikus zenét is beépítve hanginstalláció és performansz, egyfajta multimédia installáció a csapat munkája. A hangszerek saját találmányok, a zöldségekkel jól megfér a szintetizátor és az ütőhangszeres csirke. A video realtime, tehát a helyszínen, a pillanatban születik és egészíti ki a hanguniverzumot." Valami hasonlóval kísérletezik a sajtótájékoztatón bemutatott zseniális kisfilmje (http://vimeo.com/10309943) alapján Sam Spreckley, jelenleg Skóciában élő alkotó is
.
A filmes program ebben az évben a Trieszti Filmfesztivál 2011-es és 2012-es versenyprogramjából állt össze. A fesztiválon Christoph Bauman, Eileen Byrne, David M. Lorenz, Anca Miruna Lăzărescu és Nenad Mikalčki kisfilmjeit vetítik.

A részletes programról, az alkotókról, a jegyrendelésről és a továbbiakról a fesztivál honlapján lehet tájékozódni:
www.arcustemporum.hu
 
nyomtat

Szerzők

-- Benedek Anna --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés