bezár
 

zene

2008. 09. 16.
Bartók-koncertek, zenei fesztiválok
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hagyományokhoz illőn Bartók-koncertekkel kezdődik a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. új évadja; szeptember 25-én a Württembergi Filharmonikus Zenekar Bartók Concertóját szólaltatja meg a Zeneakadémián, másnap két világsztár, Vadim Repin és Kocsis Zoltán lép föl ugyanott Bartók, Brahms és Beethoven műveivel.
 A Württembergi Filharmonikusok fellépésén a kiváló fiatal hegedűművész, Isabelle Faust lesz a szólista - mondta el a kht. keddi budapesti sajtótájékoztatóján Igric György igazgató. 

Beszámolt arról, hogy az őszi évadkezdés több zenei műfajt vonultat föl és magába foglalja az ugyancsak nagy múltú kortárs zenei fesztivált, a Korunk Zenéje ciklust, valamint a már tíz éves Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivált. A nyitó estek Bartók Béla emléke előtt tisztelegnek. 

A Korunk Zenéje fesztiválon szeptember 27. és október 6. között 33 szerző 86 művét mutatják be, ebből 23 ősbemutatóként, 7 pedig magyarországi bemutatóként hangzik el. A sorozat fókuszában a 100 éve született Olivier Messiaen nagyszabású oratorikus kompozíciója, a Trios Petites Liturgies de Présence Divine áll, ennek bemutatója október 4-én az olasz intézetben lesz. Szintén Messiaen műveivel mutatkozik be Budapesten a fiatal francia orgonaművész, Anne-Gaelle Chanon. A fesztivál rangos külföldi vendége a német musikFabrik együttes lesz szeptember 28-án a Trafóban. A Korunk Zenéje keretében folytatódik a korábbi években elindított Ősbemutatók, Elektrokoncertek, illetve a Klenyán Csaba nevéhez fűződő Magyar klarinét antológia című sorozat.

A X. Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztivál kiemelkedő eseményének ígérkezik a Zeneakadémián és Győrben elhangzó monumentális Monteverdi-oratórium, a Vespro della Beata Vergine a világhírű New College Oxford fiúkórusának előadásában. Ugyancsak méltó a figyelemre a fesztivál művészeti vezetője, Bubnó Tamás szerint az orosz Svetilen énekegyüttes és a kassai Szent Cirill és Metód Katedrális Kórusának vendégszereplése, továbbá Szokolay Balázs zeneakadémiai Liszt-estje, az El Sabio Consort és Palya Bea Bölcs Alfonz-műsora.

A Budapesti Zenei Hetek keretében adnak számot eredményeikről a művészeti ösztöndíjas fiatalok, majd a fesztivál zárónapján zongoraművészként is bemutatkozik a Bartók Emlékházban a Francia Köztársaság budapesti kulturális attaséja, Jérome Bloch, aki hozzátette: egy éve vár a lehetőségre, hogy a zene internacionális nyelvén szólhasson a magyar közönséghez. 

A 2008/2009-es évadban a felnőtt közönség számára 11 bérletsorozatot indít a kht. összesen 9 városban: két új helyszínen, Nagykanizsán és Dorogon, valamint a régieken, Győrben, Sopronban, Szombathelyen, Székesfehérváron, Veszprémben, Keszthelyen és Tapolcán. A vidéki sorozatban a neves vendégek is fellépnek, például a Württembergi Filharmónia Zenekara, a New College Oxford, a Svetilen Énekegyüttes és a Prágai Kamarazenekar. 

A Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. alapítója és főtámogatója az Oktatási és Kulturális Minisztérium - emelte ki Nagyné Varga Melinda, a tárca főosztályvezetője. Hozzátette: az ifjúsági közönség meghódítása, a vidéki bérletek szervezése, a kortárs művek megszólaltatása terén kitűnő munkát végez a kht. 

Igric György hozzátette, hogy 2008-ra 120 millió forintos közszolgáltatási szerződést kötöttek a minisztériummal, kht. jelentősebb támogatja a Raiffeisen Bank mellett a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az önkormányzatok.

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés