bezár
 

zene

2008. 09. 20.
Ismeretlen Mozart-kéziratot találtak
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismeretlen Mozart-kéziratot találtak Ismeretlen Mozart-kéziratot találtak a nyugat-franciaországi Nantes-ban. A „nagy füzet nagyságú” lapra az év elején bukkantak rá a város könyvtárának gyűjteményében. A kotta létezéséről már régóta tudtak, de csak 2007-ben hitelesítette a salzburgi Mozarteum szakértője – közölték a könyvtár illetékesei, megerősítve a Presse-Océan című napilap értesülését.
A kéziratlap Pierre-Antoine Labouchére XIX. századi nantes-i festő és műgyűjtő hagyatékának része. A művész halála után a városra hagyta kincseit. Labouchére különösen hírességek aláírását gyűjtötte. A kottalapon kívül gyűjteményében őrizte Mozart apjához írt több levelét is. A kottán – amely egy D-dúr Credónak mintegy 15 ütemét, valamint egy szinte olvashatatlan második részt tartalmaz – egy német intézet kutatói fedezték fel a W. A. Mozart aláírást.

„A kutatók tudták, hogy vannak könyvtárunkban Mozarttal kapcsolatos dokumentumok, de nem vártak ilyen felfedezést” – nyilatkozta a lapnak Yannick Guin nantes-i városi kulturális tanácsos.
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés