bezár
 

zene

2008. 09. 23.
A rock and roll halhatatlanja lehet a Metallica
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A rock and roll halhatatlanjai közé kerülhet a Metallica, Jeff Beck, Bobby Womack és a Run DMC. Ezeket az előadókat is jelölték első körben a rangot jelentő intézmény tagjai közé.
A rock and roll halhatatlanjainak csarnoka 1986-ban létesült, azóta több mint 200 zenész, énekes, s a zeneipar jó néhány nem előadóként nevet szerzett képviselője került a kiválasztottak közé. 

Ahhoz, hogy valaki elnyerje ezt az elismerést, a fő követelmény, hogy első lemezének megjelenésétől legalább 25 esztendő teljen el. Minden évben 5-6 zenész, egy-két kiadó, producer vagy szerző kerülhet a dicsőségcsarnokba. Olykor kitüntetnek olyan művészeket is, akiknek jelentős hatása volt a rock, a rock and roll fejlődésére. Az első jelölteket ősz táján nevezik meg, s a kör folyamatosan szűkül, amíg eléri az elfogadható keretet, a beiktatási ceremóniát pedig - eddig - minden évben márciusban rendezték New Yorkban. Jövőre április 4-én tartják a ceremóniát Clevelandben, ahol 1995-ben adták át a rock and roll halhatatlanjainak múzeumát. 

Az idén a Metallica együttes, a War rhythm and blues együttes, Jeff Beck rock- és bluesgitáros, Bobby Womack énekes és dalszerző, Wanda Jackson, a rock and roll kitűnő énekesnője, a Chic diszkócsapat, a Run DMC, a hiphop első nemzedékének együttese, a Stooges (Iggy Pop őspunkénekes együttese), valamint Little Anthony és az Imperials énekegyüttes reménykedhet a következő rostáig. 

Az első beiktatáskor 1986-ban még tíz énekes, előadó dicsőülhetett meg, közük a rock and roll legnagyobb sztárjai: Chuck Berry, Little Richard, Elvis Presley, Ray Charles, Fats Domino és James Brown. A Beatles és Bob Dylan 1988-ban, a Rolling Stones és Stevie Wonder 1989-ben, a Jimi Hendrix Experience 1992-ben, a Cream 1993-ban, az Animals 1994-ben, Frank Zappa 1995-ben vált halhatatlanná. Eric Clapton háromszoros halhatatlan: két együttesével (Yardbirds, Cream) és szólóban is kiérdemelte a büszke címet. 

Több zenésszel is előfordult, hogy csak sokadik nekifutásra kerülhetett a múzeum lakói közé, így járt például a Sex Pistols és a Black Sabbath együttes.
nyomtat

Szerzők

-- Pál Dániel Levente --


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés