bezár
 

art&design

2008. 10. 03.
Design Hét 2008: tíz nap alatt ötven rendezvény
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pénteken kezdődik a tíz nap alatt a főváros több tucat helyszínén több mint 50 rendezvényt, kiállítást, divatbemutatót kínáló Design Hét programsorozata. Az október 3. és 12. között rendezendő fesztivál témája idén a párbeszéd, ennek jegyében a szervezők az eddiginél több, fiatalokhoz szóló rendezvényt illesztettek a programba.
Pénteken nyílik meg a Design Hét Portfólió című szatellit rendezvénye, melynek keretében 20 fiatal grafikus a főváros 20 pontján állítja ki munkáit. A helyszínek gyalog bejárhatók, a megnyitók két óra alatt lezajlanak a pesti Belváros egymáshoz közel eső kávézóiban, galériáiban.

A nyitónaptól várja a látogatókat a VAM Design Centerben az Italian Design on Tour (I.DoT) kiállítás. A közel száz művet felvonultató designválogatás New York, London és Berlin után a térségben először Budapesten mutatkozik be az olasz formatervezés nagy alakjainak híres darabjaival és kortárs művészeinek munkáival. A Király utcai rendezvényközpontban esténként egy-egy olasz luxusmárkával is megismerkedhet a közönség az Italian Fashion on Tour (I.Fot) divatbemutatóin.

Ugyancsak a VAM Design Centerben látható péntektől a Design Match 08 elnevezésű nemzetközi vándorkiállítás anyaga. Az osztrák-magyar-cseh-szlovák design biennále alapját a közös történelem, valamint az Osztrák-Magyar Monarchia gyártási tradíciója képezi, ezen belül főként a négy szomszédos ország formaművészeti tradíciói. Ez a térség egyetlen nagy szabású, nem kommersz formaművészeti bemutatója. A 120 kiállító közül 28 magyar művész munkái tekinthetők meg november elejéig.

Rendhagyó divatshow-nak ad otthont a Merlin Színház október 5-én: az Ökosztüm ruhademonstráción környezetbarát alapanyagokból, újrahasznosított hulladékokból készített öltözékekben vonulnak fel ismert színészek, táncosok.

A Desig Hét állandó programjainak az Iparművészeti Múzeum ad otthont. Az Üllői úti intézményben adják át a hazai design legkiemelkedőbb teljesítményeiért járó Magyar Formatervezési Díjat október 7-én, majd FormaTúra címen tárlat nyílik az elmúlt öt esztendő pályázóinak legjobb munkáiból. 

Október 9-én az Iparművészeti Múzeum a Kortárs kifutó című, nagyszabású kortárs divatshow-t látja vendégül, de itt kap helyet a Taste MOMEnts című tárlat is, amely a kortárs magyar design legprogresszívabb szereplőinek alkotásait mutatja be.

A Design Hét történetében először a szervezők díszvendéget is meghívtak. A holland sztárdesigner, Marcel Wanders október 10-én, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) auditóriumában tart előadást.

A tíz nap alatt zajló események dokumentálására a Design Hét a neopaint honlappal együttműködve MyCam címmel videopályázatot írt ki. A rendezvény honlapjára október 11-ig feltöltött videók közül a legjobbak alkotóit értékes díjak várják. 

A szervezők a Design Hét ötödik születésnapját jubileumi akcióval kívánják megünnepelni, így a programfüzetben található kuponokkal közel ötven fővárosi helyszínen 15 százalékos kedvezménnyel lehet designtermékeket vásárolni a rendezvény tíz napja alatt.

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés