bezár
 

art&design

2008. 10. 06.
Vallásos művészet: a hit fájdalomcsillapítója
Szentképekkel a fájdalom ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hit fájdalomcsillapítójának nevezik, bár hatékonyságát nem gyógyszernek, hanem a szépségnek köszönheti. Katja Wiech, az oxfordi egyetem ideggyógyászának kutatásai szerint a vallásos művészet oly mértékben képes stimulálni az agyat, hogy elviselhetőbbé teszi a fájdalmat.
A mágneses rezonanciával nyert adatok bizonyítják, hogy a vallási tárgyú képek - egyénekre bontva különböző módon - képesek módosítani az agyi egyensúlyt. Vannak emberek, akik a szentképek láttán jobban tűrik a fájdalmat, akár a fizikait is.

A kísérletet 12 katolikus és 12 ateista, 19 és 34 év közötti személyen végezték el. Az önként jelentkezőket mágneses rezonanciával vizsgálták és a gép mérte, hogy milyen vérnyomás-változások következnek be az agyban egy Szűz Mária-kép és Leonardo Da Vinci Hölgy hermelinnel című képe láttán. A képeket a páciensek 30 másodpercig láthatták, miközben mindkét kezükre mikro-áramütéseket mértek. A katolikusoknál a gép a béke és derű érzéseit regisztrálta, az ateisták viszont csendben és fájdalommal viselték el ezeket a gyenge áramütéseket. Ezenkívül a katolikusokban a Madonna látására kialakult megkönnyebbülési érzést egy élénk agyi tevékenység is kísérte, ami a másik csoportnál nem volt észlelhető. - "Ez egy kicsit úgy hat, mint a fakírnál a meditáció, ami miatt képes a szögeken aludni" - mondta a La Republica című olasz napilapnak Sara Ruiba pszichológus.

Tor Wager, az amerikai Columbia egyetem pszichológusa szerint a szentképek csak a járható utak egyikét jelentik. "Mindenki képes megalkotni egy mikroeseményből álló pozitív világot, amelyre támaszkodhat. A kulcs, hogy higgyünk valamiben. Lehet ez egy istenség, vagy egy életcél. Ez mindig a legjobb fájdalomcsillapító" - magyarázta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés