bezár
 

építészet

2008. 10. 07.
Átadták az idei Pro Architektura és Palóczi Antal-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az építészet világnapja alkalmából átadták a Pro Architectura és a Palóczi Antal-díjakat hétfőn a budapesti Művészetek Palotájában. Az elismerések átadása előtt a Duna-parti épületben öt, építészettel kapcsolatos kiállítás nyílt meg.
"Az építészekről gyakran elfeledkezünk a hétköznapokban, tereiket használva" - hívta fel a figyelmet ünnepi beszédében Szaló Péter. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) szakállamtitkára hozzátette: 365 napunk az építészeté, de csak ez az egy nap, mikor beszélünk róla, pedig az tudat alatt, tettenérhetetlenül átszövi életünket.

Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnöke elmondta, hogy noha a díjkiosztóra idén is hagyományosan az év első októberében került sor, az aradi vértanúk nemzeti gyásznapja miatt az építészet világnapját hivatalosan kedden ünneplik a fővárosi Gödör Klubban, szakmai konferenciával és kiállítás-megnyitókkal.

A Pro Architektura díjat Szaló Péter és Fegyverneky Sándor országos főépítész adta át Jánosi Jánosnak a budapesti Lovag utca-Weiner Leó utcai 72 lakásos társasház, Kálmán Ernőnek a fővárosi Kálvin János Református Idősek Otthona, Mikó Lászlónak és Szántó Tibornak megosztva a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja, Sugár Péternek, ifj. Benczúr Lászlónak, Batár Attilának és Kara Lászlónak megosztva a budapesti Lánchíd 19 Design Hotel tervezéséért, illetve Z. Halmágyi Juditnak és Király Zoltánnak megosztva a budapesti Deák-palota rekonstrukciójáért és tervezéséért.
 
A Palóczi Antal-díjat a településrendezés területén legalább 10 éven át végzett kimagasló tervezői, oktatói, kutatói, főépítészi tevékenysége elismeréséül Schwarzuk Ágnes és Rosivall Ágnes vehette át Szaló Pétertől és Tompai Gézától, az NFGM főosztályvezetőjétől.

A díjak átadása előtt öt, építészettel kapcsolatos kiállítás nyílt meg egyszerre a Művészetek Palotájában. 

A Pro Architektura díj 2008-as kiírására benyújtott 22 pályaművet bemutató tárlat a díjkiosztó után szakmai rendezvények kísérőjeként bejárja az országot. A Brick Award nemzetközi téglaépítészeti pályázat 2004-2006 közötti és idei alkotásaiból készült kiállítás a külföldi kitekintést szolgálja.

Tíz év szünet után adják át ismét Az év háza díjat, a családi házak és kis társasházak tervezői számára kiírt pályázat tíz legjobb munkája a Visegrádi Négyek családi házai című vándorkiállítás keretében látható. A 10-10 magyar, cseh, osztrák és szlovák épületet bemutató tárlatot második alkalommal rendezik meg a négy ország építészeti szervezetei, hazai részről a Magyar Építőművészek Szövetsége. 

Az Építészek Nemzetközi Uniójának idén elhunyt alelnökére, Giancarlo Iusra emlékezik a Jövővár gyermek képzőművészeti pályázat kiállítása. A hétfőn megnyíló tárlatok mellett a Művészetek Palotájában látható a Neoreneszánsz építészet Budapesten című kiállítás is.

A megnyitón és a díjkiosztón számos hazai szakmai szervezet vezetői mellett jelen voltak a Szlovák, illetve a Cseh Építészeti Szövetség elnökei, Stefan Slachta és Oleg Haman is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés