bezár
 

irodalom

2008. 10. 07.
Marek Halter Sába királynőjének etiópiai nyomdokain
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
André Malraux után 75 évvel Marek Halter francia író elindult Etiópiába Sába királynőjének nyomdokain: az etióp birodalom alapítója legújabb regényének hőse.
"Ez a személyiség azért érdekel, mert olyan nő, aki nem a harcmezőn, hanem az értelem mezején hívja ki Salamon királyt" - mondja az író, akinek immár ez a harmadik regénye bibliai nőkről: először Sárát, Ábrahám feleségét támasztotta fel, majd Cippórát, Mózes asszonyát.

"Azok számára, akik, mint én, a rasszizmus ellen harcolnak, Sába királynője az első színes bőrű, aki a fehér világ mítikus világába a főbejáraton keresztül lépett be" - tette hozzá Halter.

Sába királynője egy rövid szakaszban jelenik meg a Bibliában, amikor látogatást tesz Salamon királynál Jeruzsálemben. E találkozást Etiópiában a császárok dinasztiájának megalapozásaként tartják számon, mert az afrikai ország történetírói szerint a két uralkodónak született egy gyermeke, Menelik, és ő lett Etiópia első, törvényalkotó királya.

"Sába királynőjének története része örökségünknek, genealógiánknak. Elment tanulni Salamon királyhoz, a kor legbölcsebb királyához, hogy hazavigye e tudást Etiópiába. Ez számunkra nem mítosz" - mondja Mariam Senna, a néhai Hailé Szelasszié császár unokája. 

Halter felkereste az etióp királyság híres helyeit, ahol egymásra találnak a mítoszok és a történelem: Gondar, Axum és Lalibela. A közelmúltban Axumban német régészek állítólag megtalálták Sába királynője palotájának romjait. A Kr. e. X. századi maradványok az ásatásokat végző hamburgi egyetem kutatói szerint egy keresztény király palotájának romjai alatt rejtőztek. Ezzel a véleménnyel azonban nem minden archeológus ért egyet. Francois Xavier Fauvelle, az addisz-abebai francia intézet vezetője szerint egyelőre semmi bizonyíték nincs arra, hogy valóban Sába királynőjének palotáját találták volna meg. 

A tudós egyúttal emlékeztet arra, hogy az eddigi régészeti és epigráfiai kutatások arra utalnak, hogy Sába királynőjének legendája Szaúd-Arábiában született meg, ráadásul Sába királyságára vonatkozólag vannak dokumentumok az ókori Jemenből. 

"Legendák keringtek a Vörös-tenger mindkét partján, ugyanúgy, ahogyan  nyelvek és vallások is. Etiópia, a világ egyik legrégibb keresztény országa, ősi bibliamagyarázatok alapján tette magáévá Sába királynőjét" - hangsúlyozta Fauvelle.

Marek Haltert mindez nem zavarja. "Mesélő vagyok. Álmot viszek az embereknek, és megosztok velük néhány ismeretet. Úgy gondolom, hogy azok, akik elolvassák ezt a könyvet, nem úgy fognak fekete szomszédukra tekinteni, mint eddig. Rehabilitálni akartam a nő imázsát a három nagy monoteista vallásban: ma Franciaországban a bevándorlóknak szüksége van olyan modellekre, amelyek saját kultúrájukból erednek"  - mondja az író, aki egyben a külvárosokban élő nők jogaiért harcoló "Sem kurvák, sem alávetettek" (Ni Putes, Ni Soumises) nevű szervezet patrónusa.

Számára fontos emlékeztetni arra, hogy Afrika "a törvénytáblák őre."Sába királynőjének történetével a máról is beszélek: védőbeszéd ez a rasszizmus ellen" - mondta a lengyelországi zsidó szülőktől származó Marek Halter.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés