bezár
 

film

2008. 10. 07.
Moveast - Don Quijote-díj először Magyarországon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Összesen tizenkét nagyjátékfilm versenyez keddtől Pécsett a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyen Magyarországon első alkalommal átadják a Nemzetközi Filmklub Szövetség Don Quijote-díját is - jelentették be hétfőn a filmes mustra sajtótájékoztatóján a baranyai megyeszékhelyen.
Mint Gyimesi Kinga főszervező elmondta, az egyhetes fesztivál a közép- és kelet-európai első nagyjátékfilmes rendezőknek kínál bemutatkozási lehetőséget.

Kitért arra is, hogy a beérkezett 34 filmből háromtagú előzsűri válogatta ki a versenyprogramban szereplő tizenkét alkotást. Idén lengyel, cseh, szlovák, szerb, horvát, szlovén, ukrán, macedón és magyar rendezők művei versengenek a fesztivál fődíjáért, az öt főből álló nemzetközi zsűri által odaítélt, tízezer euróval járó Arany Benjamin-díjért.

Magyarországot Faur Anna Lányok című filmje és Gigor Attila több fesztiváldíjjal kitüntetett alkotása, A nyomozó képviseli.

Első alkalommal vesz részt magyar filmfesztiválon a Nemzetközi Filmklub Szövetség (Federation of International Cinema Clubs). A cannes-i filmfesztiválon 60 évvel ezelőtt alakult szervezet jelenleg körülbelül 20 nemzetközi fesztiválra delegál zsűritagokat, ahol az általuk legjobbnak ítélt film megkapja a szövetség rangos elismerését, a Don Quijote-díjat. Az elismerést Magyarországon először a Moveasten adják át.

Gyimesi Kinga szólt arról is, hogy idén első alkalommal filmtechnikai bemutatót is rendeznek október 10-én, amelynek keretében az érdeklődők megismerhetik a médiatechnikával foglalkozó legjelentősebb cégek által kínált kamerákat, vágóprogramokat, s egyéb a filmkészítéshez szükséges eszközöket. Ezen a napon a bemutatott eszközökkel jeles filmrendezők kis etűdöket forgatnak, amelyeket be is mutatnak - jegyezte meg a főszervező.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés