bezár
 

zene

2008. 10. 08.
Beethoven nyomdokain - lemezbemutató Óbudán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A korhű hangszereken játszó Authentic Quartet új, Wölfl: Három vonósnégyes című CD-jét csütörtökön este mutatják be az Óbudai Társaskörben - közölte a kiadó Hungaroton Classics sajtóügynöksége. A kvartett lemezsorozatában Beethoven-kortársak, Joseph Wölfl mellett Albrechtsberger, Fesca, Lickl és Zmeskáll műveit szólaltatja meg.
Az Authentic Quartet - Kalló Zsolt (első hegedű), Bozzai Balázs (második hegedű), Rác Gábor (brácsa) és Vályi Csilla (cselló) - a verebi Végh-család zenei gyűjteményéből szemezgetett, mentett meg és vett folyamatosan lemezre darabokat.

Mint azt a kvartett csellistája, Vályi Csilla elmondta, Székesfehérváron őrzik a verebi Végh-család gyűjteményét, amelynek feldolgozását egy fiatal zenetörténész, Barna Péter kezdte meg néhány éve. Ő ajánlotta a kvartett figyelmébe a Zmeskáll Miklós műveiből készült korábbi lemezük anyagát és Joseph Wölfl műveit is.

"Wölfl nevét eddig nem ismertük, de kiderült, hogy Leopold Mozart tanítványa volt, és sok korabeli neves zeneszerző, például Beethoven is elismerte őt" - jegyezte meg Vályi Csilla, hozzátéve, hogy a CD-re került három Wölfl-darab nem torzó, szólamait összejátszva úgy ítélték meg, hogy érdemes a hangrögzítésre.

Az Authentic Quartet tagjai korhű, úgynevezett bélhúrokkal ellátott hangszereken játszik. Rendszerint a XVII. század második felétől a XVIII. század végéig, XIX. első harmadáig terjedő időszak terméséből válogatnak. Céljuk olyan művek felkutatása, amelyek a maguk korában minden bizonnyal szerepeltek a koncertrepertoáron, de alkotójuk neve a korabeli nagymesterek mellett mára elhalványodott.

A kvartett tagjai egy időben szerezték diplomájukat a budapesti Zeneakadémián, és folyamatosan koncerteznek hazai élvonalbeli kamarazenekarokban (Capella Savaria, Concerto Armonico, Orfeo Zenekar), valamint kamaraformációkban, korhű és modern hangszeren egyaránt. Saját vonósnégyesük, az Authentic Quartet 2002-ben alakult.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
JPEGMAFIA & Danny Brown: SCARING THE HOES

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés