bezár
 

irodalom

2008. 10. 09.
Három az egyben - A magyar helyesírás szabályai
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Három az egyben mottóval jelentette meg az Akadémiai Kiadó A magyar helyesírás szabályait, a könyvhöz ugyanis CD, valamint internetes hozzáférés is tartozik.
Csábi Szilvia, a kiadvány felelős szerkesztőjének tájékoztatása szerint A magyar helyesírási szabályzat 11. kiadásának tizenkettedik, szótári anyagában bővített lenyomatát jelentették meg. "Az 1984-es változat digitalizálására vállalkoztunk" - mondta.

A kötetben egyrészt egy 299 pontból álló szabályzat, valamint az ahhoz szervesen hozzátartozó 15 ezer címszavas szótár tartozik. Utóbbiban hivatkoznak azokra a pontokra, amelyek alapján kell valamit így vagy úgy írni. 

Mint a szerkesztő rámutatott, az Akadémiai Kiadó az utóbbi időben minden szótárát CD-melléklettel jelenteti meg. Ilyen volt a tavaly kiadott angol-magyar hangosszótár, amelynek révén a szavak eredeti brit kiejtése is megismerhető, vagy A magyar értelmező szótár, amely 2008-ban látott napvilágot az Akadémiai Kiadó gondozásában.

A magyar helyesírás szabályai című kiadvány CD-je, amely egy átlagos otthoni számítógépre is telepíthető, lehetővé teszi a villámgyors keresést lapozgatás nélkül. 

Csábi Szilvia szerint a kiadványt elsősorban diákoknak szánják, akiknek a dolgát az intelligens keresőprogram nagymértékben leegyszerűsíti. Nem fontos tudni, hogy j-vel, vagy ly-nal íródik egy szó: bármely változatot is gépelik be, a program megtalálja a megfelelő szót és lehet, hogy a nebuló végre megtanulja, hogyan is kell helyesen írni ezt vagy azt a szót.

Ugyanígy jár el a program olyan idegen szavak esetében, amelyekhez a magyar klaviatúrán hiányoznak a speciális betűk. Az intelligens keresőprogramnak "mindegy", hogy kis-, vagy nagybetűvel írja-e le a felhasználó a keresett szót, hosszú, vagy rövid magánhangzókat használ, s a szóközökre sem kell figyelni: a gép megtalálja a helyes változatot. A rendszer egyaránt lehetővé teszi a címszavas és a szöveges keresést, ahogy rá lehet keresni az előző, vagy a következő címszóra is.

A CD telepítésével egy regisztrációs kódhoz jut a felhasználó, amely révén féléves korlátlan hozzáférést kap a helyesiras.akkrt.hu weboldalhoz. Itt nemcsak azok a szavak találhatók, amelyek a szabályzat szójegyzékében szerepelnek: a honlap segítségével csaknem 200 ezer szó helyesírása ellenőrizhető. "Ez szinte beláthatatlan egy köznapi ember számára. Jókai Mór körülbelül 150 ezer szót használt az írásaiban" - emelte ki Csábi Szilvia. (A félév lejárta után lehetőség lesz a webes hozzáférés meghosszabítására, de ennek módját még nem dolgozták ki.)
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Vaktérkép
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés