bezár
 

film

2008. 10. 09.
Tévésorozat a kungfusztárról, aki félt a csótányoktól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bruce Lee 35 éve elhunyt kungfusztárról minden korábbi életrajzi filmjénél részletesebb tévésorozatot sugároz vasárnaptól a kínai állami televízió.
Az ötven epizódból álló szériát, amely 50 millió jüanba (1,3 milliárd Ft.) került, kilenc hónap alatt vették fel Kínában, Hongkongban, Makaón, az Egyesült Államokban és Olaszországban - közölte Jü Seng-li (Yu Shengli), a sorozat producere.

A 32 éves korában az élők sorából távozott nemzetközi akciósztár hatvanas-hetvenes években forgatott mozijai csak a nyolcvanas években jutottak el videón a kínai közönséghez, ám ha megkésve is, de halála után afféle nemzeti hőssé vált a kínai közönség és az állami vezetés szemében. Lee büszkén hangoztatta, hogy "kínai", s az általa alakított mozihősök mind aláhúzták ezt a szívből jövő, ugyanakkor a politikának is kedves retorikát. 

Azzal azonban ez a sorozat is adós marad, hogy vajon személyesen hogyan vélekedett a kommunista hatalomról. 

- Mi csak a dicsőséges oldaláról ismertük Bruce Lee-t, ahogy győztesen kikerült a küzdelmekből. Azt nagyon kevesen tudták, hányszor sérült meg - fogalmazott Danny Chan kungfuszínész, aki a sorozat főszerepét alakítja.

"Beírta az angol szótárakba a kungfu szót. Felkeltette az emberek érdeklődését Kína iránt" - méltatta Lee-t az állami televízió illetékese.

A vasárnaptól naponta sugárzott The Legend of Bruce Lee (Bruce Lee legendája), amely az első kínai sorozat az akciósztárról, a színész hongkongi tinédzserkorával kezdődik és amerikai karrierjén át korai haláláig aprólékos részletességgel meséli el az élettörténetét, olyan vonásokat sem kihagyva ábrázolásából, mint hogy utálta a csótányokat.

A tévésorozat Lee családjának beleegyezésével készült, a színész lánya, Shannon Lee Keasler jóváhagyta a forgatókönyvet, és executive producerként a stáblistában is szerepel.

"Nagyon szerettem a filmjeit. Remek stílusban harcol. A fiúk szeretik az erőszakot. Hazafiasság érződik a mozijaiban - mindig külföldiek ellen küzd. Boldog voltam, amikor a filmjeit néztem" - mondta Csia Csang-ko (Jia Zhangke), a sorozat rendezője.

Az életrajz sugárzását eredetileg az olimpiára időzítették, de a sanghaji földrengés 70 ezer áldozata iránti kegyeletből elhalasztották.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés