bezár
 

zene

2013. 02. 07.
Gyerünk a Muzikumba be
Sajtótájékoztató a Muzikumban, 2013. február 7.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem tudsz mit kezdeni az időddel az egyetemi órák után? Nem tudod hova vinni az új csajodat/pasidat ahol jó zene szól, finom ételek és italok vannak és még az árak is megfizethetőek? Eleged van a füstös, romkocsmai értelmiségi-létből, hiszen azokat a helyeket már úgyis elárasztották a tehetős külföldiek? Gyerünk, a Muzikumba be...
Valószínűleg kevesen vannak azok, akik emlékeznek még az Építők klubjára, akik végigjárták az egykor méltán híres magyar jazz fesztiválok útvesztőit, akik szeretik a jazzt és a jó zenét. Ahogy a Kossuth Klub egykori hírnevéből is mi maradt mára? A világ méltósága mulandó - legalábbis változékony.

Már egy ideje megnyílt a Muzikum, s jópáran felfedezték ezt a helyet a belváros szívében, ahová bármikor, nap közben is be lehet térni, s éjfél után még mindig jó zene szól. De jóval kevesebben annál, amit ez a hely megérdemel (ami - valljuk be - talán előny néha, hiszen ritkább a zsúfoltság is.)

Valószínűleg ezért rendezett sajtótájékoztatót most a Muzikum, jópár hónappal aktuális megnyitása után.

Kevés olyan nem-zenészt lehet felsorolni kis hazánkban, akinek a neve egybeforrt a magyar jazz élettel, akinek felemlítése nélkül bármilyen magyar jazz muzsikusról, bármilyen jazz rendezvényről beszélni képtelenség. (S ha valaki nem találta még ki ebből, Maloschik Róbertről beszélek éppen.)

A rádióból nyugdíjazott, ám szabadidejét jazz magazin alapításával és működtetésével "elverő", deresedő szakállú "öregúr" az ajtóban fogad, és mindenkit a nevén szólít. Ahogy ez tőle megszokott, anekdotázó, jó kedélyű társasággá változik a komor újságírók hada miközben megismerkedünk Gyenes Ádám igazgató és Ágoston Eszter programigazgató beszámolójából az új koncepcióval, és alig van olyan zenész, akiről ne tudnánk meg valami újabb háttérinformációt Robi anekdotáiból.

Van néhány dolog, ami megfog a koncepcióból. Ilyen például az, hogy nem kívánnak versengeni – az egyébként részben társ – Budapest Jazz Klubbal (ami nemrég költözött ki innen, és egyáltalán nem biztos, hogy jól tette ezt), illetve senki mással. Ami itt létrejön, az egy valódi kulturális centrum, melyre az igényesség és nyitottság jellemző.

Ahogy az is rendkívül szimpatikus, mikor megtudjuk, hogy jazz koncertek esetén nem haszonra, kizárólag nullszaldóra törekednek: "ha a belépőjegyekből összejön a zenészek díja, akkor mi már boldogok vagyunk".

De minden érvnél erősebb a gyomor: ahogy átvonul a kötetlenül csevegő társaság a szomszédos terembe, és a pincérek behozzák az ebédet, eláll a szám: az adag nem túl sok, ám – még a menű is – különleges, és rendkívül finom.

Nem először járok itt. Nem sokszor, de ettem ennél finomabbat is. Ám a szívem visszahúz azokhoz a sörözős, nagy zabálós fesztiválokhoz, ahol megismerkedtem a jazzel. Ez olyan zene, amihez inni és enni kell, kötöttségek nélkül (még mindig emlékszem az egykori Szegeden Pege Aladárra a szomszédos asztalnál, ahová koncert után ült be, iddogálni.)

Szóval én azt gondolom, hogy ez valóban az a hely, ahol egész nap jól tudja érezni magát az ember, és még az új csaj előtt is felvághat, hogy micsoda helyeket ismer.

A Muzikum beszámolója ugyanerről

Több éves előkészítő munka eredményeként különleges zenei produkciókat befogadó, bemutató nemzetközi klub nyílt Budapesten, a Kossuth Klub épületében.

A Muzikum értékalapú, a zenei sokféleség bemutatása iránt elkötelezett, klubszerűen működő kulturális centrum. A Klub programkínálata ötvözni kívánja az önszerveződő rajongói és baráti közösségekre épülő, rendszeresen ismétlődő minőségi színpadi produkciókat, illetve a tematikus estek alkalmait. Szemléletében jelen van a műfaji kategóriák átjárhatósága és a nyitottság az új kezdeményezések iránt.

Zenei kínálatunkban megtalálható a világzene, a jazz, az underground és az igényes elektronikus zene mellett a hagyományos népzene és a komolyzene is. Terveink szerint hetente hét produkcióval várjuk vendégeinket.

A Muzikum célja a magas színvonalú produkciókat bemutató előadóművészek, együttesek és csoportok támogatása saját helyszínen, hazai fesztiválokon és nemzetközi együttműködő partnereinkkel közös rendezvényeken. Ennek érdekében a Klub csatlakozott az európai klubokat összefogó világzenei klubhálózathoz, valamint stratégiai megállapodást kötött a párizsi székhelyű Théatre Lucernaire-el és a Maison dés Cultures du Monde-dal.

A Muzikum biztosítja a Kossuth Klubban évtizedek óta folyó kulturális és oktatási tevékenység színvonalasabb és kreatívabb megjelenését.

Rendezvényeinken szeretnénk a koncertek lebonyolítása mellett, a programokhoz kapcsolódó gasztronómiai kínálattal biztosítani a kötetlen és tartalmas időtöltés lehetőségét.

Fontos a Muzikum számára, hogy bármilyen program valósul meg a klubban, a magas színvonalat és kínálatot vendégeink egy barátságos, emberközeli, otthonos, környezetére figyelő atmoszférában és a Palotanegyed egyik patinás műemlék épületében tapasztalják meg.

Klubunk jazz zenei kínálatában az alábbi két sorozat jelenik meg az idei évben

Electronica, vagy amit akartok

Barabás Lőrinc One Man Show (Barabás Lőrinc - trombita)

Subtones Duo (Subicz Gábor – trombita, Benkő Dávid – billentyű)

Bass Loco (Tettamanti Tamás – trombita, Tomor Balázs – basszusgitár, Molnár Dániel – dob)

Sütő Marci Loop Bazar (sütő Márton – gitár + két fő)

The Butterfly Effect (Vázsonyi jános – szaxofon, Magyar Bori - ének, Kardos Dániel – bitr, Dömötör Tamás – beatbox)

Black Boyz (Fekete Jammal – beatbox, Fekete István, Jr. – gitár, Fekete Zoltán – basszusgitár)


Apák és fiúk

Fekete István és fiai (Fekete István – trombita, ének, basszusgitár és 4 fia)

Oláh Árpád éa Tzumo


Dés László és Dés András


Borbély Mihály és Borbély Miklós 
koncertje.
 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
JPEGMAFIA & Danny Brown: SCARING THE HOES
Recenzió Ábrahám Márta: Chaconne-kézikönyvéről

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés